פרסום ראשון: בשבועות האחרונים מרחפת תעלומה שמטרידה את האופים והאופות בארץ, שמפציצים אותי בהודעות על מתכונים קבועים שבהם הם משתמשים לאפיית עוגות – שפשוט לא עובדים כמו בעבר. העוגות מתפקששות, צונחות ולפי לא מעט טענות, "כולם הגיעו למסקנה שהדבר שכולם השתמשו בו במתכונים - זה סוכר 'סוגת'", כפי שסיפרה לי עדי ברק (AB cake), שאופה עוגות מעוצבות לאירועים. "זה התחיל קצת לפני חג שבועות", אומרת ברק. "אנשים התחילו להכין עוגות גבינה, שהם מכינים שנים לפי אותו מתכון ולא הצליחו, לא הצליחו, לא הצליחו. העוגות נפלו - יצאו לא טוב".

איך זה שסוכר יכול לגרום לעוגה להיכשל? לדברי קונדיטורים, הכל קשור במקור שממנו מפיקים את הסוכר. "יש קנה סוכר וסלק סוכר, משניהם אפשר לייצר את הסוכר שאנחנו מכירים", מסבירה הגר שבבו מראש פינה, בעלת "הגר קונדיטוריית בוטיק". "לפי מה שאנחנו מבינים, בקנה סוכר יש תוסף אנזים שמפרק את העמילן. המשמעות היא בעצם שזה משבש מתכונים שיש בהם עמילנים ברמה גבוהה (כמו קורנפלור).

עוגה שהשתבשה לפני שבועיים - המתכון נותר זהה (צילום: אופה שנהרסה לה העוגה ומבקשת להישאר בעילום שם)
עוד אפייה שלא צלחה מלפני שבועיים|צילום: אופה שנהרסה לה העוגה ומבקשת להישאר בעילום שם

"אני עם 'סוגת' רוב הזמן", אומרת שבבו. "הסוכר נראה אותו דבר. גם לא כתוב במרכיבים שהוא מופק מזה או מזה, אתה לא יודע ממה הוא מופק. זה עניין של ניסיון. אם אתה עושה המון פעמים את אותו דבר ופתאום משהו נדפק - אתה יודע שמשהו לא בסדר. אני נתקלתי בזה בקרם פטיסייר, מה שמסמיך אותו זה קורנפלור, עמילן. אחרי קירור הוא אמור להיות מוצק - אבל ברגע שהכנתי אותו הוא יצא לי ממש נוזלי, שום דבר לא תפס אותו. הבנתי שזה זה".

שיטוט בפורומים של חובבי האפייה, מעלה סברה לפיה המלחמה באוקראינה גרמה לכך שהוחלף ספק הסוכר, מה שהוביל לשינוי - ממקור הפקה של סלק סוכר, שלא פוגע בעמילנים, לקנה סוכר, שמפרק אותם. לפי התגובות ברשת, מדובר בבעיה שמטרידה מאות אם לא אלפי גולשים, חלקם גם משתפים תמונות של העוגות שהשתבשו: "תציל את העוגה שלי", כתבה לי שירה. "כבר שבוע שני ברציפות שהעוגה הקבועה שלי לשבת צונחת ואני חושדת בסוכר. במקרה שלי, זה הסוכר של 'סוגת'. קיבלת עוד תלונות כאלה? אני רוצה לדעת לפני שאני שוב מחרבנת עוגה שלישית מחר".

 

אז הנה סוג של פתרון לחובבי התעלומות - האופים הביתיים וגם אלה התעשייתיים טוענים שהסוכר של "סוגת" אכן מתנהג אחרת. לדברי כמה מומחי אפייה, ברגע שהם הבחינו בכך, הם שיחקו קצת עם הכמויות; בחלק מהמתכונים תוספת של כ-10% קמח בבלילה, הצילה את המצב - ואת העוגה.

"מה שמעצבן", מוסיפה ברק, "שלא מעדכנים שעושים שינויים במוצר. אם עשו שינוי, שיודיעו על זה. זו התנהלות לא אחראית וזה מנותק מקהל הלקוחות. שייכנסו לפורומים, שיעדכנו את הציבור, את קהל הלקוחות הנאמן. ואז הם גם היו מרוויחים, היו יוצרים קשר טוב, ובונים אמון עם הלקוחות".

מ"סוגת" נמסר בתגובה: "אין שום שינוי בסוכר המשווק שמקורו ביצרנים מובילים ותיקים ואיכותיים. כענין שבשגרה הסוכר נבדק ומנוטר בבדיקות איכות ובדיקות מעבדה ועומד בכל התקנים הבינלאומיים. למרות האמור החברה פועלת ותפעל בשיתוף פעולה עם לקוחותיה לנסות לאתר את הסיבות לתלונות ככל שהן קשורות לסוכר או למאפייניו".