טעם מר: טקס חלוקת פרסי המסעדות היוקרתי "50 בסט" (50Best) ייערך בשבוע הבא באבו-דאבי, ולראשונה זה ארבע שנים לא תכלול הרשימה אף נציגות ישראלית - כך נודע ל-N12. הטקס מהווה את אחד האירועים המרכזיים בעולם הקולינריה הבין-לאומי, וחולק כבוד למסעדות שנחשבות לטובות ביותר במזרח התיכון. הדירוג נחשב לאחד היוקרתיים בתחומו בעולם ומושווה למדריך המסעדות הצרפתי הנודע מישלן.
הטקס נועד לחלוק כבוד למסעדות שנבחרו לטובות ביותר במזרח התיכון, ואיגד בשנים האחרונות שפים מישראל, איחוד האמירויות, מצרים, סוריה, לבנון ומדינות שכנות, עם נציגות מרשימה למסעדות כחול-לבן. בשנה שעברה, בשיאה של המלחמה, הטקס בוטל והדירוג פורסם באינטרנט. השנה החליטו המארגנים לקיים את הטקסט באבו-דאבי - אך באופן חריג ובולט, אף מסעדה ישראלית לא נכללה ברשימה על רקע המציאות המורכבת.
בהודעה רשמית ששלח ארגון "50 בסט" למסעדות הישראלית שנכללו בעבר ברשימה ושהגיע לידי N12 נכתב כי "אנחנו לוקחים בחשבון שזה עלול להתקבל כחדשות מאכזבות, אבל בהתחשב בקונפליקט במזרח התיכון, מצביעים משאר האזור לא יכלו לטוס ולבקר בישראל וכתוצאה מכך – המסעדות בישראל הושפעו באופן בלתי נמנע בהצבעות".
נוכחות עבר ישראלית מרשימה
דירוג "50 בסט" למזרח התיכון האזורי נולד לפני כשלוש שנים ומיד לאחר חתימת הסכמי אברהם, בהחלטה משותפת של הארגון ונותנת החסות הרשמית סן פלגרינו. דירוג המזרח התיכון הצטרף לדירוג העולמי ולדירוגים קיימים למסעדות באסיה, דרום אמריקה וצפון אמריקה.
שיטת הדירוג מבוססת על הצבעה של 250 מצביעים מ-19 מדינות, בחלוקה שווה בין גברים לנשים. המצביעים מתחלקים שווה בשווה בין שפים ומסעדנים, עיתונאים ואנשי קולינריה מקומיים ותיירים ומבקרי אוכל מהעולם. ההצבעה היא חשאית, וכל מצביע בוחר 10 מסעדות: 6 ממדינתו שלו ועוד 4 ממדינות אחרות באזור.
בשלוש השנים האחרונות הפגינה סצינת הקולינריה הישראלית נוכחות מרשימה ברשימת ה"50 בסט", והכניסה מדי שנה שש נציגות לרשימה - רק דובאי הצליחה להכניס לרשימה יותר מסעדות. עם המסעדות הישראליות שנכללו בקביעות ברשימה נכללות OCD של רז רהב, "ג'ורג' וג'ון" עם שף תומר טל, "מילגו ומלבר" של מוטי טיטמן ו"אנימאר" עם השף הלל תווקולי, שנסגרה השנה. בשנה שעברה הצטרפו לחבורה הקבועה גם OPA של שיראל ברגר ומסעדת "נומי".
היעדרותן של המסעדות הישראליות צורמת במיוחד על רקע המקום הבולט שהן קיבלו בדירוג בעבר. OCD הגיעה בעבר למקום השלישי הכללי בדירוג, "ג'ורג' וג'ון" דורגה בשיאה במקום השישי וגם OPA ושיראל ברגר זכו לפרסים. המסעדות הישראליות הצליחו להציג את היצירתיות, הייחודיות והעומק של המטבח המקומי בפני מבקרי ומומחי האוכל המובילים בעולם. נוכחות זו היוותה גאווה לאומית, ושמה את ישראל על מפת הקולינריה הגלובלית.
נראה שהמלחמה והמתיחות הביטחונית השפיעו ישירות ובעקיפין על המומחים שמרכיבים את הרשימה. כך, אף שהרשימה אמורה להתבסס על מצוינות קולינריות, ברור שגם נסיבות חיצוניות עשויות לשחק תפקיד בהליך הבחירה. ייתכן שמבקרים בין-לאומיים המעיטו בביקורים בישראל בשנה החולפת, או שנוצרה רתיעה פוליטית שגרמה לאובדן מיקומם של העסקים הישראליים ברשימה.
מ"50 בסט ישראל" מסרו ל-N12 כי מאחר ובכל אזור המזרח התיכון יש רק 250 מצביעים, אי הגעתם של עשרות בודדות של מצביעים מחו"ל שבעבר הגיעו לדגום מסעדות מקומיות ובשנה האחרונה לא הגיעו עלולה להשפיע על התוצאות.
על אף למרות האכזבה המובנת, רבים בענף הקולינריה המקומית משדרים אופטימיות. סצנת המסעדות הישראלית ממשיכה לפרוץ גבולות יצירתיים ולהתפתח, והחזון של השפים המקומיים אינו תלוי אך ורק ברשימות בין-לאומיות.