למרות הנתונים המעודדים על האטה בקצב האינפלציה, לפי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה קצב הצמיחה במשק - כמעט אפסי, כך דיווחנו אמש (שלישי) ב"מהדורה המרכזית". הפגיעה בצמיחה במשק הישראלי משפיעה על רמת החיים של האזרחים, שכבר נמצאת בתחום השלילי, ויורדת בצל המלחמה. 

מדד המחירים לצרכן ירד בחודש ספטמבר 2024 ב-0.2%. הנתון מביא את האינפלציה ל-12 החודשים האחרונים לרמה של 3.5% - ירידה קלה לעומת נתון חודש אוגוסט, אז הסתכמה האינפלציה ב-3.6%.

קניות בסופר (צילום: מיכאל גלעדי, פלאש 90)
הצמיחה נפגעה - וזה כבר משפיע על הכיס. אילוסטרציה|צילום: מיכאל גלעדי, פלאש 90

המשמעות היא שהאינפלציה עדיין גבוהה, אך היא לא ממשיכה לעלות. במחירי הדיור נרשמו עליות, והעובדה שהמדד ירד נעוצה בהוזלת מחירי הטיסות אחרי חודש אוגוסט. כדי לדעת אם האינפלציה תמשיך לרדת יש צורך לעקוב אחר ההתפתחויות בחודשים הבאים. 

יש סיבה לדאגה באשר לחלק מהנתונים שפרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. קצב הצמיחה במשק הוא כמעט אפסי, ויש ירידה בפרמטרים הכלכלים המשמעותיים: יבוא, יצוא והשקעות. המשק מתקשה להתמודד עם המלחמה המתמשכת, שגוזלת כספים עבור תקציב הביטחון ופוגעת בפעילות הכלכלית. 

מצב המשק והעובדה כי רמת החיים של האזרחים נפגעת צריכים להטריד גם את מקבלי ההחלטות. מדובר בנושא שנכון לדון בו יותר גם בקבינט ובישיבות הממשלה.