בדיון על חוסר התחרות בין הבנקים כנראה שגם אנחנו הלקוחות אשמים. מעט מאוד אנשים עוברים מבנק לבנק ומעט מאוד מתמקחים על התנאים. מצב זה יוצר תופעת לוואי מוזרה: ישראלים רבים עם מספר חשבונות בבנקים שונים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
תיאורטית להחזיק עוד חשבון אחד לפחות, אמור להיות דבר טוב. זה גם מקנה לנו גמישות וכוח בניהול המשא ומתן מול הבנקים המשרתים אותנו.
אך האם זה באמת קורה בפועל? זה כבר תלוי את מי שואלים.
"החיסרון היחיד שאני יכול לחשוב עליו, זה עניין של עלויות. אבל אפשר לשאת ולתת על העליות ולדרוש שעצם פתיחת החשבון והניהול, לא יעלו כסף אלא רק הפעולות בחשבון", כך מסביר עו"ד ארנון גרפי, מומחה למשפט מסחרי.
יש גם מהיסוד הנפשי בסיפור. כשיש הרבה חשבונות, הפיתוי לקחת עוד ועוד הלוואות גדול מדי. הצרה היא שהבנקים גם יודעים זאת.
"כשיש מספר חשבונות, יש מספר הלוואת, יש מספר כניסות לאוברדראפט ומגדילים את ההוצאות. צריך לזכור שהלוואה היא אינה הכנסה. וכאשר לוקחים הלוואות ממספר מקומות, משפחות רבות נופלות", כך אומר מנכ"ל ארגון פעמונים אוריאל לדרברג.
הערכה בענף היא כי בישראל ישנם כשבעה מיליון חשבונות עובר ושב. ורק חמישה מליון ו52 אלף ישראלים מעל גיל 18.
בשנה שעברה נרשם נתון מדאיג במיוחד. קרוב לחצי מיליון חשבונות בנק, הוגבלו עקב התנהלות בעייתית של בעליהם.
אחד הגורמים הוא המספר הגדול של הישראלים שמנהלים חשבון פרטי לצד העסקי. במצב כזה, לא נדיר שהבנק מעניש חשבון אחד בגלל חטאיו של האחר.
ישראל היא מדינה באובר דראפט. החושב של משקי הבית גדל בשנת 2012 לכ- 272 מיליארד שקלים. רובנו לא אנשי עסקים ממולחים ולכן התשובה ברורה - עם בנק אחד וחשבון פרטי אחד, הסיכוי לשקוע קטן בהרבה.