הילדים ובני הנוער חזרו למוסדות החינוך עם תחילת שנת הלימודים. ובעוד שההורים נאלצים להתמודד עם מחלוקות, ביטולים ודחיות לא צפויות של משרד החינוך, דווקא נושא התזונה – ובעיקר ארוחת הבוקר – אינו מקבל את מלוא תשומת הלב. עבור התלמידים, מדובר באחת הארוחות החשובות ביותר ביום.
ארוחת הבוקר, או כפי שנהוג לכנותה במערכת החינוך הישראלית "ארוחת עשר", מלווה את התלמידים משעות הבוקר ועד לצהריים המאוחרים, ולעיתים אמורה להחזיק אותם שבעים עד החזרה הביתה, והיא גם אתגר בריאותי לא פשוט כשעל המדפים יש שלל מאכלים מתועשים ומלאים בסוכר ומלח.
מה שמכתיב את השינוי בצריכה הוא בעיקר השפעתם של טרנדים ברשתות החברתיות – ההורים מעוניינים להעניק לילדיהם את הטוב ביותר, ולעיתים קרובות מעדיפים לבחור במה שנראה להם בריא יותר, גם אם זה לא בהכרח נכון.
אם בעבר ילדי ישראל היו מקבלים כריכים בסיסיים, עם ממרח שוקולד, טחינה, או גבינה לבנה פשוטה, היום קופסאות האוכל שודרגו מאוד. גם אם מדובר בקופסת אוכל שעיקריה כריך במילוי, פרי או ירק, וחטיף – רכיבי הקופסה הפכו הרבה יותר יקרים.
מה מרכיב את ארוחת העשר של הילדים
זה מתחיל בלחמים, שהפכו להיות לחמי כוסמין, מחמצת, לחמניות מיוחדות, באגטים ועוד. את הלחם האחיד הפשוט שעולה החל מ־8.30 שקלים לכיכר של 750 גרם, החליפו לחמים מיוחדים בעלות של 22 שקל ויותר לכיכר. ומה בכריך? מגוון גבינות בסיסיות שנמצאות בכל מקרר, ועד גבינות קשות ויוקרתיות שמחירן עשוי להגיע ל־150 שקלים לק"ג.
לצד הכריכים ניתן לראות בתיקי האוכל חטיפי דגנים, דגני בוקר באריזות אישיות, מאפים מלוחים ומתוקים כמו קרואסון או בורקס, חטיפי דגנים, מעדני בריאות כמו מוזלי ופירות טריים.
על פי נתוני משרד הבריאות, שיעור ההשמנה בקרב ילדים ובני נוער עומד על כ־20%, ואחת הסיבות לכך היא צריכת יתר של מזון מעובד ומשקאות ממותקים, לצד היעדר פעילות גופנית. לכן המעבר לארוחות עשר המבוססות על ירקות, פירות, חלבונים ודגנים מלאים, הוא שינוי חיובי לעומת כאלה המבוססות על מזון מעובד, חטיפים ומשקאות מתוקים.
החדשות החיוביות הן, שעל פי שבסקרים שנערכו לאחרונה, עולה כי המגמה הבריאותית משתפרת. יותר ויותר ילדים צורכים מים במהלך היום, בעוד שצריכת המשקאות הממותקים ירדה בצורה משמעותית. נרשמה גם עלייה בצריכת פירות וירקות טריים בארוחות הבוקר, וירידה בצריכת חטיפים וממתקים. מחקרים מצביעים על כך שתזונה מאוזנת בבוקר משפיעה באופן ישיר על התפקוד הפיזי והנפשי של ילדים ובני נוער. אלה שאוכלים ארוחת בוקר מאוזנת ומזינה מגלים ריכוז רב יותר בלימודים, ביצועים אקדמיים טובים יותר, ושיפור בתפקוד הקוגניטיבי.
באירופה, התזונה המוקפדת בבתי הספר מהווה מודל לחיקוי. במדינות כמו איטליה וצרפת, ארוחות הבוקר כוללות לחמים מלאים, פירות טריים, אגוזים ויוגורט דל שומן, מה שמעניק לילדים את האנרגיה הדרושה להם כדי להתחיל את היום ברגל ימין.
כמה עולה ארוחת עשר ברשתות השונות
למרות שהורים מסוימים עברו ללחמים בריאים יותר, הלחמניות הלבנות והפיתות עדיין מובילות בטבלת הצריכה. בין סוגי הלחמים הפופולריים ניתן למצוא: לחמנייה פשוטה, פיתה, טורטייה, לחם מלא, לחם קל, לחם מחמצת, לחם כוסמין. בין המילויים הפופולאריים: גבינה צהובה, גבינה לבנה, ממרח שוקולד, ריבה, ממרח חומוס, ביצה קשה או חביתה, נקניקים פרוסים, בעיקר פסטרמה או סלמי.
מרבית הילדים מביאים כריך אחד או שניים, בהתאם לתיאבון ולמשך היום בבית הספר. לצד הכריך, מוגשים לרוב פירות, ירקות או חטיפים מתוקים. חלק מהילדים מסתפקים רק בכריך, אחרים מביאים גם יוגורטים או חטיפים נוספים.
אז כמה עולה לנו ארוחת הבוקר והיכן מומלץ לרכוש את רכיביה? הכנו סל מוצרים עם כל המרכיבים הפופולאריים של קופסת האוכל. מצאנו שהסל המשתלם ביותר הוא ברמי לוי, בעוד שברשת AM:PM תשלמו הכי הרבה – פער של קרוב ל-29 אחוז.
גם בין הפריטים עצמם יש פערים לא מבוטלים במספר פריטים, לכן חשוב לבדוק את כל המוצרים שאתם רוכשים, ולא רק את המבצעים. למשל, מחירו של חטיף גרנולה של נייצ'ר ואלי גבוה ב- 99% בשופרסל דיל לעומת מחסני השוק. מחיר צנצנת של נוטלה גבוה ב-25% בשופרסל דיל לעומת קרפור.
לסיכום
השינויים שחלו בצריכת ארוחות הבוקר בקרב תלמידים מעידים על מגמה של מעבר לתזונה בריאה ומאוזנת, אבל חשוב לזכור שהמחיר עלול להיות בהתאם. עם קצת השוואת מחירים, והורדה במזונות מעובדים, אפשר בהחלט לשלוח עם הילדים ארוחות מזינות ואיכותיות שיסייעו להם לעבור את היום בטוב, ולא רק למלא את הבטן, מבלי להשתולל עם העלויות.
הסקר בוצע באמצעות מערכת פרייסז, והוא מעודכן לתאריך 4/9/2022