אילון מאסק, המיליארדר והמקורב לנשיא ארצות הברית הנבחר, דונלד טראמפ, הביע ביום שישי האחרון בציוץ ברשת X שבבעלותו, את תמיכתו במתן אפשרות לנשיאים להתערב במדיניות "הפדרל-ריזרב" - הבנק המרכזי של ארצות-הברית. תמיכתו הפומבית של מאסק במתן דריסת רגל פוליטית בכלכלה, משתלבת היטב עם אמירות של טראמפ במהלך הקמפיין, בהן רמז שאם ינצח יפעל להעניק לעצמו השפעה על המדיניות המוניטרית של הבנק המרכזי.

התמיכה שהביע מאסק התייחסה לציוץ של הסנאטור הרפובליקני ממדינת יוטה, מייק לי. הסנאטור הגיב להצהרה שפרסם יו"ר הבנק המרכזי ג'רום פאוול, שהודיע שיסרב להתפטר גם אם טראמפ ידרוש זאת ממנו. לי כתב במפורש שעל "הפדרל-ריזרב" לפעול תחת סמכות הנשיא, מכיוון ש"כך עוצבה החוקה האמריקנית". מאסק שיתף את הציוץ, והצהיר פומבית על תמיכתו בצעד השנוי במחלוקת.

"הפדרל-ריזרב" או הבנק המרכזי, הוא מערכת עצמאית המשמשת כסמכות המוניטרית העליונה בארצות הברית. כמו בישראל, גם בארצות הברית הבנק המרכזי מחזיק בסמכות לנהל את המדיניות המוניטרית באופן מקצועי ועצמאי, למשל בהחלטות על העלאה או הפחתה של הריבית. במהלך קמפיין הבחירות לנשיאות, טראמפ התייחס פעמים רבות לצמצום עצמאותו של הבנק המרכזי, ואמר כי לדעתו לנשיא צריכה להיות "לכל הפחות השפעה שם".

ג'רום פאוול, יו
עצמאות נגיד הבנק המרכזי תיפגע? (ג'רום פאוול, ארכיון)|צילום: רויטרס

"אני חושב שבמקרה שלי הרווחתי הרבה כסף, הייתי מצליח מאוד ואני חושב שיש לי אינסטינקטים טובים יותר, בהרבה מקרים, מאנשים ב'פדרל ריזרב'", הוסיף טראמפ בחודש אוגוסט.

בכהונתו הראשונה של טראמפ (2020-2016) נרשמו כמה התנגחויות של הנשיא דאז ביו"ר ה"פדרל-ריזרב" פאוול, כאשר מתח הנשיא האמריקני ביקורת על צעדי הייצוב הכלכליים שבהם נקט הבנק הפדרלי בתקופת הקורונה.

מאסק, המקורב לטראמפ, מילא תפקיד מרכזי בקמפיין הבחירות של הנשיא הרפובליקני הנבחר, תרם למעלה מ-100 מיליון דולר למאמציו של טראמפ להיבחר, ועשוי למלא תפקיד בממשל החדש.

מאסק טראמפ (צילום: רויטרס)
צפוי להשפיע על מדיניות הממשל בשנים הקרובות, המיליארדר מאסק והנשיא טראמפ|צילום: רויטרס

במהלך קמפיין הבחירות לנשיאות הצהיר טראמפ כי אם ייבחר, יפעל להפחתת הבירוקרטיה ויגביר את היעילות הפיננסית של הממשל באמצעות ועדה מיוחדת שיקים. זו תתמקד בייעול תהליכי ממשל פדרליים – ובראשה יעמוד מקורבו מייסד טסלה ו-SpaceX - אילון מאסק.

דיווח שפורסם ב-CNN רמז כי מאסק, ככל הנראה, יעדיף להתמקד בפעילותו בשוק הפרטי, ועל-כן עשוי להתמנות לוועדה או לתפקיד שולי יותר, שיאפשר לו גישה לכוח ולטראמפ, אך לא ימנע ממנו להמשיך בעסקיו.