לסיים מהצלחת: אם חשבתם שבישראל לא מבזבזים מזון, תחשבו שוב. ארגון "לקט ישראל", שמטרתו הצלת מזון והעברתו לנזקקים, מפרסם היום (שלישי) דוח על מצב אובדן המזון בישראל. בשנה אחת בישראל אנחנו זורקים לפח 2.3 מיליון טון מזון - בשווי 19.5 מיליארד שקלים. מדובר בשליש מכלל ייצור המזון בישראל. "המשק הלאומי מפסיד בכל שנה 4.5 מיליארד ש"ח", נכתב בדוח.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
הדוח שהפיק הארגון יחד עם משרד רואי החשבון BDO חושף כי כמעט חצי מאובדן המזון, כ-1.1 מיליון טון בשווי 7 מיליארד ש"ח הוא בר הצלה. כ-400 אלף טון מהחלק שניתן להציל הולך לאיבוד בשלב ההפצה ולא בגלל שהוא לא אכיל. כלומר, מדובר במוצרים פגי תוקף או עם תוקף קצר, עם פגמים אסתטיים באריזות או שספגו נזק בדרכם מהיצרן לצרכן. מדובר בנזק הכלכלי הגדול יותר מכיוון שמרבית ההשקעה הכספית מושקעת דווקא באריזה ובשינוע ולא ביצור המזון עצמו.
עוד מציג הדוח כי הצלת מזון בהיקף של 470 אלף טון אבוד בשנה, המהווים כ-20% מהיקף המזון האבוד בישראל, תאפשר למלא את כל צרכי האוכלוסיה הנזקקת בישראל.
אז מה ניתן לעשות? ארגון לקט ישראל הציל השנה 15,500 טון ירקות ופירות ו-2.3 מיליון ארוחות מבושלות בשווי של כ-150 מיליון. לדברי גידי כרוך, מנכ"ל הארגון: "בזבוז המזון האדיר יוכל להיחסך אם רק תהיה מודעות לנושא ורגולציה מתאימה. ישראל מדורגת במקום ה-18 במונחי אי ביטחון תזונתי מתוך מדינות ה-OECD, ונמצאת במקום התשיעי בשיעור ההוצאה על מזון מתוך ההוצאה על צריכה פרטית. אני קורא למשרדי הממשלה האחרים להירתם לנושא, ליזום תכנית לאומית שתפעל לצמצום אובדן המזון והצלתו ולקדם את חקיקת החוק לעידוד והצלת מזון".
לדברי חן הרצוג, הכלכלן הראשי של BDO: "ישראל מפגרת ביחס למדינות המערב בגיבוש מדיניות לאומית להצלת מזון שהיא אחד מאמצעי המדיניות האפקטיביים ביותר להקטנת הפערים החברתיים במשק, וזהו מחדל שהממשלה עדיין לא גיבשה תכנית לאומית כוללת להצלת מזון. רשתות השיווק ויצרני המזון איבדו השנה תוצרת בת הצלה בשווי של 3.5 מיליארד שקלים, המתגלגלים אל כיסו של הצרכן. המצב שבו עודפי המזון נזרקים במקום להיות מועברים לנזקקים הינו כשל חמור - כלכלי, חברתי וסביבתי".