אחת הטראומות הגדולות בקפה שלנו היא חלב חמוץ. לכן רובנו בוחנים בקפידה את התאריך על גב האריזה ומסרבים לשתות אותו במידה והתאריך פג. אבל האם התאריך באמת אומר שכבר אי אפשר לשתות את החלב? לא ממש.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק 

אתמול (שלישי), בעקבות תביעה ייצוגית, החל דיון בבית המשפט במטרה לשנות את הסימון בקרטוני החלב, ולגרום לנו לחשוב פעמיים לפני שאנו זורקים לפח. "מיליוני ליטרים של חלב שראוי לשתייה בישראל, נשפכים כל שנה בגלל סימון לא נכון". אמר איתי ליטמן, שתבע את המחלבות בגין סימון תאריך השימוש.

"הסימון על אריזות החלב של 'בתוקף עד' הוא בעצם רמזור אדום שאומר לצרכנים - אל תשתו מהחלב מעבר לתאריך", טען ליטמן. לדבריו, מדובר ב"הפסד של מיליונים לצרכנים וברווח של מיליונים לחברות החלב, מאחר וברגע שאני זורק את החלב, גם אם ניתן לשתות ממנו, וקונה חלב אחר, אני מגדיל את ההכנסות החברות".

התובעים מבקשים לשנות את הסימון הנוכחי ל- "שימוש עד" לסימון חדש - "עדיף לשימוש עד התאריך", בדומה לסימון בקנדה וגרמניה."המשמעות היא בעצם לתת לצרכן אלטרנטיבה, שהוא בעצמו יבחן את המצב", אמר ליטמן.

מוצרי החלב שבפיקוח עומדים להתייקר (צילום: חדשות 2)
ארכיון|צילום: חדשות 2

"אין סכנה מיידית לאחר המועד האחרון לשימוש"

אפילו במחלבות עצמן אומרים כי אין סכנה בריאותית בשתיית חלב שתוקפו עבר. כך למשל כותבת חברת "תנובה" בהצהרה שפרסמה כי "לא נשקפת סכנה מיידית או סכנה כלשהי למי שצורך אותו לאחר מועד אחרון לשימוש".

בשבועות הקרובים יצטרכו המחלבות להציג טענותיהם בפני בית המשפט. ייתכן שיוחלט כי יש לפצות את הציבור בכסף או במוצרים שייאלצו לתרום למוסדות ציבוריים. ויכול להיות שבית המשפט לא יתרגש מהוויכוח הסמנטי, והתביעה תידחה.

מתנובה נמסר בתגובה: "החברה מסמנת את תוקף מוצריה בהתאם לדרישות התקן, תוך דאגה מתמדת לבטיחות המוצר ובריאות הצרכן".

מטרה נמסר בתגובה: "החברה מסמנת את אריזות מוצריה כמתחייב על פי כללי החוק והרגולציה".