יותר מ-430 יום מאז פרוץ המלחמה ומשרתי המילואים עדיין נושאים בנטל. אתמול (רביעי) אישרה הממשלה החלטה שממשיכה את תוכנית הסיוע הקודמת למילואימניקים ומאריכה אותה גם לשנת 2025 בעלות של כ-6 מיליארד שקל.

התוכנית כוללת כמה חידושים, ובראשם הטבות נוספות למי ששירתו יותר מ-120 יום במילואים במלחמה וכן העמקת ההבחנה בין מי שמשרתים בחזית לבין מי שמשרתים בעורף. בנוסף, התוכנית מנסה להתמודד עם התופעה שבה אנשים מדווחים על שירות מילואים במקביל להמשיך עבודתם הרגילה, באופן שלדעת המדינה מנצל לרעה את הקופה הציבורית.

מה ההבדל מהסיוע שהיה ב-2024?

ההחלטה החדשה מאריכה את תוכנית הסיוע שגובשה בתחילת המלחמה וזיכתה את משרתי המילואים בשורה של הטבות בהתאם למשך השירות שלהם. לצורך כך הקצתה הממשלה 6 מיליארד שקל ייעודיים במסגרת תקציב 2025, שהבאתו לאישור הכנסת עדיין מתעכבת.

במסגרת הארכת התוכנית יוארכו המענקים החודשיים והתגמול המיוחד המעניקים ללוחמי מילואים כ-8,000 שקל בחודש, יוארך התגמול המזערי המוגדל בגובה 310 שקל ליום וכן יוארך סבסוד שכר הלימוד. בנוסף לפי הודעת הממשלה יינתן שובר חופשה נוסף עבור שנת 2025 וכן ושובר נוסף לטיפול זוגי. במקביל הזכאות למענקי הארכת חופשת לידה וחלף אבטלה תהיה קיימת גם בגין שירות מילואים בשנת 2025, וכך גם צו ההרחבה שמעניק ימי היעדרות בשכר לבנות ובני זוג של מילואימניקים.

הזכאות לחלק מהמענקים וגובה המענקים תלוי במקרים רבים במשך שירות המילואים. באוצר אומרים שעם תחילת השנה החדשה, "הספירה" של תקופת הזכאות עבור הטבות שניתנות למי ששירתו מעל ל-60 ימים מתאפסת - כלומר, כדי לקבל אותן צריך לשרת מעל ל-60 יום בשנת 2025. עם זאת, "הספירה" עבור זכאות להטבות החדשות שיינתנו למי שמשרתים מעל ל-120 יום אינה מתאפסת וכוללת את כלל הימים שהמילואימניק שירת במלחמה.

גיוס למילואים, אילוסטרציה (צילום: דובר צה
מילואימניקים (אילוסטרציה, למצולמים אין קשר לכתבה)|צילום: דובר צה"ל

מה יינתן למשרתים יותר מ-120 יום?

הממשלה הקצתה תקציב נוסף של 200 מיליון שקל למי ששירתו יותר מ-120 ימי מילואים במלחמה, שישמשו בין היתר עבור:

מודל חדש של סיוע נפשי: לוחמי מילואים יהיו זכאים ל-15 מפגשים, או ל-22 מפגשים אם הם הורים. המדינה תסבסד 80% מעלות המפגשים עד לתקרה של 240 שקל (הנמוך ביניהם). באוצר אומרים כי ההשתפות העצמית נוספה כדי לייצר מחויבות מצד המשרת להליך.

  • מענק חלף אבטלה נוסף לאשת משרת בגובה 4,500 שקל.
  • מענק חד-פעמי לגרושות של לוחמי מילואים בגובה 3,000 שקל.
  • מענק חד-פעמי בהוצאת מעבר דירה בזמן שירות של 2,500 שקל.
  • השתתפות בעלות קייטנות.
  • הרחבת האוכלוסייה הזכאית למענק חינוך מיוחד.

מה ההבחנה בין משרתי חזית לעורף?

במשרד האוצר אומרים כי כדי לתת שאפשר יהיה לתגמל יותר את לוחמי המילואים והיחידות הקדמיות הועמקה ההבחנה ביניהם לבין משרתי העורף. בנוסף נוצרה מדרגת ביניים עבור משרתי המילואים בהגנה המרחבית: חברי כיתות כוננות והגנת ישובים הנמצאים בשירות מילואים פעיל. על רקע התגברות המתיחות ביהודה ושומרון אפשר צה"ל לאנשי כיתות כוננות בחלק מהיישובים להתגייס לשירות מילואים ולשמש חלק מצוותי ההגנה המרחבית ביישובים.

במסגרת ההבנה החדשה ישונה "התגמול המיוחד" ששולם לכל מי ששירתו יותר מ-60 ימי מילואים:

  • משרתי מילואים עורפיים יקבלו 40 שקל ליום.
  • משרתי מילואים בהגנה מרחבית יקבלו 60 שקל ליום.
  • משרתי מילואים ביחידות הקדמיות ימשיכו לקבל 133 שקל ליום.

המדרגה החדשה עבור משרתי ההגנה המרחבית מגדילה גם את התשלום שהם יקבלו עבור מענק משפחה המשולם למשרתים שביצעו סך מינימלי של ימי מילואים והם הורים לילד מעל גיל 14. למענק בגובה 500 שקל ששולם למשרתי המילואים העורפיים וה-833 שקל ששולמו למשרתים הקדמיים נוספה מדרגה בגובה 600 שקל למשרתי ההגנה המרחבית.

כמו כן התווספה מדרגה חדשה גם למענק ההוצאות האישיות: בשעה שמשרתים עורפיים מקבלים 266 שקל ל-10 ימים ומשרתים קדמיים מקבלים 466 שקל, משרתי ההגנה המרחבית יקבלו 310 שקל.

סמוטריץ' (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
שר האוצר בצלאל סמוטריץ'|צילום: חיים גולדברג, פלאש 90

מה הסיוע שיינתן לעצמאים?

משרתי המילואים בעלי העסקים העצמאים נמנים עם מי שנפגעו במיוחד משירות מילואים ממושך. הרחבת תוכנית הסיוע מוסיפה לקרן הסיוע לעצמאים תקציב של עוד 1.3 מיליארד שקל "במתווים שיאפשרו יכולת התאוששות לאחר תום תקופת השירות", לשון הודעת הממשלה.

בנוסף, התוכנית המורחבת מעניקה שתי רמות חדשות של פיצויים שישולמו רטרואקטיבית עבור שירות שבוצע גם בשנת 2024. כך, משרתי מילואים עצמאים יקבלו פיצוי של יום וחצי נוסף על כל יום מילואים בפועל. ובנות זוג של משרתי מילואים ששירתו יותר מ-120 ימים במלחמה ושהן עצמן בעלות עסק עצמאי יהיו זכאיות לפיצוי נוסף של חודשיים נוספים לאחר תום תקופה השירות של בן הזוג.

בפורום העצמאים והפרילנסרים מבית ההסתדרות בירכו על חבילת הסיוע החדשה, אך מסרו כי הם עוד ממתינים לאישור משרד האוצר לתקנות הביטוח הלאומי. בשבוע שעבר הודיעו שרי האוצר ושר העבודה כי פורסם תזכיר חוק שנועד בין היתר להתאים את מנגנון חישוב התגמולים עבור שירות המילואים גם עבור משרתים עצמאים, "כך שיימנעו חובות הנובעים מהכנסה נמוכה עקב שירות ממושך במילואים".

מה לגבי שוברי החופשה?

אחת ההטבות בתוכנית הסיוע למילואימניקים הייתה שובר חופשה בשווי של 4,500-1,500 שקלים, תלוי במצבו המשפחתי של המשרת - אך זה טרם ניתן. באוצר אומרים כי לאחר עיכוב במשרד הביטחון, הפעימה הראשונה של שוברי החופשה צפויה להגיע למשרתים בתחילת 2025.

בנוסף צפויה המדינה להעניק שוברי חופשה גם עבור שנת 2025 למי ששירתו לפחות 60 ימי מילואים. גם כאן הופחת הסיוע למשרתי העורף, שיקבלו 1,050 שקל אם אין להם ילדים ו-1,350 שקל אם יש להם ילדים. הסכומים למשרתים הקדמיים נותרו על 3,500 ו-4,500 שקל.

פעילות כוחות צה
כוחות צה"ל בלבנון|צילום: דובר צה"ל

מה פשר המאבק ב"מקבול ימי מילואים"?

לפי הודעת הממשלה, נציב שירות המדינה הונחה לקבוע נוהל המגביל את תופעת "מקבול ימי המילואים", בכדי לוודא שלא יווצר שימוש לרעה בהקצאת ימי המילואים. במהלך המלחמה נפוצו סיפורים על מקרים שבהם משרתי מילואים בעורף שממשיכים לעבוד במקביל לביצוע שירות מילואים לכאורה. באוצר אומרים כי הם רוצים להגביל את התופעה, אך מסוגלים לדעת על מקרים בעייתיים רק כאשר מדובר בעובדי המגזר הציבורי.