המלחמה שנמשכת כבר יותר מ-400 ימים הרחיקה את הישראלים מהמסעדות ובתי הקפה. לפי נתוני אתר אונטופו, מערכת הזמנת מקום וניהול הושבה במסעדות, מתחילת המלחמה נרשמה ירידה של כמעט 50% בהגעה למסעדות. כמעט כל יום נודע על מסעדה אחרת שנסגרת, ובחודש האחרון נראה שהגל הפך ממש למבול. לפי אונטופו, יותר ממחצית המסעדות שנסגרו בארץ בשנה האחרונה - נסגרו בשני החודשים האחרונים.
היום דיווחנו על סגירת מסעדת טאטי בגבעתיים אחרי יותר מ-20 שנות פעילות. סגירת טאטי מצטרפת לגל של סגירת מסעדות באזור המרכז ובתל אביב בחודש האחרון, ובהן אונזה הוותיקה בשוק הפשפשים, צ'ינה מקבוצת מלונות בראון, אנימאר של השף הלל תווקולי והקסבה המיתולוגית בפלורנטין. לכל אלו קדמו שורה ארוכה של מסעדות שנסגרו מפרוץ המלחמה ובהן סנטה קתרינה, דלידה, גן השקמים וטומפולופומפו. גורמים בענף מתריעים שלנוכח המצב מסעדות רבות נוספות עלולות להיסגר.
"המשק כולו סופג פגיעה קשה בעקבות המלחמה ובתוך כך גם ענף המסעדנות", מסר מנכ"ל אונטופו ישראל דניאל מוסטקי. "רק בחודשיים האחרונים כ-50 מסעדות במרכז הארץ נאלצו לסגור את שעריהן ועוד מסעדות רבות בצפון השהו את פעילותן ללא תאריך יעד ועם חשש משמעותי לגורלן".
מנתוני אונטופו עולה כי בחודש אוקטובר מספר הזמנת המקומות למסעדות באזור המרכז ירד ב-30% בהשוואה לשני החודשים שקדמו לו. עדיין, ירידה זו נמוכה בהשוואה לפגיעה במסעדות בשאר חלקי הארץ: במסעדות באזור חדרה וצפונה נרשמה ירידה של 80% במספר ההזמנות באוקטובר בהשוואה לשני החודשים שקדמו לו על רקע ההסלמה בלחימה, ובאזור אשדוד ודרומה משם נרשמה ירידה של 45%.
לדברי מוסטקי, ההתגברות בקצב סגירת העסקים בחודשיים האחרונים נובעת מעונת קיץ חלשה במיוחד - תקופה שאמורה להיות דווקא החזקה ביותר אצל המסעדות. "המסעדות הגיעו לחודשי ספטמבר-אוקטובר עם הלשון בחוץ אחרי קיץ חריג של מסעדות ואזעקות, חשש לצאת מהבית, מצב רוח קשה בקרב החברה האזרחית, ריבוי משרתי מילואים, היעדר התיירים וכמובן פגיעה כלכלית שהפחיתה את כמות הבילויים והיציאה למסעדות.
"בנוסף, ההפגנות במרכז תל אביב דחפו מסעדנים רבים לא לפתוח מסעדות בשבתות ולאנשים רבים להימנע מלהגיע לעיר - מה שהוסיף לפגיעה הכלכלית ביום שהיה נחשב לחזק עבור המסעדות".