שני הארגונים המטפלים בחולי הצליאק בישראל מתנגדים בתוקף להצעת משרד הבריאות לסיבסוד לחם ללא גלוטן, שאמור להוזיל משמעותית את מחירו. הארגונים דורשים מימון לכל חולה, כפי שהמליצה הוועדה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
מנכ"ל ארגון זכויות הצליאק ומוביל מאבק הצליאק דן סלומון, וראש עמותת "צליאק בישראל" רקפת שפר, טוענים כי דרכו של משרד הבריאות להקל על חולי הצליאק אינה יעילה. הסיבה: חולי הצליאק בישראל מהווים 1% מהאוכלוסייה, בעוד שאנשים אשר צורכים לחמים ללא גלוטן בשל הטרנד הבריאותי מהווים 8% מהאוכלוסייה. כלומר, לפי הטענה, סבסוד מוצרים שמכוון למעשה לאוכלוסייה שגדולה פי 8 משיעור החולים יפגע בהם משמעותית.
"למעשה, התקציב בהיקף של 10 מיליון שקלים, שרוצה משרד הבריאות להקציב לפרוייקט יסבסד את כלל האוכלוסייה שמיישמת את הטרנד הבריאותי, ולאו דווקא יעבור לחולי הצליאק", מסביר סלומון.
"סבסוד לנצרך ולא למצרך"
בנובמבר שעבר נערך דיון מחירי מוצרים ללא גלוטן בוועדת הכלכלה של הכנסת, בו הוצגה עמדת משרד הבריאות. באותו בדיון הוצגה ההמלצה של סבסוד לנצרך ולא למצרך - כלומר, סבסוד לחולים עצמם ולא סבסוד של המוצרים. המוחים לא מבינים מדוע המשרד לא מיישם את המלצות הוועדה, שמעולם לא פורסמו רשמית.
"במשך שנה ישבה ועדה ציבורית של אנשים מומחים בנושא וכללה את משרד הכלכלה, משרד הבריאות, משרד הרווחה משרד האוצר ויועץ חיצוני לוועדה", מוסיף סולומון. "כולם הגיעו למסקנה אחת: יש לספק סבסוד חודשי של כמה מאות שקלים לכל חולה צליאק. כך יוכלו חולי הצליאק לבחור את המוצרים שאותם ירכשו, כל אחד לפי העדפותיו, גילו וצרכיו".
בנוסף מציינת שפר כי אם משרד הבריאות יפרסם מכרז אשר יזכה בו יצרן אחד, הדבר יפגע בתחרות בין המאפיות השונות ויהווה סכנה לסגירת מפעלים שונים בתחום. "ברגע שייבחר יצרן אחד, יש אפשרות שהוא יתעלם מהטעמים השונים הנצרכים על ידי חולי צליאק", הוסיפה.