חוק הזכות לעבודה בישיבה, שאושר בכנסת לפני מספר שנים,  קובע שעל המעסיק להעמיד לרשות העובד מקום ישיבה, כל עוד לא נפגע הביצוע הרגיל של העבודה. מבדיקה מתגלה כי החוק אמנם חל על הקופאיות, אך המנהלים אוסרים על האורזים - חלקם קשישים או בעלי מוגבלויות - לשבת, גם כשהם לא עובדים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"אסור לי לשבת", אמר לנו שמעון (שם בדוי), פנסיונר שעובד כאורז מוצרים בסניף "רמי לוי" ברמת גן על מנת להתקיים. זהו לא הסופר הראשון בו הוא עובד, מהקודם הוא פוטר. "חבר שלי אמר לי: בוא נבקש כסאות, ואמרתי לו - אם רק תדבר יפטרו אותנו". 

ברוב הסופרים האורזים הם קשישים, בעלי מוגבלויות או עולים חדשים. המשמרות שלהם הן בנות 8 שעות, עם הפסקה של חצי שעה בלבד וגם הלקוחות שמבחינים באורזים העומדים על רגליהם שעות ארוכות אינם מבינים מדוע יש בכך צורך. כסא מוגבה היה כל הנראה מאפשר לאורזים, דוגמת שמעון, לעבוד בישיבה או לפחות לשבת כשאין לקוחות, אבל מבדיקתנו עולה שהקופאיות יושבות - והאורזים עומדים.

"מתרגלים, מתרגלים, אנחנו כבר אחרי גיל הפנסיה", אמר לנו אחד העובדים כששאלנו איך הוא מצליח לעמוד על הרגליים כל כך הרבה שעות. "אין כיסאות, אסור לי לשבת".

477043
צילום:

מנהל הסניף: "מתי שהן רוצות הן יושבות בחוץ"

"חצי שעה הפסקה במשמרת שמונה שעות זה כשבנאדם יושב ועושה עבודה משרדית. כשעומדים על הרגליים שמונה שעות, ועוד אנשים עם מוגבלויות שיש להם זכויות מעבר לזכויות נורמטיבים הם רוצים לעשות מצווה או הם רוצים עבדים?" טענה אחת הקונות.

בסניף "חצי חינם" בחולון, האורזים והקופאיות סרבו לדבר איתנו והפנו אותנו להנהלה. מנהל הסניף הסביר, אל מול המצלמה הנסתרת: "מתי שהן רוצות הן יושבות בחוץ, יש להן פינה".

לאחר מכן דרש מנהל הסניף לכבות את המצלמה: "כבר היינו בסרט הזה, את לא יודעת על מה את מדברת חיים שלי. תכבי את המצלמה בבקשה". בשלב הזה מנהל הסניף הוציא אותנו מהסניף, ניסה לקחת את המצלמה ולא אפשר לנו לעזוב את המקום - "תתקשרי 100, 200, אפילו 300".

העמידה לאורך שעות ארוכות מזיקה לבריאות ומשפילה. בעקבות החוק הקופאיות יושבות, השומרים יושבים - ורק האורזים ממשיכים לעמוד.

מרמי לוי נמסר בתגובה: "לאורזים יש זכות כשעייפים לצאת ולשבת מחוץ לסניף. אנו נבדוק את האפשרות לשים כסא, אפשרות שכרגע מבחינה טכנית לא נראית סבירה".