בשנים האחרונות מגמת סגירת סניפי הבנקים הולכת וגדלה וכך חוסכת להם מאות אלפי שקלים בשנה. הבנקים סוגרים סניפים ומעלימים איתם את הכספומטים של הבנק, שאנחנו בתור לקוחותיהם בקושי משלמים בהם עמלה, ובמקומם - מוצבים הכספומטים הפרטיים.
"לאלפי משפחות, מאות משפחות, אין אלטרנטיבה לכספומט נורמלי שאפשר להוציא ממנו מסניף הבנק בלי תשלום", אמר בר נעמני, מייסד ומנכ"ל שותף בקהילת הפיננסים "ידע שווה כסף", בשכונה שבה הוציאו את הכספומטים הבנקאיים והכניסו את הפרטיים.
כיום, כ-2,041 כספומטים בנקאיים נמצאים צמודים לסניפי הבנק, לעומת 4,620 כספומטים פרטיים - פי 2 יותר מאשר הבנקאיים, וכך גם העמלה שכפולה בכספומטים הפרטיים. בפרק השני של "שוד הכספומטים", יצאנו לבדוק מי עומד מאחוריהם ומרוויח את העמלות הגבוהות שאנחנו משלמים.
ומה מצאנו? לא רק שהבנקים סוגרים סניפים ומקבלים עמלה על כל משיכה מהכספומט הפרטי, בנוסף - יש להם חלק בחברות הפרטיות. חברת כספונט שנחשבת לשחקן הגדול ביותר בשוק הכספומטים הפרטיים ומחזיקה מעל 75% מנתח השוק, היא בבעלות של בנק דיסקונט וחברת כרטיסי האשראי כלל עם 10% בעלות לכול אחת מהחברות.
ומי הבעלים של חברת כרטיסי האשראי כלל? גם כאן אין הפתעה. החברה נמצאת בבעלות משותפת של דיסקונט (כ-71.8%) וקבוצת הבינלאומי (כ-28.2%), כלומר, הבנקים מחזיקים בעלות בחברת הכספומטים הגדולה ביותר בישראל, וזוכים בעמלה כפולה - גם בעמלת ערוץ ישיר מלקוחותיהם, וגם באחוזים מהעמלות הגבוהות שאנחנו משלמים בכספומטים הפרטיים.
וזה לא נגמר בזה - בחלקם הגדול של הכספומטים הפרטיים, המשיכה מהכספומט מוגבלת לסכומים של 600-500 שקלים. אם תצטרכו למשוך יותר, תצטרכו לשלם כמה עמלות. על כל משיכת מזומן מכספומט פרטי, תשלמו בין 8-6 שקלים עמלה לחברה שמתחזקת את הכספומט. בנוסף, תשלמו גם עמלת ערוץ ישיר לבנק שלכם אם אינכם פטורים מעמלות, כך שבמשיכה אחת תוכלו להגיע עד ל-10 שקלים עמלה.
העניין משתלם לבנקים. הם סוגרים סניפים ולוקחים את הכספומט הבנקאי שבו העמלות מאוד נמוכות עד לא קיימות. חברה פרטית מגיעה, שמה כספומט פרטי, ואז גם הבנק מרוויח מזה. "הבנק למעשה חוסך בעלויות שלו, אנחנו צריכים לשלם יותר, והבנק עדיין מרוויח מהעמלה של ערוץ ישיר", אמר נעמני.
מרשות ההון, הביטוח והחיסכון ומבנק ישראל נמסר בתגובה כי "הכספומטים הפרטיים אינם באחריותם".
לצפייה בפרק הראשון של "שוד הכספומטים" - היכנסו לכתבה