בשבועות האחרונים הודיעו הספקים לרשתות הקמעונאיות על עלייה צפוייה במחירים מוצרי היסוד. בשר, אורז, טונה, עגבניות ומוצרי נייר - כל המוצרים האלה צפויים להתייקר, האם מדובר בגל התייקרות עולמי או ששבע שנים אחרי המחאה החברתית או שהיצרינים מעיזים להעלות מחירים?
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לדף הפייסבוק שלנו
"מה שקרה זה שחברות יותר ויותר ספגו את עליות מחירי חומרי הגלם", אמר אבי רווח, מנכ"ל חברת הייבוא AVEL. "מתוך צורך ורצון לא להעלות את זה לצרכן הסופי". אתמול למשל, החליטה חברת סוגת להעלות את מחירי האורז לרשתות בשיעור של בין 15-30 אחוזים, בגלל מחסור בסחורה ועליית המטבע התאילנדי.
אבל המתחרים של סוגת סבורים שהעלייה אינה מחויבת המציאות. "אנחנו עוד לא סגורים אם נעלה או לא", אמר טל שגיא, מנכל חברת "מיה". "אנחנו בודקים את היכולות שלנו, וגם אם זה יקרה, העלייה תהיה מאוד מאוד מינורית ולא במספרים שהמתחרים שלנו מדברים על עלייה כרגע".
מתחילת השנה מחירי הסחורות בעולם התייקרו משמעותית: החיטה ב-26%, הסויה ב-20%, התירס 15%, הקקאו 50% ובשבועיים האחרונים הודיעו הספקים לרשתות כי גם מחירי הנייר, הטונה והבשר הקפוא עולים.
היבואנים מזהירים שבחודש הבא אל הבשר הקפוא, שהתייקר בעשרים אחוזים בשל בצורת באורוגוואי, יצטרף גם הבשר הטרי. במקרה הזה, סיבת העלייה מקורה בדרישה של משרד החקלאות לשינוי הליך השחיטה, מה שצפוי להעלות את המחירים ליבואנים בשיעור של עד 100%.
עם זאת, בגלל התחזקות השקל ההתייקרות של היבואנים בארץ מתונה יותר. "בשנתיים האחרונות מרבית מחירי חומרי הגלם דווקא עלו", הסביר יוסי פרימן, מנכ"ל PRICO ניהול סיכונים והשקעות. "אבל רק בחצי השנה האחרונה ראינו עלייה חדה בסדרי גודל של עשרות אחוזים. כך שאם אני מסתכל בגדול, עליית המחירים כרגע, שמבוצעת בסדרי גודל של עשרות אחוזים, היא כנראה ביטוי יותר לעובדה שמ-2011 לא הייתה העלאת מחירים משמעותית. וזו הזדמנות".
"אני לא ראיתי שהיו גם ירידות מחירים במשך השנים האחרונות, כאשר המחירים בעולם ירדו", הוסיף פרימן. "כך שבעצם אנחנו אולי באיזשהו מקום רואים כאן ביטוי יותר לשיקולים מקומיים. מאשר רק לאירועים שקורים בעולם".