האימפריה היפנית קיימת עוד מהמאה השביעית לפני הספירה - קבוצת איים באסיה שבהם חיים 127 מיליון בני אדם. ישראל, לעומת זאת, היא דמוקרטיה מבודדת במזרח התיכון עם 8 מיליון תושבים בלבד. נכון, הרקע של טוקיו ותל אביב הוא הכי שונה שיש, אבל שתיהן ערים עם שם נוצץ בעולם בכל הקשור לעסקים, לקידמה ולשפע קניות - ואת שתיהן מניע מעמד הביניים. במדינה אחת מטפחים את המעמד הזה ובשנייה - זו שלנו - מכסחים. אז נסענו לטוקיו היקרה כדי לבדוק את יוקר המחייה שם.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ביקרנו בשוק סיטונאים בטוקיו ונוכחנו לגלות שהמחיר לסיטונאים הוא לא ממש מציאה, אבל אי אפשר שלא להתפעל מהאיכות. אין מוצר אחד שם שנראה פחות מסוג א'-פלוס בטריות, כזה שאצלנו שמים למעלה כדי שיקנו. במסעדות, לעומת זאת, גם אלו שנחשבות יקרות, ארוחת ערב עלתה בממוצע בין 40 ל-60 שקל לסועד ומדובר בארוחה מלאה. ההבדלים הכי גדולים הם בשתייה: בירה שליש או כוס יין הבית לא עולים באף אחת מהן יותר מ-15 שקלים. כלומר, מחיר האלכוהול שם זול בעשרות אחוזים מאשר בברים והמסעדות בתל אביב.

ארוחות זולות יותר - גם במסעדות היקרות (צילום: חדשות 2)
ארוחות זולות יותר - גם במסעדות היקרות|צילום: חדשות 2

הסיבה היא המסים: מערכת המיסוי ביפן הרבה יותר נוחה מאשר בישראל. המס על האלכוהול נמוך יותר, גם המע"מ ביפן נמוך באופן משמעותי, ובכלל - כל תהליך הרישוי של עסקים הוא יותר פשוט. למשל, מסעדה חדשה וקטנה מקבלת פטור ממע"מ למשך שנה עד שהיא מצליחה להתייצב.

בסופרמרקט היפני העגבניות יקרות יותר מאשר בישראל, אבל צריך לקחת בחשבון שהן לא כל כך פופולאריות בטוקיו. לעומת זאת, בירקות הבסיס שהיפנים אוהבים לאכול, המחירים יורדים באופן משמעותי - שלושה עד חמישה שקלים ליחידה. סלמון מצונן, מוצר שיותר מוכר אצלנו ברשתות השיווק, עולה בטוקיו 40 שקלים לקילוגרם. בישראל - המחיר כפול. בקבוק קוקה קולה עולה בטוקיו שישה שקלים, בערך כמו ברשתות הזולות בישראל. בשורה התחתונה - לאכול בטוקיו, זו שנחשבת ליעד לעשירים בלבד, גם בחוץ וגם בבית - זול יותר מאשר לאכול בתל אביב.

טוקיו-ת
לאכול בטוקיו זול יותר מאשר לאכול בת"א|צילום: חדשות 2

בכל מה שקשור לתחום הצעצועים, טוקיו הופכת למציאה של ממש. בשדרה הכי יקרה בעיר קנינו רובה צעצוע של החברה האמריקנית "נרף" ב-53 שקלים. בתל אביב מצאנו את אותו המוצר בדיוק ב-100, 130 ואפילו 140 שקלים באותו השבוע. צעצוע לגו עלה 100 שקלים בטוקיו, ואילו בישראל 210 ואפילו 294 שקלים, ועוד ב"הנחה". אז נכון, השוק ביפן גדול יותר - פי 16, אבל זה מסביר עלייה של 40-50% לכל היותר, ולא פער של יותר מ-100% או לפעמים גם 200%. הפער הגדול הזה הולך בישראל ליבואנים ולחנויות, והם אלו שגוזרים את הקופון.

לכל אלו צריך להוסיף את העובדה שכוח הקנייה של היפנים גדול יותר כיוון שהם מרוויחים יותר: השכר הממוצע ביפן כולה הוא כ-140 אלף שקלים בשנה, השכר הממוצע בישראל - לא רק בתל אביב - הוא 115,500 שקל בשנה. שתבינו, עבור קילו אורז עובדים בטוקיו 10 דקות, בתל אביב - 12. עבור "ביג מק" עובדים ביפן 10 דקות ובישראל - 21 דקות. לישראלי נדרשות יותר מ-75 שעות עבודה בממוצע כדי לרכוש אייפון 6, כשיפני יוכל לרכוש אותו כבר לאחר 40.5 שעות עבודה.

בפרק הבא בסדרת הכתבות המיוחדת נעסוק בדיור בטוקיו - אולי הפרק שהכי יטריד אותנו, הישראלים. נראה עד כמה אפשרי למשפחה במעמד הביניים לגור בלב העיר הנוצצת. התשובות לא פחות ממדהימות.