הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרסמה היום את הסקר השנתי על הרגלי הצריכה של משפחות ישראליות לשנת 2009, ממנו ניתן ללמוד לא מעט על ההבדלים והפערים בין המשפחות שבעשירונים העליונים לבין המשפחות שבעשירונים התחתונים. מספר הנפשות הממוצע במשק-בית בישראל הוא 3.3, ומספר המפרנסים הממוצע הוא 1.3.
סעיף ההוצאה הגדול של משק-בית היה סעיף הדיור (וזאת עוד לפני הזינוק שחל השנה במחירי הנדל"ן), אשר עמד על 3,168 שקל לחודש והיווה כרבע ממשקל ההוצאה הכוללת. אחריו מדורג סעיף התחבורה והתקשורת, שהסתכם ב-2,485 שקל לחודש והיווה 19.1% מסך ההוצאה; וסעיף המזון (כולל ירקות ופירות), שהיה 2,120 לחודש, היווה 16.3% מסך ההוצאה של משקי-הבית.
על פי הדוח, החמישון העליון מוציא סכום גבוה פי חמישה מהחמישון התחתון בסעיף תחבורה ותקשורת. החמישון העליון מוציא סכום משולש על סעיפי תרבות, בידור ובריאות מהחמישון התחתון. גם בכמות המחשבים הביתיים ישנו הבדל משמעותי, כאשר על כל מאה נפשות מהחמישון העליון ישנם 68 מחשבים, בעוד שבחמישון התחתון רק ל-14 מתוך מאה נפשות ישנו מחשב.
שימוש גובר באינטרנט - על חשבון הטלוויזיה
ישראלים רבים משתמשים באינטרנט וזהו לא סוד. 66% מהבתים מחוברים לרשת האינטרנט, עלייה של 500% משנת 1999, ולראשונה עקף שיעור הבתים המחוברים לאינטרנט את שיעור הבתים המחוברים לכבלים או ללוויין. שיעור הבתים המחוברים כיום לכבלים או ללווין נמוך משיעורם בשנת 1999. כמו כן 60% מהישראלים הודו כי הם מעדיפים למשש את המקלדת מאשר את הפירות והירקות - ועורכים קניות באינטרנט.
את הנתון על החיבורים לאינטרנט לעומת החיבור לכבלים אפשר לגזור מהירידה בקניית הטלוויזיות. לפחות מ-90% מהישראלים יש טלוויזיה בבית, שיעור נמוך לעומת הטלפונים הסלולרים והמקררים, כאשר רק לאחד מכל אלף בתים אין מקרר בבית.
וכמה מכוניות יש לנו? מהסקר עולה כי ל-18% ממשקי-הבית בישראל היו בשנת 2009 שתי מכוניות ויותר, כאשר בעשירון העליון היו שתי מכוניות ויותר ל-51% ממשקי-הבית, ולעומתם בעשירון התחתון היו רק ל-1% ממשקי-הבית יותר ממכונית אחת.
נתון מעניין נוסף היה כי ל-96% ממשקי-הבית בעשירון העליון היה מזגן, ולעומתם רק 45% ממשקי-הבית בעשירון התחתון נהנו מרוח צוננת באמצע הקיץ.