מטוס מאיחוד האמירויות, ארכיון (צילום: יונתן בייסקי)
מטוס מאיחוד האמירויות, ארכיון|צילום: יונתן בייסקי

אזור דרום מזרח אסיה הוא אחד היעדים הפופולאריים ביותר בקרב הישראלים, שמצידם מחפשים טיסות זולות ככל האפשר לאזור. בנוסף לטיסות ישירות ולטיסות דרך יעדי ביניים כמו טשקנט או איסטנבול, בשנים האחרונות ישראלים רבים בוחרים לטוס דרך מדינות שאינן מכירות בישראל כדי לחסוך כסף, אך אינם תמיד מודעים לסיכון שבדבר.

מדובר בנוסעים המגיעים (בטיסה או ברכב) לנמל התעופה של עמאן שבירדן, ומשם טסים דרך מדינות המפרץ - קטאר, איחוד האמירויות או בחריין למזרח הרחוק. הבעיה: מדינות אלו אינן מכירות במדינת ישראל, לכן הדרכון הישראלי הוא מסמך חסר ערך שם. הנוסעים לא עוזבים את נמל התעופה, ולכן לא מציגים את הדרכון, אך האם הנסיעה דרך מדינות כאלו היא אכן נטולת סיכונים?

חברת Flyeast מתמחה בארגון טיסות שכאלו. באתר החברה נכתב: "משדה התעופה שבעמאן ממריאים עם מגוון חברות תעופה מהמפרץ הפרסי, חברות תעופה אלה נחשבות לחברות הטובות ביותר בעולם. מדובר בחוויית טיסה יוצאת דופן באיכותה, מטוסים חדישים עם מערכת בידור ענקית ושירות יוצא דופן באיכותו. בטיסות "גולף אייר" ישנה החלפת מטוס בבחריין, בחברת "איטיחד" ישנה החלפת מטוס בנסיכות אבו דאבי ובחברת "קטאר אייר" ישנה החלפת מטוס בדוחה שבקטאר. בכל המקרים מדובר בעצירת "טרנזיט" בלבד. ההמתנה באיזור ה"דיוטי פרי" המפואר ללא צורך בביקורת גבולות, מומלץ בחום לבדוק את מחירי מוצרי ה"דיוטי פרי" אשר נחשבים לזולים ביותר בעולם".

הנוסעים: "זול ונוח"; משרד החוץ: "מסוכן"

סיימון שמואל (40) טס למזרח הרחוק עם חברת התעופה הקטארית, דרך דוחה, לא פחות משבע פעמים. "החיסכון הוא בין 200 ל-500 דולר לטיסה . לא הרגשתי אף פעם שום דבר מיוחד, כמו כל הישראלים שטסו איתי. יש שם המון תיירים ואף אחד לא שואל מאיפה אתה", אומר שמואל. "אני מודע לסיכונים, אבל אנחנו תמיד מקבלים יחס מצוין", הוסיף.

במשרד החוץ מתלהבים הרבה פחות: "על הנוסעים להבין כי כשהם נמצאים במדינות בהם אין נציג ישראלי אין למדינה אפשרות לסייע להם אם קורה משהו", נמסר מדוברות משרד החוץ. "אין הבדל בין איחוד האמירויות וקטאר לסוריה ואירן בעניין הזה. כולן מוגדרות מדינות אויב, ועל פי ההנחיות לאזרחים ישראלים אסור להיכנס אליהן". כדאי גם להזכיר כי אלחנן טננבאום נחטף בידי החיזבאללה לאחר שהגיע לדובאי שבאיחוד האמירויות.

חלק מביטוחי הנסיעות לחו"ל מחריגים את הפוליסה כך שהיא אינה כוללת מדינות שלא מקיימות יחסים עם ישראל. "אנחנו לא מבטחים מדינות שאין להן קשרים דיפלומטיים עם ישראל, גם לא בטיסה במטוס של מדינה כזאת", נמסר בשיחה עם אגף ביטוח נסיעות לחו"ל של ביטוח ישיר, כשעלתה השאלה האם הביטוח נמצא בתוקף בעת טיסה או מעבר במדינה שלא מכירה בישראל.

"הכניסה לישראלים אסורה". הנחיות ההגירה ש|צילום: צילום מסך

"הכניסה למחזיקי דרכון ישראלי אסורה"

גם אם מעבר של אזרחים ישראלים בנמלי התעופה של מדינות אלו מותר עקב תקנות בינלאומיות, הממשלות המקומיות מבהירות כי למדינה עצמה אין כניסה לישראלים. באתרי רשויות ההגירה נסיכויות המפרץ כתוב בבירור כי אסורה הכניסה לאזרחי ישראל, אסורה הכניסה למחזיקי דרכון ישראלי ובמקרה של איחוד האמירויות - אסורה גם הכניסה לאזרחים זרים שיש בדרכונם חותמת שמעידה כי ביקרו בישראל.

אין ספק שהפיתוי גדול - חברות התעופה מהמפרץ הן אכן חברות טובות, והטיסות בהחלט זולות יותר. עם זאת, במקרה של ביטול טיסה, סגירת נמל התעופה או אפילו בעיה בחברת התעופה או חוסר יציבות פוליטית באזור - בחריין אכן ראתה הפגנות ענק בשנה שעברה - נדמה כי הנוסעים הישראלים לא תמיד מודעים לסיכונים שבטיסה דרך מדינות שלא מכירות בישראל.

מחברת "FLYeast" נמסר בתגובה: "חברת "FLYeast" הוקמה בשנת 2003 כדי לאפשר לקהל המטיילים לטוס למזרח הרחוק ולאוסטרליה במחירים סבירים, בלי להתפשר על איכות הטיסה, השירות והביטחון האישי.

"במידה וטיסה מתעכבת או מתבטלת, מחויבות חברות התעופה, לפי אמנת ורשה, לדאוג לנוסעים. במקרה של עיכובים מסיבות טכניות שונות, מקבלים הנוסעים הישראלים טיסות חלופיות, או במידת הצורך, מלון עד הטיסה הבאה, בדיוק כמו נוסעים אחרים. בכל מקרה, חברת 'FLYeast' חשה מחויבות לעקוב ולוודא שהנוסעים הישראלים זוכים לטיפול ראוי. זוהי המדיניות עד כה, וכך יהיה גם הלאה".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק