מרכז בני ברק בחמישי בערב הוא זמן המוגדר על ידי התושבים המקומיים "לילשישי". העיר לובשת חג והתושבים משוטטים ברחובות כמו להקת נמלים שעוסקות בהכנות לשבת; אברכים יוצאים מהישיבות כדי להתפנק בצלחת טובה של טשולנט ולהמשיך ללמוד עד אור הבוקר ורחבות החנויות עמוסות בקונים גם מאוחר בלילה. תלמיד כולל מקומי בשם חיליק רוזנברג מוביל קבוצת סקרנים שהגיעו לסיור אוכל שטועמים אוכל יהודי ישן וחדש וזוכים להכיר את בני ברק דרך הסיפורים והזיכרונות של מי שכל חייו חי בבני ברק.
הסיור מתחיל בחלקת אלוהים הקטנה של חיליק, אותה הוא מכנה "התגלמות של המודרניזציה של אוכל מבית אבא": מעושן - מעדניית דגים מאוד מיוחדת שנפתחה על ידי אריה, שעלה לישראל מבוכרה. לעומת מעדניות רגילות, המקום של אריה מציע מבחר אינסופי של סלטי דגים בכל צבעי הקשת. עשרות קופסאות מסודרות בוויטרינה ועשרות רבות של קופסאות סלטים במקרר שליד. במקום הפצפון הזה פותחים שולחן עם קרקרים ומעמיסים עליהם את הדגים הטעימים, כשבמקביל חיליק מוזג לכם צ'ייסר קטן של ויסקי לפתיחת הסיור.
תחנת האוכל הבאה בסיור היא פוד טראק בשם טשולנט, בו כמובן מגישים טשולנט וקיגל. המוכר מגיש טעימה מקיגל תפוח אדמה קלאסי לצד מלפפון חמוץ. הקיגל מתובל בנדיבות בפלפל שחור וזה ביס מושלם ללוות איתו את הצ'ייסר השני שחיליק מוזג בשלב הזה לכל המשתתפים. דבר נוסף שאפשר לטעום כאן ונמצא בכל מעדנייה בעיר הוא ארבעס - גרגרי חומוס מתובלים וטעימים שבבני ברק נהוג לאכול אחרי לידת בנים, כסימן למזל טוב. המקום הזה הוא וריאציה מודרנית למנהג העבר של תלמידי ישיבות לצאת בליל שישי מהישיבה בשביל לאכול צלחת טשולנט ב-5 שקלים שהיו מוכרים להם ישר מהסירים בתא מטען של רכב טשולנט שהיה מגיע עד אליהם. אין ספק שזו חוויית סטריט פוד כיפית שלא מצפים לפגוש בבני ברק והפוד טראק הזה הוא למעשה רשת פודטראקס מקומית שהקימו 2 אברכים ואותם הם מפעילים אחת לשבוע, ביום חמישי משעות הערב ועד לבוקר של שישי.
תחנת האוכל הבאה בסיור היא מעדניית שפ, בה טועמים את גולות הכותרת של האוכל היהודי: רגל קרושה, כבד קצוץ וגפילטע פיש. כאן פוגשים גם חילוניים שהזדמנו לעיר כדי ליהנות מטשולנט טוב וחיליק מציג בגאווה את הכבד הקצוץ הטעים ביותר בעיר (לטעמו) - מתוק מאוד וגם חריף מאוד בזכות כמות מטורפת של פלפל שחור. קשה לדמיין את השילוב וקשה עוד יותר לדמיין שזה יהיה טעים, אבל זה אכן מוצלח.
תחנה הבאה בסיור היא מאפיית ויז'ניץ, שבה נאפות החלות בין הכי מפורסמות בארץ. כבר כשמתקרבים לסמטה שבה היא נמצאת, אפשר להריח את ריח הבצק וכשעומדים בכניסה נגלה מחזה עיניים בלתי נשכח: עמדת תשלום במזומן בלבד ועשרות מתקנים ניידים עם מדפים עמוסים בחלות בכל הגדלים. בהמשך רואים את התנורים האימתניים, חדר ההתפחה ובמעמקי המאפייה הזו יושבים גברים עבי ידיים ומגלגלים את החלות. יש תחושה שההמולה, הרעש, הריח, האדים של האפייה וטירוף העבודה והקנייה שמתנהלים כאן יכולים להדליק תחנת כוח גרעינית. כל משתתף בסיור מקבל שקית ובוחר לעצמו חלה לחזור איתה הביתה. זה גם הזמן לאזהרת מסע: החלה הזאת תמלא את האוטו שלכם בריח משכר ורוב הסיכויים שרק חצי ממנה יגיע איתכם הביתה.
בהמשך הרחוב של המאפייה ממוקמת המסעדה שבה מסיימים את הסיור והיא הגראנד פינאלה של 3 השעות עם חיליק, שבנה את המסלול כך שאת הדברים המיוחדים ביותר תטעמו בסוף, בסביבות השעה 23:00 (ואולי גם קצת אחרי, אל תתפסו אותנו במילה). סעודת טשולנט באמצע הלילה היא חוויית הלילשישי האולטימטיבית ובמוטי'ס זה גם טעים בטירוף. ללא ספק הטשולנט הכי טעים שאכלנו. עמוס כאן עד אפס מקום ובכניסה יש תור בלתי נתפס בו עומדות גם תלמידות הסמינרים, חידוש מודרני בעיר שבה חווית טשולנט בלילישישי הייתה שמורה עד לא מזמן לגברים בלבד. חיליק דואג שהמסיירים הגרגרנים שלו יושבים בנחת (זאת אגב תחנת הישיבה היחידה בסיור, בכל שאר הזמן הולכים או עומדים) וחוץ מהטשולנט, מוגש גם יאפצ'ק - סוג נוסף של קיגל והמיוחד ביותר מבין כולם. מדובר בקיגל תפוחי אדמה ממולא בבשר שעבר בישול במשך לילה על הפלטה. התוצאה אומנם לא הכי פוטוגנית וגם לא ממש מעוררת תאבון, אבל אחרי שמכניסים לפה את הכפית הראשונה אי אפשר להפסיק לאכול. זה כל כך טעים ומנחם, מלא בטעמים והקראסט השרוף שבמבט ראשון קצת מרתיע מתגלה כתוספת מדהימה למנה.
מוטי'ס היא ממש מסעדה, לא מעדנייה, אלא מסעדה עם המון מקומות ישיבה ויש לה סניפים נוספים בארץ. את הסניף ברחוב של ויז'ניץ פתחו כדי שלאברכים יהיה במה לטבול את החלה. היום כאמור אפשר לפגוש שם גם נשים צעירות שיושבות בצניעות ובשקט ונהנות ממטעמים יהודיים של שבת.
ולא רק אוכל
הסיור של חיליק הוא לא רק על אוכל וחיליק הוא לא אברך רגיל: הוא בן ,26 אב ל-3 ילדים ואשתו עובדת בהייטק. הוא עבר את מסלול ההכשרה הרגיל של כל נער צעיר בבני ברק שנולד במשפחה חרדית עם 10 ילדים: למד בישיבה, התחתן בגיל 20, למד תכנות, עבד בהייטק וממש לאחרונה החליט לחזור ללמוד בכולל (כי לא הכל כסף בחיים וחיי הרוח חשובים לא פחות). בשביל לעזור בפרנסת המשפחה הוא התחיל להעביר את סיורי "לילשישי" שמצד אחד מובילים את האורחים של חיליק בעקבות זיכרונות הילדות שלו ומצד שני מגלים את מודרניות חדשה ומפתיעה, שחילונים שחיים מחוץ לעיר כלל לא מודעים לקיומה.
ההדרכה של חיליק מלאת הומור, קלילה ואין שאלות לא נכונות - אפשר לשאול אותו כל מה שרוצים. רק לשם השוואה: מדריכים לא מקומיים שמעבירים סיורים דומים בעיר מציגים את החוויה מזווית ששמה דגש על פערי תרבות. חיליק לעומת זאת, מציג את השעות הכי יפות של העיר בצורה מקרבת ומגשרת על הפערים, גם כשהוא מסביר על עניין הבניה הלא חוקית, הלכלוך ברחובות, מציג כמות בלתי נתפסת של קופות צדקה בכל פינה וגם כשהוא מכניס אתכם לחנות עניבות וחפתים מפוארת שלא הייתה מביישת את השדרה החמישית בניו יורק או לחנות כובעים.
בקיצור, זה לא סתם סיור אוכל של מאכלים יהודיים מוזרים חדשים מודרניים וקלאסיים, זהו סיור שבו אפילו תעצרו ליד ישיבת פונוביץ' - הגדולה ביותר בעיר, והגברים שבינכם יוכלו להיכנס פנימה. חוויית ליל שישי עם חיליק מרחיבה את הלב ואולי אפילו תשנה כמה דעות שהיו לכם על העיר המשונה הזאת ועל המנהגים הייחודיים שלה. (לפרטים ויצירת קשר עם חיליק לחצו כאן)