מפוני הצפון שיבחרו להמתין לסוף שנת הלימודים הנוכחית כדי לחזור לבתיהם לא יאבדו את זכאותם למענקי חזרה - כך לפי מתווה החזרה הביתה שמציג היום (ראשון) משרד האוצר. המתווה החדש קובע כי החל מ-1 במרץ תושבי היישובים המפונים בגזרה הצפונית יהיו זכאים למענקים שיורכבו משני חלקים: מענק כנגד החזרה הביתה ומענק פיצוי עזובה, שנועד לפצות את השבים על הנזק שנגרם לבתיהם ואינו מפוצה בידי מס רכוש.
עוד ב-N12 כלכלה:
• המשכנתה הממוצעת תזנק ב-2025: זה הסכום החדש
• כשזה לחרדים שופרסל דווקא מקפידה על הצגת מחיר
• זינוק עצום בהלוואות שנטלו מי שנקלעו לקשיים
עם זאת, מפונים שעדיין שוהים בבתי מלון ולא מצאו פתרון מגורים שמזכה אותם במענק אכלוס עצמאי, ידורבנו לחזור לבתיהם באמצעות הפחתת סכום המענק. כל חודש שיישארו מפונים אלו בבתי המלון יקצץ בחצי את גובה המענק למבוגר ולילד עד ל-1 ביוני. לפי ההערכות מדובר בקבוצה של כ-10% מכלל המפונים, כ-300 משפחות.
המענקים מצטברים לפי מספר הנפשות במשפחה. כך, משפחה ובה שני הורים ושלושה ילדים תקבל מענק כולל של 88,760 שקלים.
מענק פיצוי העזובה נועד לפצות את תושבי הצפון שנעדרו מבתיהם בשלב זה יותר משנה על נזקים מצטברים שנגרמו לנכסיהם: מוצרי חשמל שהתקלקלו, תשתיות שניזוקו בידי עכברים או מזיקים והיוצא בכך. מדובר בפיצוי נוסף לזה שמשלם מס רכוש למי שביתו נפגע מירי חיזבאללה.
בשלב זה קיימת חוסר בהירות האם תושבי הצפון יידרשו לחזור לבתיהם עם תום שנת הלימודים הנוכחית בסוף יוני, או עם תחילת שנת הלימודים הבאה ב-1 בספטמבר.
ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן מסר על המתווה כי הוא "מתחשב בהרבה מהבקשות שלנו בדגש על מענק העזובה, אבל לא מיטבי. יש הרבה מקרים שיפלו בין הכיסאות ודורשים טיפול. אבל מה שעוד יותר מטריד אותי זה חוסר הקשר של המתווה למציאות: המתווה למעשה מחזיר הביתה את התושבים לעיר שלא ערוכה לקראתם".
לדברי שטרן, בתי הספר, מוסדות הציבור ותשתיות הדרכים עדיין לא ערוכות לקבלת התושבים ויידרשו חודשים רבים או שנים כדי לשקמם. מעבר לכך, חסרה לדבריו ערובה ביטחונית: "הפסקת האש על כרעי תרנגולת. יש לנו פערי מיגון ובעיקר חוסר ודאות וקושי גדול באמון ללא קו חיץ בגבול לבנון. אסור להחזיר תושבים לעיר שלא יכולה לקלוט אותם וללא הבטחה לביטחונם".