פרסום ראשון - כך הושמדו הדגנים המזוהמים: לאחר הביקורת של משרד הבריאות במפעל "תלמה-יוניליוור", בה נבדק כיצד הגיעו הדגנים המזוהמים לשוק, החלו בחברה להפוך את הדגנים הנגועים לדלק. בסך הכול יושמדו כ-120 טונות של חומר. התיעוד מהשמדת הדגנים הגיע לידי "תכנית חיסכון".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
האריזות הנגועות יצאו היום מהמפעל של יוניליוור לקריית אתא ושם נגרס לצורך הפיכתו לדלק וקומפוסט: המשאיות הגיעו למחסן בערד בשעה 06:00 בבוקר, ובדקו כי מדובר רק במשטחים המיועדים להשמדה. לאחר שהתקבל אישור מנציגי משרד הבריאות בשטח, המשאיות יצאו בשיירה - יחד עם שתי מכוניות של מלווים מטעם החברה.
באתר קריית אתא המשאיות פרקו, ונציגים של חברת יוניליוור והספק וידאו שהמשלוח הגיע ליעדו עם כל המשטחים הנגועים. המשטחים נגרסו כולם, כולל משטח העץ, במגרסה ענקית. לאחר הגריסה יפוצלו החלקיקים לשני זרמים: אחד יועבר לייצור חומר בערה לתנורים בהליך ייצור המלט - דבר שיחסוך דלק - והיתרה תועבר לקומפוסט או הטמנה.
הפסדים - ותביעה ייצוגית
בימים האחרונים נעצרו משלוחי דגני הבוקר של תלמה, שבינתיים רושמת הפסדים של יותר משני מיליון שקלים, לחו"ל. מוקדם יותר השבוע הודיע משרד הבריאות כי בביקורת שערך במפעל תלמה בערד עלו ליקויים תברואתיים חמורים ואריזות מזוהמות שנמצאו לצד מזון שמיועד לשיווק לצרכנים. הגישה לאריזות אלה לא נחסמה - וניתן היה להוציאן החוצה מן המפעל.
צוות משרד הבריאות בראשות פרופ' איתמר גרוטו, ראש שירותי בריאות הציבור ומנהל שירות המזון הארצי, אלי גורדון, ערך ביקורת מקיפה ויסודית במפעל. החברה שיתפה פעולה עם הבדיקה באופן מלא. צוות משרד הבריאות התרשם כי מדובר ברצף טעויות רשלני ולא באירוע עם כוונת זדון מצד הנהלת החברה ומערך האיכות.
"עם זאת", נמסר ממשרד הבריאות, "עדיין נדרש תהליך השלמת חקירה בעניין הדליפה של המוצרים מהחברה. לשם כך החברה גם שכרה שירותי משרד חקירות חיצוני, כדי לבדוק את הסיבה לזליגת המשטח לדרכי השיווק".
במסגרת הביקורת נבדקו תהליכי הייצור, נהלי בקרת האיכות, נלקחו דגימות מקווי היצור השונים. עם זאת, לאור האירוע, ובכפוף לשימוע, יותלה רישיון ה-GMP של החברה, עד לביצוע מספר פעולות מתקנות ודיווח עליהן. עד כה מקור הזיהום לא אותר. יתכן ונובע מתחלואת עובד או זיהום משני. הומלץ לבצע בדיקות מעבדה לעובדים, על מנת לנסות להשלים את החקירה.
וזו לא החזית היחידה בה נאבקת החברה: משפחתו של צעיר כבן 13 הגישה אתמול תביעה ייצוגית בסך 15 מיליון שקלים נגד החברה בשל מחלת מעיים בה לקה בנם. על פי כתב התביעה, לאחר שאכל קורנפלקס של חברת תלמה, חלה הנער במחלה הנובעת מחיידק הסלמונלה, וכעת מטילה המשפחה את האחריות על יוניליוור.
לטענת המשפחה, הנער נוהג לאכול מדי בוקר את סוג הקורנפלקס ויותר משבוע סבל מכאבי בטן המלווים בשלשולים וחום. במסגרת התביעה שהוגשה, קבע מומחה בתחום הרפואה הפנימית כי קיים קשר סיבתי בין אכילת אחד ממוצרי הקורנפלקס של חברת תלמה, לבין האפשרות כי מחלת המעיים בה לקה התובע נובעת מזיהום שנגרם מחיידק הסלמונלה.
כנטען בכתב התביעה, קבע הרופא כי בן ה-13 סובל מגסטרואנריטיס עקב זיהום שנגרם על ידי חיידק סלמונלה כתוצאה מצריכה של דגני בוקר נגועים בחיידק. "הרופא שלל כל אפשרות כי מקור הזיהום נובע מגורם אחר, ובכלל זה גם לאור העובדה כי הילד הוא היחיד שאכל את הקורנפלקס ומלבדו, איש במשפחה לא חלה", הבהיר עורך הדין שמייצג את המשפחה, עו"ד יעקב דוידוביץ, מומחה בהגשת תובענות ייצוגיות.
"לפי הערכה כללית המסתמכת על מועדי הייצור המזוהם וכן על הודעות מצב הנתבעת וכן על דיווחים תקשורתיים עסקינן בכ-5,000 איש שצרכו את מוצרי הקורנפלקס בתקופה הרלוונטית ומתוכם מוערך כ-50% שסבלו מן התסמינים שגרמו לכאב וסבל", נכתב בכתב התביעה. "לפיכך, מוערך הנזק על סך של 15,100,000 שקלים".