האם בקרוב נשלם פחות על חבילות התקשורת שלנו? משרד התקשורת מקדם תכנית חדשה שתאפשר לחברות הסלולר ולחברות נוספות לספק לנו גם את קו הטלפון בבית. החברות לא יקימו תשתית חדשה, אלא יעשו שימוש בתשתית הקיימת של החברות בזק והוט. בריאיון ל"תוכנית חיסכון", חשף שר התקשורת משה כחלון את פרטי הרפורמה.
"במצב הקיים, מדובר על שתי חברות במדינת ישראל שיש להן תשתית, ואף אחד לא יכול לעבור על גביה, לכן התחרות חסומה. הרפורמה שלנו מאפשרת לא רק לחברות הסלולר, אלא לכל חברה שתרצה להשתמש בתשתית הזאת, היא תוכל להגיע אלינו הביתה ולהציע את המוצרים שלה. זה יכול להיות טלפון קווי, אינטרנט או טלוויזיה, והרפורמה המרכזית תהיה בטלוויזיה", הסביר כחלון.
מפגרים אחרי העולם
כחלון הוסיף: "אנחנו מאוד מפגרים ביחס לעולם במתן שירותי טלוויזיה. יש לנו פה את יס והוט וזה לא מספיק. לא רק שזה לא מספיק, אנחנו גם משלמים מחיר יקר. החברות האלה גובות לדעתי הרבה מאוד כסף. לכן צריכים להכניס תחרות, כפי שהכנסנו בסלולר. תחרות נוכל להכניס רק באמצעות תשתיות שבשלב זה, תהיה על התשתיות הקיימות של יס והוט. במצב כיום, הדבר דומה למישהו שיש לו כביש פרטי, ורק המכוניות שלו יכולות לנסוע עליו".
"התשתיות הן ציבוריות, הן של המדינה. כמובן שהחברות האלו יקבלו כסף, אבל הצרכנים צריכים ליהנות מזה, וכיום הצרכנים במדינת ישראל לא נהנים מהתשתיות. הם לא נהנים מזה שחפרו להם ליד הבית", הוא מדגיש.
המחירים יירדו בעשרות אחוזים
"אין לי ספק שתהיה הפחתה משמעותית של עשרות אחוזים. בעולם משלמים 30-40 יורו על מוצרים שאנחנו משלמים עליהם מעל 100 יורו. ברגע שתהיה תחרות השוק ייפתח והתעריפים יוזלו בעשרות אחוזים - גם בטלפון הקווי, גם באינטרנט וגם בטלוויזיה הרב ערוצית".
באשר למועד יישום הרפורמה, אמר השר כחלון כי הוא "מניח שבמהלך השנה הזאת אנחנו נהיה שם. הדברים כבר נסגרו, המדיניות ברורה, ואנחנו יודעים מה אנחנו רוצים. החברות קיבלו אפשרות לשימוע, ואנחנו בעיצומה של התוכנית".
"אין קשר בין הרפורמות לפיטורים"
השר כחלון שלל את טענת חברות הסלולר כי הרפורמה שהוביל הביאה לפיטורי עובדים: "לא יודע כמה חברות הסלולר פיטרו. אנחנו פתחנו את השוק. הכנסנו מפעיל וירטואלי אחד ובמים הקוריבם ייכנסו מפעילים נוספים. בפברואר ייכנסו מירס וגולן טלקום. משלוש חברות גדולות הפכנו לחמש חברות גדולות. החברות האלה צריכות עובדים ומגייסות עובדים".
"לגבי פיטורים המוניים אני לא קונה את זה, למרות שלבי על כל אדם שמוצא עצמו ללא עבודה.
הרווחים של החברות הגדולות ירדו, אני ער לזה ואנחנו יודעים את זה אבל מצד שני הכסף נשאר בידי הציבור. לדעתי, אם חברה מפטרת 200 או 100 עובדים שהעלות שלהם היא 30-40 מליון ש"ח, ואותה חברה מרוויחה מיליארד ו-400 אלף שקלים, ובמקום זה תרוויח מיליארד ו-300, לא יקרה לה כלום אם היא תשאיר את אותם עובדים. לכן אני לא רואה קשר ישיר בין הרפורמות לאותם פיטורים", אמר השר.