החופשות התייקרו גם ביוון (צילום: רויטרס)
החופשות התייקרו גם ביוון|צילום: רויטרס

יום חמישי האחרון היה יום שיא בתנועת הנוסעים בנתב"ג: על-פי רשות שדות התעופה, באותו יום עברו בנמל למעלה מ-70 אלף נוסעים. בחודשי החופש הגדול (יולי-אוגוסט) צפויים לעבור בטרמינלים מעל 3.2 מיליון נוסעים - ומי שעדיין לא הזמין חופשת קיץ מעבר לים, יגלה ככל הנראה שעשה טעות. מחירי טיסות הרגע האחרון ליעדים שונים באירופה וגם ליעדים הרחוקים יותר גבוהים בעשרות אחוזים מהמחירים שהיו בשוק לפני חודשיים-שלושה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

למשל, חבילה של 7 לילות בתחילת אוגוסט באגם גארדה באיטליה, כולל רכב שכור, נמכרה לפני שלושה חודשים ב-700 דולרים לאדם. כיום היא נמכרת ב-1,000 דולרים לאדם - תוספת של למעלה מ-1,000 שקלים. "המחירים גבוהים היום ב-20%-30%", הסביר גיל סתיו, סמנכ"ל השיווק של ישראייר.

גם חבילה של 4 לילות באוגוסט בפראג, על בסיס ארוחת בוקר, עולה היום יותר: 650 דולרים לאדם לעומת 520 לפני חודשיים - תוספת של קרוב ל-500 שקל. "המשוואה פשוטה: ככל שמתקרבים למועד הנסיעה הביקושים עולים, ובהתאם גם המחירים", טען סתיו.

גם ורד שוורץ, מנהלת השיווק של דיזנהאוז, הבחינה בתופעת ההתייקרות: "רמת הביקוש בשיאה כרגע, וספקי התיירות מעלים מחירים בהתאם. המחירים מזנקים עוד יותר בשבועיים האחרונים של חודש אוגוסט, כאשר מסתיימות הקייטנות".

כך נראה יום עבודה
עומסים כבדים בנתב"ג|צילום: עזרי עמרם, חדשות 2

"לא ערוכים לקלוט חמש נפשות"

שוורץ סיפקה הסברים נוספים למחירים הגבוהים: "עליית מחירי חבילות הנופש מושפעת גם מביקוש גובר באירופה, מכיוון שגם שם משפחות יוצאות לחופשות קיץ מרוכזות". כמו כן, לדבריה, מבנה חדרי האירוח - וגודל המשפחה הישראלית הממוצעת - משפיע על המחיר: "לצערנו, באירופה ובאגן הים התיכון לא ערוכים לקלוט משפחות של 5 נפשות ומעלה בחדר אחד, והפתרון היחיד הוא אירוח בשני חדרים עם דלת מקשרת - פתרון שמקפיץ את המחיר".

טיסת אל-על לאמסטרדם באוגוסט נמכרה באיסתא לפני כחודשיים ב-490 דולרים וכעת ב-678 דולרים - פער של למעלה מ-700 שקלים. גם טיסת אל-על ללונדון באוגוסט, שנמכרה לפני כחודשיים בכ-680 דולרים, נמכרת כיום בכ-910 דולרים: התייקרות של 680 שקלים. טיסה בניו יורק התייקרה ב-400 דולרים ולמינכן ב-100 דולרים.

סמנכ"ל השיווק באיסתא, רונן קרסו, טען כי ההתייקרות קשורה גם למשבר ביוון: לדבריו, "בעיצומו של המשבר הייתה אי-ודאות שהובילה לירידה בביקושים, וכתוצאה מכך גם במחירי התיירות במדינה. כעת, לאחר שהושג הסכם ביוון, המחירים כבר לא זולים. לפיכך, היה כדאי להזמין נופשון לפני חודש. כמעט ולא נותרו מקומות פנויים בבתי-המלון הפופולריים בקוס וברודוס".

חני סובול, מנכ"לית התאחדות משרדי הנסיעות ויועצי התיירות, דיווחה אף היא על תפוסה מלאה מעבר לים: "הריזורטים הטובים באמת מלאים, וכמעט ולא נותרו חדרים פנויים".

אזור נופש בטורקיה (אילוסטרציה) (צילום: רויטרס, חדשות)
"פחות ערוכים לארח משפחות ישראליות"|צילום: רויטרס, חדשות

"להמתין לרגע האחרון - סיכון שיכול להשתלם"

סובול סיפרה כי ישראלים רבים פנו ליועצי תיירות והביעו חשש שעסקי התיירות ביווון יפשטו את הרגל: "היום אין חשש כזה, אך יחד עם זאת אנחנו ממליצים לישראלים שנוסעים ליוון להצטייד במזומנים, כי אין לדעת מה יהיה המצב בכספומטים". לדבריה, בעוד מחירי המלונות התייקרו, שירותים נלווים כמו מסעדות והשכרת רכב הוזלו.

לעומתם, מייסד אפליקציית "חוליו" גיורא מנדל, קצת יותר אופטימי: לדבריו, "תמיד יש מציאות" בטיסות של הרגע האחרון, גם שעות ספורות לפני ההמראה. ביישומון ניתן למצוא כרטיס טיסה לברצלונה ולפריז ב-270 דולרים לאדם, לפראג ב-310 דולרים, לכרתים ב-150 דולרים ולרודוס ב-100 דולרים.

"אנחנו מוכרים באמת רק בשנייה האחרונה", אמר מנדל, "וניתן לראות שבחלק מהטיסות יש לנו להציע רק מושב אחד או שניים. להמתין לרגע האחרון זה סיכון שיכול להשתלם למי שהיעד והתאריך פחות חשובים לו, אבל גם יכול להוות בעיה למי שחייב לצאת ליעד מסוים בתאריך ספציפי".

מי שלא ניחן בספונטניות של "חוליו", ייאלץ לשלם יותר: אל-על מציעה, למשל, חבילת נופש של חמישה לילות במלון ארבעה כוכבים, על בסיס לינה בלבד, בסוף יולי בפרנקפורט ב-3,000 דולרים (כ-11,430 שקלים). בברלין תעלה חבילה של חמישה לילות במלון ברמת ארבעה כוכבים, על בסיס ארוחת בוקר, למשפחה בת ארבע נפשות 2,870 דולרים (10,930 שקלים).

מחירה של חבילה דומה בסוף אוגוסט בברלין מזנק כיום כמעט ל-12,000 שקלים. משפחה שתעדיף לנפוש באוגוסט בלונדון תשלם עבור שישה לילות במלון שלושה כוכבים על בסיס ארוחת בוקר למעלה מ-16,500 שקלים, ואילו על מספר לילות זהה אך במלון 5 כוכבים על בסיס חצי פנסיון - קרוב ל-15,000 שקלים.