שרי הממשלה אישרו (שישי) את תקציב המדינה לשנת 2025 לאחר שישיבת הממשלה לאישור התקציב אתמול הסתיימה ללא הצבעה. לפי הודעת משרד האוצר, התקציב שאושר הוא בהיקף של 607.4 מיליארד שקל וכולל צערי התאמות (הגדלת הכנסות וצמצום הוצאות) בסך כולל של 37 מיליארד שקל. השינויים שהוכנסו ברגע האחרון הביאו כבר לפריצת יעד הגירעון שעליו התחייב שר האוצר בצלאל סמוטריץ', והוא הועלה מ-4% תוצר ל-4.3%.

"המטרה העיקרית בתקציב 2025 היא שמירה על ביטחון המדינה והשגת ניצחון בכל החזיתות, תוך שמירה על חוסנה של הכלכלה הישראלית", מסר שר האוצר סמוטריץ' עם אישור התקציב. "תקציב זה יסייע ויתמוך את צורכי המלחמה כך שיביא לניצחון שיאפשר לכלכלה הישראלית החזקה לצמוח ולשגשג לאורך שנים רבות. מדובר בתקציב אחראי ומכונס כאשר החברה הישראלית כולה נושאת בנטל ובראשה המגזר הציבורי ומשרדי הממשלה, כך שהנטל מחולק בין כולם בלי העמסת יתר על מגזר כזה או אחר". 

היקף הכספים הקואליציוניים בתקציב יעמוד על 4.1 מיליארד שקל - סכום שפירושו קיצוץ של 5% בדומה לקיצוץ הרוחבי בכלל משרדי הממשלה ולא מעבר לכך. בנוסף, לפי הודעת האוצר, התקציב שאושר כולל את הטלת החובה על מנכ"ל משרד ראש הממשלה להביא בתוך 30 ימים הצעה לאישור הממשלה לסגירת 5 משרדי ממשלה. בשלב זה נתניהו בולם את המהלך.

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' (צילום: אריה לייב אברמס, פלאש 90)
שר האוצר בצלאל סמוטריץ'|צילום: אריה לייב אברמס, פלאש 90

בצל המלחמה, התוכנית הכלכלית של האוצר כוללת גזרות כבדות ובראשן הקפאה של מדרגות מס הכנסה ונקודות הזיכוי, שמשמעותן היא העלאה בפועל של המס שמשלם הציבור העובד. בנוסף יקוצצו הטבות המס המוענקות להפקדות וקצבאות קרנות הפנסיה. להערכת פורום הכלכלנים למען הדמוקרטיה, הגזרות צפויות להביא לפגיעה של 7,000 שקל בשנה למשפחה ממוצעת עם שני ילדים. בנוסף יקוצצו מאות מיליוני שקלים משורה של משרדי ממשלה חשובים ובהם החינוך, תחבורה והרווחה.

תקצוב שיקום הצפון שאושר בתקציב המדינה יעמוד על 15 מיליארד שקל בלבד לעומת 31 מיליארד שהובטחו לראשי הרשויות. בנוסף, התקציב לא מעגן את המטרות שבהן יושקעו הכספים מה שעלול לייצר פתח להכניס תחת התוכנית תקציבים שממילא היו עוברים לאותן רשויות.

הדרמות ברגעים לפני ההצבעה 

  • רגעים ספורים לפני ההצבעה הודיע יו"ר עוצמה יהודית, השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, כי שרי סיעתו יצביעו נגד התקציב לאחר שהמו"מ בין משרדו למשרד האוצר התפוצץ. לטענת עוצמה יהודית "במשרד האוצר הודיעו כי לא יתקצבו את ההוצאות הנוספות של גופי ביטחון הפנים לשנת 2025".
  • שר העבודה יואב בן צור (ש"ס) הודיע כי יצביע בעד התקציב לאחר שהגיע לסיכום לפיו בניגוד להצעת התקציב שהובאה לממשלה, שכר המינימום לא יוקפא ויועלה שוב באפריל הקרוב. 
  • יו"ר יהדות התורה ושר השיכון והבינוי יצחק גולדקנופף נעדר מההצבעה. בשבועות שקדמו להבאת התקציב לממשלה הצהיר גולדקנופף כי סיעתו לא תתמוך בתקציב אם לא יאושר בחוק הפטור מגיוס לחרדים.
השר איתמר בן גביר (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
יו"ר עוצמה יהודית השר איתמר בן גביר. שרי סיעתו הצביעו נגד התקציב|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

השרים שהצביעו נגד התקציב:

  • השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר (עוצמה יהודית).
  • שר המורשת עמיחי אליהו (עוצמה יהודית).
  • שר הנגב, הגליל והחוסן הלאומי יצחק וסרלאוף (עוצמה יהודית).
  • שר החקלאות וביטחון המזון אבי דיכטר (הליכוד): "התקציב שהובא אינו תומך בחיזוק החקלאות הישראלית ובאינטרס הציבורי לזמינות מזון".
  • השרה להגנת הסביבה עידית סילמן (הליכוד): "באוצר מנסים ביד אחת לקצץ דרמטית בתקציב המשרד וביד השניה להקים רשות ג׳ובים חדשה שתהיה בשליטתם".
  • שר התרבות והספורט מיקי זוהר (הליכוד): "האוצר החליט למחוק את גופי התרבות וענפי הספורט בישראל".
  • שר הרווחה יעקב מרגי (ש"ס).

הדיל עם האוצר - והמשמעות שלו

להצבעה הדרמטית על אישור התקציב בממשלה קדמו שורה של סיכומים של הרגע האחרון. כך, בפגישה שהתקיימה מוקדם יותר הבוקר בין ראש הממשלה נתניהו ליו"ר ש"ס אריה דרעי ושר האוצר בצלאל סמוטריץ', סוכם לבטל את הקפאת הצמדת הקצבאות למדד, למעט קצבאות הילדים שעדיין יוקפאו. במקום זאת, הוחלט להעלות את תשלומי הביטוח הלאומי בסכום מקביל. 

אריה דרעי ובצלאל סמוטריץ' בישיבת סיעת ש
יו"ר ש"ס אריה דרעי ושר האוצר סמוטריץ'. דיל של הרגע האחרון|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

הקפאת הצמדת הקצבאות למדד נועדה לתרום 5.5 מיליארד שקל להתכנסות בהוצאות המדינה, כך שמדובר בסכום גדול שנגרע ויידרש יהיה לפצות עליו באמצעות העלאת הגבייה בתשלומי הביטוח הלאומי. באופוזיציה תקפו את הסיכום: יו"ר מפלגת יש עתיד צייץ בחשבון ה-X שלו כי "במקום לקצץ בכספים קואליציוניים מושחתים הם מעלים את תשלומי הביטוח הלאומי".

ל-N12 נודע כי לפי חישובים ראשונים הסיכום צפוי להעלות את התשלומים לביטוח לאומי בשיעור של כ-50% לכלל הציבור. ההחלטה צפויה לפגוע במיוחד במי שאינם עובדים, שהתשלומים שלהם לביטוח לאומי (כולל ביטוח הבריאות) צפויים לזנק מכ-200 שקל בחודש כיום לכ-300 שקל בחודש כבר בינואר 2025. עבור ציבור העובדים מדובר גם בעלייה של כ-50% בתשלום אך בחלוקה שווה בין העובד למעסיק.

מעבר לכך, התקציב שהובא לאישור הממשלה מקפיא גם את ההצמדה הקיימת של חלק מקצבאות הנכות לשכר הממוצע במשק. הסיכום החדש לא ביטל את ההקפאה הזו, שמשמעותית יותר לעדכון גובה הקצבאות.

בהכנת הידיעה השתתפו ליאור באקאלו, ירון אברהם ודפנה ליאל