איזה סניף עירוני הוא הזול ביותר? (צילום: רויטרס)
הסל - יותר מחצי מהשכר הממוצע|צילום: רויטרס

יממה אחרי פרסום דוח מבקר המדינה, לפיו המדינה לא דואגת להבטחת הביטחון התזונתי של תושביה, מפרסם משרד הבריאות חישוב עדכני של מחיר הסל הבסיסי המינימלי לתזונה הולמת בישראל - ולפיו משפחה בת חמש נפשות מוציאה כ-4,500 שקל - יותר מחצי מהשכר הממוצע במשק - על מזון.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בשנת 2008 הגדיר משרד הבריאות סל מזון בסיסי, שמתייחס לצורך המינימלי של אדם לצריכה יומית, וזאת לשם "הבטחת תזונה הולמת, שתספק את מלוא התצרוכת של רכיבי תזונה שונים כמו חלבונים, פחמימות, שומנים, ויטמינים, מינרלים, יסודות קורט ועוד", לשון ההגדרה.

בסל מזון זה נכללים דגנים, ירקות, פירות, חלב ומוצריו ובשר. סל זה אינו כולל שמן, סוכר, קפה, דגני בוקר ועוד, והוא מהווה מינימום הכרחי לתזונה בריאה. על-פי המחירים בשוק היום, משפחה של זוג הורים ושלושה ילדים תשלם כ-150 שקל ביום לסל הבסיסי, ואילו לזוג קשישים הוא יעלה 62.5 שקל ליום.

למה לא מורידים את מחירי הלחם (צילום: חדשות 2)
עדיין בפיקוח. לחם|צילום: חדשות 2

בחודשים האחרונים פועל משרד הבריאות לשדרג את הסל הבסיסי, במטרה לשפר את מרכיביו הבריאותיים. במסגרת זו הציע המשרד להכניס לפיקוח את המחירים את הלחם, העשוי מקמח מלא, במקום הלחם האחיד - אלא שבמשרדי הממשלה האחרים התנגדו לכך בטענה כי כלי הפיקוח אינו אפקטיבי.

שכר המינימום עומד היום על 4,100 שקל, וצפוי להתעדכן באוקטובר ל-4,300 שקל. יוצא מכך שבמקרה ששני בני הזוג משתכרים שכר מינימום, עלויות המזון שלהם עשויות להגיע ליותר ממחצית מההכנסה המשפחתית. בפועל, במקרים כאלה אותן משפחות אינן צורכות את מרכיבי התזונה הבסיסיים החיוניים להן, ולמעשה נתונות בתת-תזונה.