תקופת ההמתנה והחשש מורט העצבים מפני תקיפה של איראן או חיזבאללה דוחפים ישראלים רבים לנסות להיערך לשהייה ממושכת בממ"דים והמקלטים. בחברת החשמל תרגלו לאחרונה מוכנות לתרחיש של מלחמה עצימה, אך בכל זאת לא יזיק להכיר את המוצרים הקיימים בשוק שיכולים לספק פתרון זמין בשעת הצורך: תחנות הכוח הביתיות.
למרות השם הצבעוני, לא מדובר בהכרח במערכת שמייצרת חשמל בעצמה אלא לרוב במערכת ניידת לאגירת חשמל - מעין סוללה גדולה שמסוגלת לספק חשמל רציף במשך שעות ממושכות. ניתן לחבר לתחנת הכוח את רוב מכשירי החשמל הביתיים וחלק מהן אפילו מגיעות עם פאנלים סולאריים שמאפשרים לטעון אותן מאור השמש.
על רקע החשש הביטחוני, ברשתות השיווק שבהן מוכרים תחנות כוח ביתיות וגנרטורים מדווחים על עלייה במכירות, כפי שהיה באירועי שיא קודמים של מתיחות מאז חודש אוקטובר. ברשת מחסני חשמל מדווחים על עלייה של פי 50 בהיקף מכירות של מכשירים מסוג זה, בין היתר הודות לכניסה לשוק של מוצרים חדשים וזולים. סיבה נוספת לעלייה במכירות שמציינים ברשת היא שישראלים יוצאים ליותר טיולים בטבע - לא מפתיע בהתחשב בקושי למצוא טיסה לחו"ל בימים אלו - ורוצים להבטיח לעצמם חשמל גם בקמפינג.
ברשת מוצרי החשמל עולם הקולנוע מציינים שהעלייה בביקוש לתחנות כוח ניידות וגנרטורים החלה כבר לפני כחודש. עוד מציינים שם כי בעוד שקיימות בעיות מלאי בהשגת גנרטורים על רקע עיכובים במשלוחים, תחנות הכוח הניידות קיימות במלאי והביקוש להן עולה. מאתר הקניות לאסטפרייס נמסר כי מאז שבת האחרונה נמכרו באתר כ-100 תחנות כוח ניידות ביום במאות אלפי שקלים, זאת בהשוואה לממוצע יומי של 8-5 מוצרים מסוג זה מאז 7 באוקטובר האחרון.
לאחרונה הצטרפו לשוק הישראלי חברות נוספות שמשווקות תחנות כוח ביתיות, בהן ה-magic box של תדיראן המקומית, לצד שמות כמו EcoFlow, אפולו, Anker, Bluetti ו-Ctechi. ההבדלים בין חלק מהמוצרים לא מבוטלים וכך גם טווח המחירים שנע בין 1,100 ל-12 אלף שקל.
דניאל בר שדה, סמנכ"ל השיווק של רשת עולם הקולנוע, מסביר כי יש כמה מדדים שחשוב לבדוק לפני שמחליטים איזו תחנות כוח ניידת רוצים לרכוש:
קיבולת הסוללה: פרמטר זה תלוי בשאלה איזה מוצרים רוצים לחבר לתחנת הכוח הניידת. לדברי בר שדה, רוב הצרכנים מבקשים לחבר לתחנה מקרר, שצורך כ-200-150 ואט לשעה (WH). את צריכת החשמל השעתית של המקרר יש להכפיל במספר השעות שבהן מבקשים להפעיל את המקרר בעזרת תחנות הכוח: כך, סוללה ביתית ממוצעת בהספק של 500 WH אמורה להספיק לשעתיים של הפעלת מקרר. ככל שרוצים לחבר לתחנת הכוח מוצרי חשמל נוספים, כמו למשל מזגן, לדבר תהיה השפעה על משך הזמן שאפשר להשתמש בה.
סוגי חיבורים: לתחנות הכוח הניידות יש כמה סוגים חיבורים אפשריים ויש לבחור כזו שכוללת חיבורים שמתאימים לצרכים שלכם. חיבורי AC (או AC Outlets) מתאימים לתקעים של מכשירי חשמל ביתיים רגילים. חיבורי USB מתאימים לכבלי טעינה המשמשים סמארטפונים, טאבלטים ומכשירי חשמל קטנים אחרים. חיבורי DC הם אותם חיבורים עגולים בודדים שקיימים במוצרי חשמל ספציפים כמקררים ניידים ואמצעי תאורה. סוג נוסף של חיבורים בשם Car Ports מתאים למכשירים המתחברים לחיבור מצת הרכב.
אפשרויות טעינה: כדאי לבדוק שאפשרות הטעינה של תחנת הכוח הניידת מתאימה לאפשרויות ההטענה שלכם. תחנה שנטענת באמצעות שקע חשמל רגיל תאפשר טעינה מהירה וקלה. לעומת זאת טעינה סולארית מאפשרת להטעין את סוללת התחנה הניידת באופן קבוע גם בלי חשמל, אבל דורשת פאנלים סולאריים מתאימים. בנוסף קיימים בשוק מכשירים שכוללים אפשרות הטענה מהרכב - שנוחה במהלך נסיעות וקמפינג אבל פחות אם אתם מתכוונים להשתמש בתחנת הכוח בבית. חלק מהתחנות כוללות כמה אפשרויות הטענה, או שניתן לרכוש להן תוספות כמו פאנלים סולאריים שיאפשרו להטעין אותן סולארית.
גודל ומשקל: תחנות הכוח הניידות מגיעות מגדלים ומשקלים שונים, כך שאם אתם מתכננים לנייד את התחנה הניידת כדאי לבחור באחת שהיא אכן קלה וניידת. לחילופין, אם אתם מתכוונים להשתמש בתחנת הכוח הניידת במקום קבוע וידוע מראש, סוגיית המשקל עשויה להיות פחות קריטית עבורכם.
אמינות ואחריות: חשוב לבדוק את משך תקופת האחריות על תחנת הכוח ובמיוחד על הסוללה שלה, שכן היא הרכיב המרכזי במוצר ואחראית לכ-90% מהעלות. בר שדה ממליץ לא לרכוש מוצר עם פחות משנתיים אחריות.
הנחיות לשימוש בטוח
במוסד לבטיחות ולגיהות מציינים מספר הנחיות בטיחות שיאפשרו שימוש בטוח בתחנות הכוח הביתיות:
- להקפיד על שימוש בציוד מקורי בלבד ללא ביצוע כל שינוי מהמוצר שהגיע מהיצרן.
- להשתמש במעגל חשמלי בעל מפסק פחת להגנה ממקרה של קצר.
- בזמן השימוש בתחנת הכוח הביתית יש לפקח עליה ולוודא שאינה מתלקחת.
- אין להציב את התחנה ליד וילון, ספות, מיטות או שטיחים וכן רצוי שלא על פרקט אלא על מקום קשיח כמו רצפת בטון או שיש.
- מומלץ לא להשתמש בתחנת הכוח בחדרים סגורים אלא במרפסת תוך הקפדה שהיא מכוסה מפגעי מזג האוויר.
- להתקין בבית גלאי עשן וחום ולדאוג תמיד למעברים ויציאות חירום בצורה בטוחה.