"אחרי החגים" כבר כאן, וכמו שהבטיחו החקלאים ורשתות השיווק - מחירי המוצרים השונים, בדגש על מחירי החלב, עולים באופן משמעותי. בעקבות כך קורא היום מבקר המדינה יוסף שפירא לממשלה לבלום את ההתייקרות - לפחות עד קיומו של דיון בדוח שהוציא בתחילת ספטמבר, בו קבע שהממשלה היא האחראית ליוקר המחיה בישראל בשנים האחרונות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"בימים האחרונים שב ועולה נושא מחירי מוצרי המזון ומוצרי החלב על סדר היום הציבורי", כתב היום שפירא ליו"ר הוועדה לביקורת המדינה, ח"כ אורי אריאל. "אנו עדים לפעילות ערה בתחום זה, שכתוצאה ממנה מסתמנת מגמה להעלאה משמעותית של מחירי מוצרי המזון, ובכללם מוצרי החלב ובהקדם".

הוא הוסיף, "יש למצוא את הדרך להבטיח שבתהליך קבלת ההחלטות יובא בחשבון גם האינטרס של ציבור הצרכנים, בין באמצעות שיתוף נציגיהם בתהליך ובין בדרך אחרת, וזאת על מנת להגביר את אמון הציבור במהלכי הממשלה ואת מעורבותו בהם".

לא יתייקרו תודות לרה
מוצרי חלב. התייקרות משמעותית|צילום:

במכתב קורא שפירא להעביר את המסר גם לשרי האוצר, התמ"ת והחקלאות, ולהקדים את הדיון בנושא הדוח שכתב משרדו, "מצאתי לנכון לבקשך להקדים ככל שניתן את מועד הדיון בוועדה בנושא חוות דעת מבקר המדינה והממצאים העולים ממנה, בהשתתפותם של כל הגורמים הרלבנטיים, וזאת על מנת שניתן יהיה להביאם בחשבון עוד בטרם תתקבלנה החלטות משמעותיות בנושא זה".

בימים אלו צפויות רשתות השיווק להעלות את מחירם של מוצרי מזון רבים. בין השאר, פורסם כי יעלו מחירי המלפפונים, מוצרי החלב, מוצרי חברת "אסם" והמשקאות הקלים של "קוקה קולה". העלאות המחירים נדחו עד לאחר תקופת הקניות של החגים, אך בימים הקרובים כולנו נרגיש את השינוי בקופות המרכולים.

 "יש בשוק המזון כשלי שוק שפוגעים בצרכן"

בחודש ספטמבר פרסם המבקר דוח חריף על יוקר המחייה, ובעיקר ההוצאות על מזון ומוצרי חלב. בדוח שכתב מותח שפירא ביקורת חריפה על משרדי האוצר והתמ"ת, ומטיל עליהם את האשמה לעליית מחירי המזון בין השנים 2005-2011.

"צדק חברתי אינו סיסמה ריקה", כתב המבקר בדוח. "ראוי שיבוא לידי ביטוי בהתנהלות שוויונית של מקבלי ההחלטות, שבה יובאו בחשבון צורכי כלל האוכלוסייה ובתוכה שכבות מעוטי היכולת". עוד מציין המבקר כי, "בכוונת משרד מבקר המדינה לשים בשנים הקרובות דגש מיוחד על חיזוק זכויות הפרט וזכויותיהן של האוכלוסיות החלשות בחברה. חוות דעת זו היא חוליה ראשונה בשרשרת זו".


על פי הדוח שפורסם בחודש שעבר, "שוק המזון מאופיין בריכוזיות גבוהה ובכשלי שוק משמעותיים שיש בהם כדי לפגוע בצרכן". לדברי המבקר, האשמים המרכזיים הם משרד התמ"ת ומשרד האוצר, "שלא ביצעו כראוי את תפקידם בפיקוח על מוצרי המזון שבאחריותם".