החוק לשכירות הוגנת, שנכנס לתוקפו בספטמבר 2017, היה אמור להגן על השוכרים מבעלי הדירות ומהמתווכים - אך החוק לא נאכף וההתנהלות בה בעלי דירות שוכרים שירותי תיווך אך התשלום נגבה דווקא מהשוכר ממשיכה. בהקלטה ששודרה היום (רביעי) ב"מהדורה ראשונה" עם אורן וייגנפלד אמר המתווך, ששירותיו שנשכרו על ידי בעל הדירה, כי דמי התיווך מוטלים על השוכר: "אם תרצה את הדירה יש תיווך, למרות שראית אותה".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"תקשיב, אתה ראית את הדירה כבר אבל אני צריך להחתים אותך" - כך אמר מתווך ממשרד ניהול נכסים בתל אביב לשוכר שהתעניין בדירה. האדם שהתעניין בדירה הגיע לראותה מבלי להיעזר במתווך - ולכן על פי החוק הוא אינו מחויב לשלם את דמי התיווך. נוסח החוק לא מנע מהמתווך לנסות ולגבות את התשלום מהשוכר, ולא מבעל הדירה.

גם בעל הנכס הבהיר שאין ביכולתו לעזור, ולמרות שהוא עצמו שכר את שירותי משרד התיווך הוא ציפה שאת התשלום ישלם השוכר החדש. "מי משלם את דמי התיווך למשרד שאתה שכרת?" שאל השוכר שהתעניין בדירה - ותשובת בעל הנכס הייתה: "אני לא יודע, אני לא מתערב".

סתיו שפיר (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות)
יוזמת החוק, ח"כ סתיו שפיר|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות

"נגמרו הזמנים שבהם בעל הדירה יכול להזמין את שירותי התיווך וגם לדרוש מהשוכר לשלם על זה" אמרה ח"כ סתיו שפיר (המחנה הציוני), מי שיזמה את חוק שכירות הוגנת. "בשבועות האחרונים השקנו קמפיין שאמור לסייע לשוכרים עם בעיות מהסוג הזה. וכל מי שיש לו בעיה מוזמן לפנות אלינו ונסייע לו ככל שניתן", הוסיפה.

החוק לשכירות הוגנת, שנכנס בספטמבר האחרון לתוקפו, אמור לשים סוף למצב בשוק בו לשוכרי הדירות כמעט ואין דרכים להתמודד מול בעל הבית שלהם. החוק התחיל כהבטחה גדולה והסתיים במסגרת מעט יותר מצומצמת, אלא שבשטח מתברר, מתווכי ובעלי הדירות כבר מנסים לעקוף את החוק.