בעקבות לחץ ציבורי ותקשורתי, ממשלת ספרד הודיעה כי היא מבטלת באופן מיידי חוזה בסך 7 מיליון אירו לרכש נשק מחברת Guardian Defense & Homeland Security SA, הנמצאת בשליטת Guardian Holdings LTD הרשומה בישראל. גרדיאן ממקדת את פעילותה בפיתוח ובייצור של מוצרי ביטחון ושירותים לאבטחה חמושה. היא הוקמה ב־2005 בידי אריאל מזוז ואילן ארזואן, שניהם יוצאי מערכת הביטחון.

עוד ב-N12 כלכלה:

• התשובה של שר העבודה: "זה המצב, שיהיה לך בהצלחה"
• חשיפה: לאן הלכו תוספות התקציב שהשיג השר בן גביר?
• תקציב 25': קיצוצי ענק בבריאות, תחבורה ורווחה

ההכרזה מהווה הסלמה נוספת ביחסים בין המדינות והידרדרות בתדמית הישראלית באירופה, אחרי שספרד הודיעה על אמברגו נשק על ישראל, מנעה מספינות הנושאות ציוד ביטחוני לעגון בנמליה ומובילה ניסיון להטיל סנקציות על ישראל באיחוד האירופי. היא גם משקפת את הלך הרוח האנטי־ישראלי במדינה, לאחר שפרסום החוזה הביא לקריאות לפיטוריו של שר הפנים ולהאשמות הממשלה ב"שיתוף פעולה עם רצח העם בעזה". היחסים בין ישראל לספרד נמצאים בשפל של שנים.

סערה פוליטית ברקע המלחמה בעזה

ראשית הפרשה בחשיפה של הרדיו הספרדי CER השבוע, לפיה למרות שהממשלה הספרדית הכריזה על אמברגו נשק וולונטרי על ישראל והתחייבה שהשעתה את כל משלוחי הנשק אליה, משרד הפנים הספרדי העניק באוקטובר האחרון חוזה בשווי 6.6 מיליון דולר לחברה ספרדית, לצורך ייצור ושליחה של 15 מיליון כדורי אקדח בקוטר תשעה מילימטר. לפי הדיווח, החוזה הוענק ל־Guardian Defense & Homeland Security SA הספרדית, שכאמור נמצאת בבעלות ישראלית. החברה סיפקה בעבר נשק למשטרה הספרדית, הנמצאת באחריות משרד הפנים.

בעבר דווח בתקשורת הישראלית כי החברה זכתה במכרזים לאספקת אקדחים ורובים ל"גווארדיה סיוויל" (המשמר האזרחי, כוחות משטרתיים הכפופים למשרד הפנים). ב־2021 דווח כי זו "הפעם הראשונה שחברה ישראלית מצליחה לקבל פרויקט נשק קל במדינה מערב אירופאית".

אך כעת, שלוש שנים לאחר מכן, החשיפה לגבי חוזה חדש של החברה עוררה סערה בספרד, ובמיוחד בתקשורת ובמערכת הפוליטית. זאת, בעקבות התחייבות פומבית של משרד ההגנה לפיה הוא הפסיק לרכוש נשק ותחמושת וציוד ביטחוני מישראל אחרי 7 באוקטובר 2023. החוזה מול החברה הנמצאת בבעלות ישראלית נחתם ב־22 באוקטובר 2024, אחרי שהיא זכתה בשני מכרזים נפרדים של משרד הפנים הספרדי בנוגע לאספקת תחמושת.

ראש ממשלת ספרד פדרו סנצ'ז (צילום: רויטרס)
ראש ממשלת ספרד פדרו סנצ'ז|צילום: רויטרס

שרת ההגנה מרגרטיה רובלס פרסמה באוקטובר מכתב פומבי בתגובה לדרישות מצד מפלגת השמאל החברה בקואליציה SUMAR שבו אמרה כי אין שום חוזה חדש לרכש ביטחוני מישראל. כאמור, החוזה נחתם על ידי משרד הפנים. לכן, האשימו אותו פוליטיקאים ספרדים ביממה האחרונה בכך ש"התעלם" מהדרישה הממשלתית להפסיק לקנות נשק מישראל, וניסה להסתיר את החוזה.

בתגובה להאשמות, הודיע השבוע משרד הפנים הספרדי כי "יפעל באופן מיידי" לבטל את החוזה שהוענק לחברה הישראלית. כמו כן, המשרד הודיע כי יפסול חברות ישראליות מהתמודדות במכרזים עתידיים "כל עוד המלחמה בעזה נמשכת". דוברת הממשלה, פילאר אלגריה, אמרה לתקשורת כי "ברגע שהחוזה הובא לידיעתנו, הממשלה החלה בתהליך זריז כדי לבטל אותו". לפיכך, הוסיפה, "ההתחייבות של הממשלה הספרדית לא לקנות או למכור נשק לישראל עומדת בעינה".

פוליטיקאים מהצד השמאלי של המפה הפוליטית בספרד קראו לשר הפנים פרננדו גרנסה־מרלסקה להתפטר בעקבות האירוע. כמה מפלגות החברות בקואליציה, מהשמאל ומהשמאל הרדיקלי אף דורשות מסנצ'ז לנתק את היחסים עם ישראל, ומאיימות לפרק את הממשלה אם לא יעשה זאת. "למרות הרחש התקשורתי, אנו ממשיכים לשווק ולמכור באירופה", אומר גורם בתעשיות הביטחוניות. "המערכות הישראליות נבחרות שוב ושוב כי הן הטובות ביותר, ומוכנותן המבצעית כמו גם התמודדותן עם איומים כאן בבית מדברות בעד עצמן".

הידרדרות נוספת ביחסים

יחסי ספרד וישראל הידרדרו לשפל בשנה האחרונה בעקבות המלחמה בעזה וקו פרו־פלסטיני שבו נוקט ראש הממשלה הסוציאליסטי של ספרד, פרדו סנצ'ז. הוא מוביל ציר של מדינות באיחוד האירופי שקראו להפסקת אש בעזה כמעט מיומה הראשון של המלחמה, יזם הכרה במדינה פלסטינית, דורש להשעות את הסכם האסוציאציה המהווה את בסיס הסחר בין האיחוד לישראל.

ישראל בתגובה קראה לשגרירה־לשעבר בספרד לשוב לארץ להתייעצויות במחאה על הקו הפרו־פלסטיני שמובילה הממשלה, ושר החוץ ישראל כ"ץ האשים את ראש הממשלה פדרו סנצ'ז ב"חיבוק מחבלי חמאס" ופרסם הודעות ברשת החברתית X הקושרות בין הפסד למפלגתו של סנצ'ז בבחירות לפרלמנט האירופי לבין העמדה שלו בנוגע למלחמה בעזה.

חברת גרדיאן מסרה בתגובה כי היא "מייצגת ב־17 השנים האחרונות תעשיות ביטחוניות ישראליות מובילות ומספקת את המערכות שלהם לכוחות הבטחון בספרד ופורטוגל. ספרד היא מדינה אירופאית שפועלת תחת חוקי המכרזים באירופה שדוגלים בתחרות חופשית ובהדדיות, כל אספקה של מערכת נשק או תחמושת ישראליים לממשלת ספרד הינה תחת אישורי יצוא בטחוניים של משרד הבטחון ותחת חוזה חתום עם ממשלת ספרד. נכון לרגע זה לא התקבלה הודעה רשמית ממשלת ספרד בנוגע לביטול החוזה".

יחסי סחר ביטחוני זניחים

יש לציין כי למרות שהממשלה הספרדית התחייבה שלא לרכוש נשק מישראל, ישנן כמה עסקאות משמעותיות מול חברות ספרדיות בבעלות ישראלית שממשיכות להתקדם, בין היתר משום שלדברי הממשלה הן החלו "לפני 7 באוקטובר והמלחמה בעזה". ביניהן עסקה בשווי 237 מיליון אירו לרכש 168 מערכות טילי ספייק שייוצרו על ידי החברה הספרדית PAP TECNOS, שהיא חברת בת של רפאל. כמו כן, חברה זו זכתה במכרז בשווי 200 מיליון אירו לאספקת מערכות ניווט מבוססות לייזר למטוסי קרב ספרדים.

בנוסף, ספרד אינה לקוחה משמעותית של ישראל במישור הביטחוני. לפי משרד ההגנה הספרדי, 1.7% בלבד מתוך כלל היבוא הביטחוני של המדינה בשנת 2023 היה מישראל. מנתוני Comtrade, אותו סכום עמד על 11.1 מיליון דולר באותה שנה - נתון זניח ביחס לסך היצוא הביטחוני של ישראל אשתקד (13 מיליארד דולר). ככלל, לאורך העשור החולף, היצוא הביטחוני של ישראל לספרד היה נמוך מאוד ונע בין שפל של כ־91 אלף דולר לכ־12.8 מיליון דולר.

במחצית הראשונה של השנה, על אף הביקורות שונות באירופה נגד ישראל בעקבות המלחמה בעזה, הכנסות התעשיות הביטחוניות מהיבשת דווקא נותרו יציבות ואף גדלו. כך לדוגמה, הכנסות אלביט עמדו על 472.5 מיליון דולר ברבעון החולף, לעומת 464 מיליון דולר בתקופה המקבילה אשתקד. לפי שעה, בחברה לא מכירים צעדים דומים מצד מדינות אירופיות נוספות.

יתרה מכך, התעשייה האווירית (תע"א) רשמה צמיחה משמעותית בהכנסותיה מאירופה: 247 מיליון דולר, לעומת 196 מיליון דולר בתקופה המקבילה אשתקד. בהכנסות מאירופה לא חלו שינויים משמעותיים גם בחברת רפאל: לפי נתוני החברה, אירופה היוותה 19% מכלל מכירותיה ברבעון השני של שנת 2024, לעומת 20% ברבעון הראשון.

הכתבה פורסמה לראשונה באתר גלובס