בכל פעם שמגיעים לזכרון יעקב מרגישים כאילו שנכנסים למנהרת הזמן. עם משפחת רוטשילד טועמים יין, אצל משפחת אהרונסון שומעים את סיפור הגבורה של מחתרת ניל"י ועם החלוצים מטיילים במוזיאון השומר. וברגע אחד חוזרים לזמננו וממשיכים לגלריות המזמינות, למסעדות המיוחדות ולפאבים השמחים הפזורים בחצרות הקטנטנות.

זכרון יעקב מגלה לנו בכל ביקור נדבך חדש בה יפה מקודמו. היא יפה ואקלקטית בכל עונות השנה, אבל אני הכי אוהבת אותה בחורף. השלכת, ההרים מסביב התצפית אל הים והקרירות באוויר עושים לי את זה. 



לטעום את הישן עם החדש

המושבה נולדה מתוך חזון ציוני של אנשים שהגשימו הלכה למעשה את חלומם – להקים ישוב פעיל ותוסס בארץ ישראל. לשם כך הגיעו מארבע כנפות תבל והפריחו את השממה על ההר. היום המושבה זכרון יעקב מלאה באתרי נופש ותיירות רבים מסוגים שונים בהם אפשר לחוש ולטעום את הישן עם החדש, כשמשב ההיסטוריה מתמזג עם המודרני העכשווי.

זכרון יעקב נוסדה בסוף המאה ה-18 כאחת משלוש מושבות העלייה הראשונה. המייסדים, קבוצת "חובבי ציון" מרומניה, רכשו את אדמות הכפר הערבי א-זַמַארִין וסבלו בשנה הראשונה מקשיים עצומים. התושבים החדשים שלא היו בעלי ידע כל שהוא בחקלאות פנו לברון רוטשילד לעזרה, וזה הסכים לקחת תחת חסותו את המושבה שנקראה אז זַמָרִין. בעזרת הברון ופקידיו, ביססו במושבה את ענף גידול הענבים לייצור יין.

מדרחוב המייסדים זכרון יעקב יפה יותר בערב (צילום: איריס לוי)
מדרחוב המייסדים זכרון יעקב יפה יותר בערב|צילום: איריס לוי
שער הכניסה למדרחוב המייסדים (צילום: איריס לוי)
שער הכניסה למדרחוב המייסדים|צילום: איריס לוי

כשהחלטנו להגיע ל-24 שעות לזכרון יעקב לחופשה קצרה, היה ברור שאת הביקור שלנו נפתח ביקב כרמל הוותיק – אותו יסד והקים הברון רוטשילד. יקבי כרמל הוא היקב המסחרי הראשון שהוקם בארץ והוא ממשיך לפעול ולגדול ברצף כבר 140 שנה.

יצאנו לסיור היכרות הכולל טעימות יין. הסיור מתחיל במרכז המבקרים המרשים בבניין טמפלרי עתיק שהיה בתקופת הברון מפעל ליצור חביות עץ לשימור היין. מבחר עצום של יינות במקום המסודרים מהתקרה ועד רצפת המבנה. כיסאות פזורים במבנה ומחוצה לו כדי לארח את המבקרים לטעימות וכיבוד קל.

נכנסנו לאולם החביות הענק, בו שומעים הסבר מהמדריך הראשי של היקב על תהליך יצור היין. הביקור המשיך במרתפי היקב האותנטיים, ובהם נחשפנו לטכנולוגיות מסורתיות וחדשניות ביצור היין (בריכות בטון משופצות או חביות עץ אלון). קיבלנו גם נקודת מבט מעניינת על התקדמות תהליך יצור היין מהעבר להווה עד העידן המודרני העכשווי.

המרתף שנבנה על ידי התמפלרים לשימור היין ביקב כרמל (צילום: איריס לוי)
המרתף שנבנה על ידי הטמפלרים לשימור היין ביקב כרמל|צילום: איריס לוי

חביות עץ אלון ענקיות המכילות 5000 ליטר יין (צילום: איריס לוי)
חביות עץ אלון ענקיות המכילות 5000 ליטר יין|צילום: איריס לוי

הסיור המשיך בכניסה לאולם היקב הישן הניצב מהצד השני של הכביש, מול מרכז המבקרים בו פוגשים את היכל התהילה של היין – כאן נשמרות החביות המכילות את היינות היקרים והאיכותיים ביותר במרתף המשופץ של היקב. ביקור ביקב הינו חוויתי מאוד ומתאים לקבוצות ולזוגות. כל הסיורים מיועדים למבוגרים בלבד (גילאי 18 ומעלה). במהלך הסיור טעמנו שלושה סוגי יין – אדום לבן ורוזה. הסיור היה מעניין וחוויתי מאוד, והוא מומלץ לאוהבי יין אבל לא רק.

מחבר גדול של יינות במברכז המבקרים ביקב כרמל (צילום: איריס לוי)
מחבר גדול של יינות במרכז המבקרים ביקב כרמל|צילום: איריס לוי

לאחר טעימות היין, מלאי אנרגיה יצאנו לטיול שקיעה בנהיגה עצמית בריינג'רים בחוות הנדיב, פעילות לכול המשפחה. כאן תמצאו חממות חקלאיות בהן מגדלים תותים, מלפפונים וצמחי תבלין. המתארחים נחשפים לתהליך גידול הירקות ועבודת החקלאי, ויכולים לטעום מגידולי החווה. במקום יש גם פינת חי עם מגוון חיות משק אותן ניתן ללטף להאכיל ולסייע לצוות בטיפול היומיומי של החיות.

מלמדים חקלאות בחוות הנדיב (צילום: איריס לוי)
מלמדים חקלאות בחוות הנדיב|צילום: איריס לוי

לאחרונה הצטרף לחווה מיזם נוסף – נדיב על גלגלים המציע מגוון רחב של כלי תחבורה ופעילויות לאורחיו: רכיבה על אופני שטח, נהיגה עצמאית על ריינג'רים וגם על ריידרים. החווה מציעה מספר מסלולי טיול בני כשעתיים כל אחד, ומסלול הנסיעה לדיונות קיסריה מרגש במיוחד כי הוא כולל צפייה בשקיעה.

יציאה לטיול שטח על ריינג'ר היא תמיד חוויה מאובקת אבל מאוד מהנה. הנסיעה בשטח קרוב לזמן השקיעה, כשהשמים צבועים בכתום-ורוד המשתנה לכחול עמוק, היא חוויה מיוחדת ואהובה עליי במיוחד. חזרנו מאובקים ומאוד מרוצים. להזמנות בטלפון 04-9515500.

טיול בחולות קיסריה ברינג'רים (צילום: איריס לוי)
טיול בחולות קיסריה בריינג'רים|צילום: איריס לוי

טיול עם שקיעה (צילום: איריס לוי)
טיול עם שקיעה|צילום: איריס לוי

מלון בוטיק במיקום אידיאלי

הפעם השתכנו בזמארין, מלון בוטיק הנמצא במבנה טמפלרי קלאסי על מיקום מושלם למטייל – פתחו של המדרחוב של המושבה. המלון עבר שיפוץ מעמיק לפני כשלוש שנים, ובו 11 חדרי אירוח, כל אחד בעל עיצוב ואבזור שונה מרעהו.

זמארין (צילום: ליאת כהן רביב)
מלון זמארין ממוקם במבנה היסטורי|צילום: ליאת כהן רביב

הקומה הראשונה של המלון מוקדשת למתחם ספא בו מוענקים טיפולים אישיים וגם סאונה. מחירו של מסאז' לזוג הוא 650 שקלים. המלון גם מספק לאורחיו בר פתוח של 24 שעות ביממה, בו ניתן ליהנות באופן חופשי מקוקטיילים, יין מקומי שתייה קרה וכיבוד קליל.

אנחנו ישנו בחדר בשם שירז (לכל חדר שם הקשור לענבים ויין- ברור), חדר רחב עם מצעים בהירים ורגועים. אני בודקת את איכותו של חדר במלון לפי איכות המצעים וכאן – המצעים היו מכותנה צפופה ונעימה במיוחד. מיטות קינג סייז נוחות, מכונת קפה, טלוויזיה, מיני בר, מגבות רכות ונעלי בית.

בר מלון זמארין (צילום: אביב קורט)
בר פתוח 24 שעות ביממה|צילום: אביב קורט

מחדר שירז במלון  זאמרין (צילום: איריס לוי)
חדר שירז במלון זמארין|צילום: איריס לוי

מחיר ללילה 1,000-1,700 שקלים, כולל ארוחת בוקר לפי סוג החדר וזמן בשבוע בו תגיעו. חשוב להדגיש שיש חדר מונגש לחלוטין. השהות במלון מומלצת לזוגות, ויש אפשרות לסגור את כל המלון למשפחה אחת, ואז ניתן להוסיף מיטות בחדרים לילדים.

מדרחוב שוקק עם אנשים שמחים

המלון שלנו יושב ממש על המדרחוב, עובדה שפותחת שלל אפשרויות בילוי. את הערב התחלנו במסעדת המייסדים 16, מסעדה בשרית כשרה ומשפחתית בהנהלת שף אלון פיינגולד. המקום מציע רק אוכל טרי שמוכן על המקום, וכל המנות יוצאות מהטאבון או מגיעות מהגריל הלוהט, או שהן סוג של סלט טרי.

המסעדה אינטימית ונעימה, כשהחלל שלה קטן ולצדו מרפסת מקורה ומחוממת בחורף, או ממוזגת ונהנית מבריזה קרירה בקיץ. במרכז המטבח הפתוח עומד טאבון ענק הפולט כל הזמן מאפים מגרים: לחמעג'ון טעים המוגש עם סלסה, מאפה עם עוף שווארמה נהדר לצדו טחינה-עמבה, סלטים טריים ומגשים אין-סופים של בשר שעשוי טוב על הגריל. נהנינו מאוד מהמבורגרים העסיסיים, וגם המנה האחרונה יצאה הישר מהטאבון – מאפה מושחת של בצק עם שוקולד וחמוציות – עונג אמיתי.

מסעדת המייסדים  16 (צילום: איריס לוי)
מסעדת המייסדים 16|צילום: איריס לוי
טבון ענק המרכז המטבח הפטוח במסעדת המיסדים (צילום: איריס לוי)
טבון ענק המרכז המטבח הפטוח במסעדת המיסדים|צילום: איריס לוי
המבורגרים עסיסים במייסדים (צילום: איריס לוי)
המבורגרים עסיסים במייסדים|צילום: איריס לוי

החן הרב השורה על המדרחוב המרכזי של זכרון נמצא כל שעות היום, ועוד מכפיל את עצמו בשעות הערב והלילה. רחובות צרים וקטנטנים שזורים זה בזה ובהם פינות חמד רבות, וכל מקום בעל אופי ייחודי ומזמין את קהל המטיילים לטעום ולחוות משהו אחר.

את סיבוב הפאבים האקלקטי שלנו התחלנו בהוביט, הפאב המיתולוגי הוותיק שהוקם ב-1987, בו הכול יכול לקרות. במקום מוגש וויסקי איכותי לצד מגוון רחב של בירות וקוקטיילים לצד מטבח בשרי עשיר. האווירה במקום תוססת, מוזיקה טובה והרבה אנשים שמחים גודשים את המקום. נשנשנו משהו וטעמנו קוקטייל קוסמופוליטן שהיה מוצלח והמשכנו הלאה.

פאב ההוביט הותיק והטוב (צילום: איריס לוי)
פאב ההוביט הותיק והטוב|צילום: איריס לוי

המליצו לנו על מקום חדש שנפתח לאחרונה ונקרא Goons – אז קפצנו להכיר. הגונס הוא בר פיצה המציע שילוב חם וקר – פיצות חמות וקריספיות, ובירה קרה באווירה תוססת וצעירה. המקום מעוצב מעץ חשוף, ישיבה על כיסאות גבוהים מול מדפי עץ יפים, תאורה נעימה ומוזיקה קצבית ברקע. אפשר לבחור ממגון הפיצות בפורמט מרובע, כשביום שני ורביעי מגישים בנוסף לתפריט הקבוע גם פיצות מיוחדות כמו פיצה מתוקה עם שוקולד נוטלה ומרשמלו ופיצה מלוחה עם גבינת לאבנה וזעתר.

בר גוניס המגיש פיצה חמה ובירה קרה (צילום: איריס לוי)
בר גונס המגיש פיצה חמה ובירה קרה|צילום: איריס לוי

את סיבוב הפאבים סיימנו בשולטיק, בר אוכל תוסס במיוחד. הבר מנוהל על ידי שני בני דודים בעלי ניסיון רב מתחום המסעדנות, שעזבו את תל אביב וחזרו הביתה לפתוח בזכרון את המקום השובב (שולטיק ביידיש) שלהם.

בשולטיק לא מגישים "אוכל של פאבים" עם מטוגנים וכאלה, אלא תפריט עשיר ומיוחד עם מנות שלא היו מביישות מסעדת שף. כל זה לצד קוקטיילים מצוינים וחומוס תוצרת בית שווה במיוחד. המקום פעיל ימים ב'-שבת משעה 19:30 עד אחרון המבלים. ביום שישי המקום הופך לטברנה עם נגן בוזוקי ואוכל פאבים של צ'יפסים פלאפלים לצד חומוס הבית. אני ממליצה להזמין מקום מראש בטלפון 050-4978748.

טועמות קוקטלים עד הטיפה האחרונה בשולטיק- (צילום: איריס לוי)
עד הטיפה האחרונה בשולטיק|צילום: איריס לוי