במובן מסוים, אפשר לקרוא לזה קזינו. אבל כאן, במקום ז'יטונים, יש דונמים. לכאורה, מאות הפרסומים בצידי הדרכים, בדפי העיתונים ובמודעות באינטרנט נשמעים מפתים: קנו קרקע חקלאית במחיר נמוך, ובעתיד ערכה יעלה דרמטית - בעיקר אם היא תופשר לבנייה רגילה. הדרך למיליונים, מעולם לא הייתה קלה יותר.
"זה מרגיש נורא סקסי להיות בעלים של חתיכת קרקע חקלאית, כמו שבזמנו היה מאוד סקסי להגיד 'גם אני הצטרפתי לקבוצת רכישה'", אומרת נחמה בוגין, שמאית מקרקעין. ואכן מדובר בטרנד. רק בשנה האחרונה בוצעו יותר מ-3,000 רכישות של קרקע חקלאית על ידי ישראלים. ומאז 2007, סך הכסף ששולם בעסקאות מהסוג הזה עומד, שימו לב, על קרוב לארבעה מיליארד שקלים.
אבל מהצד השני, נדמה שהביטוי חתול בשק - מעולם לא היה מתאים יותר מאשר במקרה הזה. "אני פעם קניתי לעובדים שלי מתנה - חלקה על הנייר. אז זה נורא נחמד. זה אולי לא הירח - יותר קרוב לנסוע ולראות אותה", מוסיפה בוגין. אבל לפעמים מדובר במשהו שאתה לא יודע אם בכלל ייצא ממנו משהו. לעומת זה יש אזורים שיש פוטנציאל של שינוי ייעוד אבל גם פה זה יכול להיות 3-5 שנים וזה יכול להיות 20 שנה".
"קונים אופציות של אשליות"
"מפתים את האדם הקטן כאשר יש לו סכום פעוט. הוא לא יכול לקנות חלקה של 20-30 דונם אז מוכרים לו 200 מטר במאה אלף שקל והוא מרוצה וקנה אופציות של אשליות", אומר אהוד המאירי, יו"ר קבוצת שמאות מקרקעין.
נכון, גם כאן ישנם זוכים. רוכשים רבים של קרקעות חקלאיות ראו תשואה אדירה על כספם, בעיקר לאחר הפשרת הקרקע. אבל ללא מידע מדויק או כלים מתאימים, קשה באמת לדעת מה יקרה עם הקרקע בעתיד. הכסף שלכם יכול להיות מושקע לחינם, ורוב המוכרים ימכרו לכם את הקרקע על סמך הפנטזיה שהתשואה עליה תעלה, כלומר - במחיר שמעבר לשווייה הנוכחי האמיתי.
"אנשים שקונים יודעים במפורש שאנחנו לא מכניסים את הקרקע למיקרו ולוחצים על כפתור הפעל ומפשירים את הקרקע מחר בצהריים", אומר גיל מולכו, מנהל מכירות בחברת אייזנברג גרופ. על הקרקע החקלאית שממוקמת בסמוך למושב בית חנן מגדלים כיום חצילים. קצת פחות מחצי דונם יעלה לכם קצת יותר מחצי קילו של חציל - רק 178 אלף שקלים והחלקה שלכם.
"סוג של חלום"
תכירו את יקיר מלכה. בן 27, וכבר מחזיק באימפריה קטנה. השיטה: מלכה קונה מאות דונמים של קרקע חקלאית, ומשווק אותם לציבור הרחב. ליד חדרה, הוא רכש 122 דונם מחברות בשליטת נוחי דנקנר ויצחק תשובה. "זה סוג של חלום", הוא אומר. "גם בבורסה חולמים להיות מיליונרים אבל עדיין זה חלום שיש בו מרכיב של קרקע וקרקע במדינת ישראל מאמין שיפשירו בטוח".
שמואל ניסה את מזלו לפני עשרים שנה. הוא רכש חצי דונם באזור ראשון לציון במאה אלף דולר. "מה שהובהר לנו וסיפרו לנו שהעיר אמורה להתפתח מזרחה. בפועל מה שקרה הוא שהשדה נהפך לשדה בר, קוצים גדלים, התותים כבר אינם ומחכים לימים טובים יותר". חשוב לזכור שגם אם החלום יתגשם והקרקע אכן תופשר, סביר להניח שחלק גדול ממנה יופקע לטובת הציבור.
"אני נדהמתי לשמוע אחד מהשותפים שצלצל ואמר שקיבל מכתב ששליש מהחלקה הופקע לצורך כל הפינה למחלף של 431", אומר שמואל. עוד מכשול, הוא המס שתאלצו לשלם בסופו של דבר. " אנשים לא מודעים שבעת אישור תכנית בייעוד חדש ישלמו היטל השבחה בשיעור של 50% מעליית שווי הקרקע", אומר אהוד המאירי.
"יש מצבים שבהם לצערי אנשים חולמים חלומות והאשמה היא של הרוכש", מסכמת שמאית המקרקעין נחמה בויגין. "כאשר מציעים לך את אותו חלום נפלא - לך ותבדוק ואל תקנה אשליה".