ועדת המחירים המליצה היום (שני) לשרים להפסיק את הפיקוח על מחירי החמאה, זאת כל עוד הפטור ממכס על חמאה מבוטל, כפי שנקבע בהוראת השעה. בתקופה זו, על פי ההמלצה, לא יקבע מחיר מרבי לחמאה בחפיסה, מקומית או מיובאת, אך הוועדה תמשיך במעקב אחר רמת הרווחיות ומחירי החמאה בשוק.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

עוד המליצה הוועדה לקבוע כי יצרנים ויבואנים בעלי נתח שוק כספי הגבוה מ-20% ב-12 החודשים שקדמו לדיווח, ידווחו לוועדה אחת לשנה נתונים על מחירים ורווחיות, בהתאם לדיווח החל כיום על יצרני מוצרי החלב.

כיום מחיר החמאה המפוקח הינו 3.94 שקלים ל-100 גרם. הוועדה ציינה כי ביטול הפיקוח עלול אמנם לגרור עליות מחירים בטווח הקצר, אך בטווח הארוך הגדלת הייבוא והיעדר המגבלות צפויות להטיב עם הצרכן.

חמאה (צילום: By stockcreations, shutterstock)
מה יקרה למחירי החמאה?|צילום: By stockcreations, shutterstock

לטענת הוועדה, משנת 2018 ירד מחיר החמאה העולמי אך הדבר לא הורגש בחמאות המיובאות לישראל ככל הנראה משום שמרווח השיווק בחמאות מיובאות גבוה יותר. לצד זאת, חברי הוועדה וגורמי המקצוע ברשות התחרות סברו כי ניתן להניח שבטווח הבינוני-ארוך, ובהינתן שלשוק תינתן ודאות ביחס לתקופת הייבוא החופשי לטווח ארוך, הפער במרווח צפוי להצטמצם בעקבות כניסת שחקנים נוספים.

הגברת התחרות והגדלת מגוון המוצרים

מהניתוח שערכה רשות התחרות עולה כי פתיחת שוק החמאה לייבוא הביאה לשינויים בשוק החמאה ולהגברת רמת התחרות, אשר מיטיבה עם הצרכן. בין השאר פתיחת השוק העלתה את מגוון המוצרים על המדף, הורידה את מחירי מחירי המוצרים החדשים, המפוקחים ושאינם מפוקחים ושינתה את נתחי השוק של השחקנים.

כמו כן, גורמי המקצוע ברשות התחרות סברו כי קיומו של ייבוא חופשי יוצר רסן תחרותי על המתחרים בענף, מה שמפחית את החשש מיכולת של אחד השחקנים לנצל כוח שוק. בפרט הזכירה הוועדה את נתח השוק של חברת תנובה ששלטה בשוק עד שנת 2018. נתח השוק של תנובה ירד מכ-88% בממוצע בשנת 2018 ,לכ-67% בממוצע בשנת 2019. בסוף שנה זו עמד נתח השוק של תנובה על פחות מ-50%. לצד זאת ספקים אחרים בשוק הגדילו את נתחי השוק שלהם, ביניהם של טרה ושל מוצרים המיובאים על ידי מותגים פרטיים ועל ידי חברת וילי פוד.

מנכ
מנכ"ל מועצת החלב שניידר: "פרס ליבואנים על חשבון הציבור"

גורמי המקצוע ברשות התחרות הציגו בפני חברי הוועדה ניתוח שערכו על השינויים בשוק החמאה בעקבות פתיחת השוק לייבוא, המתבסס על נתוני חברת "סטורנקסט" על השוק המבורקד ועל מערכת "פרייסז". לאחר ביטול המכס על חמאות מיובאות נרשמה עלייה במגוון המוצרים בשוק החמאה: מ-38 ל-50 מוצרים, כלומר עלייה של כ-32%.

באשר לרמת המחירים: אמנם מחירי המוצרים המיובאים הציגו מגמת ירידה מאז ביטול המכס, אך הם לא השתוו למחירי המוצרים המקומיים שנתונים ברובם פיקוח. בסך הכל, בשנת 2019 עמד המחיר של המוצרים המיובאים על כ-4.97 שקלים ל-100 גרם, ובשנת 2020 ירד לכ-4.83 שקלים ל-100 גרם, זאת בעוד שמחיר המוצר המקומי עמד על 3.9 שקלים ל-100 גרם. יובהר כי המוצרים המיובאים כוללים הן חמאות שהוחרגו מפיקוח והן חמאות המוגדרות מוצר דומה ונמכרות במחיר המפוקח.

בעקבות החלטת ועדת המחירים מסר מנכ"ל מועצת החלב, איציק שניידר: "מדובר בהחלטה הנותנת פרס ליבואנים על חשבון הציבור. במקום לחייב יבואנים למכור חמאה במחיר מפוקח, מחירי החמאה ימשיכו להאמיר על חשבון הציבור. אני סומך על שר האוצר ושר החקלאות שלא ייתנו יד להחלטה שכזאת הפוגעת באזרחי ישראל".