כלי מקוון חדש שחושפת היום (שלישי) המדינה נועד לאפשר לכל ישראלי להבין כמה כסף הוא יכול לעשות מהתקנת פאנלים סולאריים על גג ביתו. הכלי הוא תוצאה של עבודה של משרד האנרגיה והמרכז למיפוי ישראל (מפ"י), ומטרתו המוצהרת היא להנגיש לציבור "מידע על פוטנציאל ייצור האנרגיה הסולארית בשטחים המבונים".

מטרה זו מושגת באמצעות הצגת פוטנציאל ייצור האנרגיה הסולארית על גגות מבנים בכללותם, בין שהם למגורים, מסחר, תעשייה, מוסדות ציבור או חקלאות; ובאמצעות הצללות שטחים במרחבים הציבוריים, כמגרשי ספורט, חניונים ובתי עלמין. את המפה שבאמצעותה אפשר לחשב את פוטנציאל יצור האנרגיה הסולארית של כל גג וגג בישראל אפשר למצוא בקישור כאן.

לפי הודעת משרד האנרגיה, המערכת שמאחורי הכלי החדש משתמשת בבינה מלאכותית כדי למפות שטחים פנויים שבהם ניתן להתקין מערכות סולאריות. לאחר מכן היא מנתחת את עוצמת קרינת השמש, מחסירה שטחים שכבר תפוסים בידי מערכות סולאריות קיימות - ואז מחשבת את ההספק שאפשר יהיה לייצר מהשטח. את הנתון הזה אפשר לקחת ולהזין במחשבון באתר משרד האנרגיה כדי לקבל אומדן לגבי ההכנסה השנתית ממכירת חשמל. המחשבון הוא למעשה קובץ אקסל שאפשר להוריד גם בקישור כאן.

דוגמה שסיפק משרד האנרגיה מראה כי על גג בניין מגורים משותף ברחוב קריניצי 11 בנתניה ששטחו 898 מ"ר אפשר להקים מערכת סולארית בהספק של 67 קילו וואט על שטח פנוי של 504 מ"ר. מספר שעות השמש האפקטיביות לייצור חשמל על גג זה עומד על 1,598 שעות בשנה, ולכן ייצור האנרגיה הצפוי ממנה הוא 107,386 קוט"ש בשנה. דיירי הבניין יוכלו לקבל באתר משרד האנרגיה והתשתיות הערכה לגבי ההכנסה השנתית מהמערכת. במקרה זה, אומדן ההכנסה השנתית יעמוד על כ-51,200 שקלים.

מחשבון פוטנציאל סולארי (צילום: משרד האנרגיה)
צילום: משרד האנרגיה
מחשבון פוטנציאל סולארי (צילום: משרד האנרגיה)
צילום: משרד האנרגיה

המערכת צפויה להשתדרג במהלך השנה ביכולות נוספות, ביניהן שכבת מיפוי ברזולוציה גבוהה שתאפשר זיהוי הפרעות נוספות על גגות כמו גריעת דודי שמש ומתקנים טכניים נוספים, לצורך קבלת מידע מדויק יותר.