התקציב שאישרה הממשלה בשבוע שעבר הטיל על מנכ"ל משרד ראש הממשלה לגבש בתוך 30 יום הצעה לסגירת חמישה משרדי ממשלה. למבקר המדינה כבר יש הצעה מאיפה להתחיל: "מומלץ כי ראש הממשלה והשר לשיתוף פעולה אזורי יבחנו את נחיצותו של המשרד לשיתוף פעולה אזורי כמשרד עצמאי", הוא כותב בפרק העוסק במשרדו של השר דודי אמסלם, במסגרת דוח שמתפרסם היום (שלישי).

 "מחד, מרבית תקני המשרד מיועדים לעובדים במשרות אמון בלשכות השר והמנכ"ל - ומאידך, מרבית ההשקעות של המשרד בפרויקטים ירדו לטמיון. על ראש הממשלה לבחון את נחיצותו של המשרד", כותב מבקר המדינה על המשרד שמכב ברשימות משרדי הממשלה המיותרים.

אנשי המבקר בדקו היבטים בפעילות המשרד לשיתוף פעולה אזורי בחודשים אוגוסט 2023 עד ינואר 2024. הבדיקה מצאה אי עמידה ביעדים ואי מימוש תקציב סדרתיים באופן שהעלה לדעתם סימני שאלה לגבי עצם הצורך בקיומו.

מתניהו אנגלמן (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
מבקר המדינה מתניהו אנגלמן|צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

"שימוש לא יעיל ולא מועיל במשאבים"

לפי דוח המבקר, המשרד הצליח לממש פחות מ-50% מתקציבו בשנים 2023-2018. למעשה, המשרד מימש רק 12%-41% מהתקציב המיועד לייזום פרויקטים ולמימוש תוכניותיו, תוך ש-58% ממשאבי המשרד הוצאו על תשלום משכורות והוצאות תפעול. עוד נמצא כ-20 תקנים במשרד מתוך 34.5 תקנים בממוצע יועדו לעובדים במשרות אמון בלשכות השר והמנכ"ל, ואילו איוש התפקידים המקצועיים במשרד היה חסר.

במקביל השיג המשרד ציונים נמוכים במדדי ההצלחה: "45% ממדדי ההצלחה וכ-40% מהמדדים המרכזיים של המשרד בשנים 2019 ו-2022 במצטבר לא הושגו באופן מלא", נכתב בדוח.

להערכת אנשי המבקר, "אי-השגת מרבית מדדי ההצלחה והמדדים המרכזיים של המשרד עשויה להעיד על תכנון לקוי של תוכנית העבודה השנתית ושל קביעת מטרות המשרד ויעדיו, על שימוש לא יעיל ולא מועיל של המשרד במשאביו ועל קשייו להתמודד עם שינויים ועם אירועים לא צפויים המתרחשים בסביבתו".

היעדר ביקורת פנימית לבדיקת פרויקטים"

עוד מציין הדוח כי למרות החשיבות הרבה של הפרויקטים "שער הירדן" ו"תעלת הימים" שעליהם הופקד המשרד, הזמן הממושך מאז ההכרזה עליהם והתקציבים שהוקצו להם - לא נערכה ביקורת פנימית לבדיקת הפרויקטים והפעולות הכרוכות בקידומם. מהדוח עולה תמונה של היעדר תכנון אסטרטגי וחשיבה ארוכת טווח וחוסר שיתוף פעולה מצד משרדי ממשלה אחרים שיעניקו תוכן לעבודת המשרד לשיתוף פעולה אזורי.

בצד הדברים הטובים מציין מבקר המדינה לחיוב את הפרויקטים ושיתופי הפעולה שיזם המשרד עם גופים במרוקו, ובמיוחד "בתחומי הוצאות משלחות למרוקו, ארגון כנסים בתחומי התרבות הספורט והאקדמיה".

נתניהו ואמסלם (ארכיון) (צילום: Miriam Alster/Flash90, חדשות)
אמסלם ונתניהו (ארכיון)|צילום: Miriam Alster/Flash90, חדשות

בסיכום הדברים כותב המבקר כי "מכלול הממצאים בדוח הביקורת מעלה ספק רב בדבר מימוש ייעודו של המשרד לשתפ"א (שיתוף פעולה אזורי), בדבר היותו גורם משפיע לקידום שיתופי פעולה אזוריים ובדבר הצדקת פעילותו. מומלץ כי ראש הממשלה והשר לשתפ"א יבחנו את נחיצותו של המשרד לשתפ"א כמשרד עצמאי, נוכח האמור בדוח ביקורת זה".

אמסלם: המשרד הביא תוצרים במלחמה

מלשכת השר אמסלם נמסר בתגובה: "לשכת השר מביעה צער על הביקורת המובאת בדוח, אך מדגישה כי מדובר במצב שהיה קיים טרם כניסתו של השר אמסלם לתפקיד. עם כניסתו לתפקיד, הוביל השר תהליך מקיף של עדכון תכניות עבודה, בהתאם לדוח אסטרטגי שהוזמן על ידי המשרד בשנת 2021 מחברת דלויט.

השר אמסלם פועל ליישום מסקנות הדו"ח באופן ייסודי ונחוש. מאז כניסתו לתפקיד חל שיפור משמעותי בתפקוד המשרד וביכולתו לקדם את יעדיו, כך גם בהיבט ניצול התקציב בשנת 2023 – שלא נבחנה כחלק מהליך הביקורת – בה נרשמו נתוני שיא. המשרד מצליח להביא לתוצרים משמעותיים המסייעים בעיצוב דעת הקהל האזורית ולחיזוק הנרטיב הישראלי בעניין המאמץ המלחמתי וכנגזר, לשמירה על אינטרסים ישראליים, מדיניים וביטחוניים, כפי שנוכחנו לדעת במהלך המלחמה. 

אנו סמוכים ובטוחים כי המשך עבודתו הנמרצת של המשרד תביא לשיפור משמעותי נוסף בתפקודו וביכולתו למלא את ייעודו".