בצהרי היום חנתה משאית במרכז תל אביב וממנה פרקו המובילים קופסה גדולה וכבדה שמוקמה אחר כבוד בלובי של מלון. היא נראית כמו כספומט ומתפקדת כמו כספומט, אבל היא אינה קשורה לשום בנק גדול בארץ או בעולם. זהו כספומט הביטקוין הישראלי הראשון שמוקם סמוך לשדרות רוטשילד, מרחק יריקה ממשרדי כל הבנקים הגדולים. עכשיו הוא יאפשר לקנות ולמכור גם את המטבע הווירטואלי.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"נניח שאנחנו רוצים למכור ביטקוין למכונה ולקבל מזומן עבורו. נכניס מספר טלפון, קוד סודי, נסרוק את כף היד, נבחר את הסכום הרצוי, יוצא לנו שובר, סורקים אותו ועבורו יוצא לך המזומן", הסביר נמרוד גרובר, מנכ"ל ביטבוקס ויבואן כספומט הביטקוין. "זה בא בעצם לאנשים שאינם טכנולוגיים מטבעם, כמו אמא שלי, שיכולה לבוא לכספומט ולקנות ברגע ביטקוין, מה שלא היה אפשרי לפני".
למי שעדיין צריך תזכורת, הביטקוין הוא מטבע וירטואלי שאינו קשור לשום בנק מרכזי או ממשלה. הוא נוצר ב-2009 ומאז ידע ערכו עליות ומורדות. בשיאו, נובמבר 2013, ביטקוין אחד היה שווה 1,100 דולר, ולאחר מכן הוא צנח עד שהתייצב כיום על 650 דולרים לביטקוין אחד.
"לכסף הדיגיטלי יהיה תפקיד חשוב בעתיד"
"אחד היתרונות הגדולים של ביטקוין זה היעילות שלו", אמר לחדשות 2 מני רוזנפלד, יו"ר איגוד הביטקוין הישראלי. "אפשר להעביר איתו כספים לכל מקום בעולם בצורה מיידית, באופן פשוט, כמעט ללא עמלות, מבלי להזדקק לבנקים שינהלו אותו". אלא שבדיוק בשל כך, הביטקוין חביב גם על מלביני הון, סוחרי סמים ושאר אזרחי העולם שמעדיפים את הכסף שלהם בלתי ניתן לאיתור.
בעוד ועוד מדינות בעולם אזרחים ועסקים מאמצים את הביטקוין. בכמה מקומות כבר הציבו כספומטים, כמו בניו יורק, בלונדון, ובהונג קונג. אפילו מנכ"ל Ebay, ג'ון דונהיו, הודה שבקרוב לא תהיה ברירה אלא להצטרף למגמה: "אין ספק שלכסף הדיגיטלי יהיה תפקיד חשוב בעתיד, ואנחנו נצטרך לשלב אותו בארנק שלנו".
וישראל, היא בדרך למצב את עצמה כמעצמת ביטקוין, אפילו מתהדרת בשגרירות ביטקוין, שממוקמת - כמה סמלי - מול הבניין שיאכלס בקרוב את הבורסה לניירות ערך בתל אביב. בעולם הפיננסי המסורתי עדיין לא לגמרי יודעים איך לאכול את התופעה. הבנקאים מפחדים, הממשלות מנסות להגביל את השימוש, אבל קהל המשתמשים רק הולך וגדל. לא רחוק היום שעוד נמצא כספומטים כאלו בכל פינה.