הוועדה הציבורית של משרד האוצר לטיפול במשפחות הנרצחים והנפגעים באירועי ה-7 באוקטובר החליטה היום (שלישי) על מתן סל טיפול ושיקום, לפי קרבת מקבל המענק לנפגעים. הוועדה קיבלה מנדט ותקציב של מיליארד שקלים לצורך קידום המתווה המדובר. הוועדה הוקמה לאחר לחצים ודיונים רבים של הוועדה המיוחדת לפניות הציבור, שעסקו בטיפול במשפחות הנרצחים והנפגעים.

בוועדה נקבעו שני תבחינים על פיהם ניתן לגשת למסלול התגמולים:

  • נוכחות או תושבות באזורים שהוגדרו על ידי הרשות המאשרת במשרד הביטחון כאזורים שבהם היו אירועי איבה.
  • קרבה משפחתית לנרצח או חטוף מה-7 באוקטובר.

תגמולים לתושבי או נוכחי האזורים

התגמולים שאותם יקבלו התושבים באזורים המוגדרים, יחולקו ל-3 מדרגות בהתבסס על קריטריונים שקבעה הוועדה לחישוב ציון מידת הפגיעה של היישוב. כמו כן, התגמולים יינתנו לפי חלוקה למוכרים ולא מוכרים כנפגעי פעולות איבה כפי שנקבע במוסד לביטוח לאומי.

  • הדרגה הראשונה: 7,180 שקלים למבוגר ו-1,436 שקלים לילד.
  • הדרגה השנייה: 14,360 שקלים למבוגר ו-2,872 שקלים לילד, וכן סל טיפול ושיקום בגובה של 7,300 שקלים.
  • הדרגה השלישית: יותר 28,720 שקלים למבוגר ו-5,744 שקלים לילד, וכן סל טיפול ושיקום בגובה 30 אלף שקלים.
כפר עזה אחרי תקיפת חמאס ב-7 באוקטובר (צילום: חיים גולדברג, Flash90)
הנזקים בכפר עזה, לאחר ה-7 באוקטובר|צילום: חיים גולדברג, Flash90

תגמולים לקרובי נרצחים וחטופים

התבחין השני שמצדיק מתן סיוע לפי המלצת הוועדה הוא קרבה משפחתית לנרצח או חטוף מה-7 באוקטובר שאינה מקבלת מענה מספק, או בהכרה כנפגע פעולות איבה למרות חשיפה לפעולה כזו בימים שלאחר הטבח. תחת תבחין זה נכללים אחים של פדויי שבי, אחים שכולים, יתומים להורה אחד שנרצח בפעולת איבה, הורה גרוש או חורג שמגדל את ילדיו הביולוגיים של נרצח בפעולת איבה, קרוב משפחה בדרגה ראשונה שנחשף לרצח או החטיפה של בן משפחתו או קרוב משפחה בדרגה ראשונה שחיפש את יקיריו שנרצחו או נחטפו בימים שלאחר הטבח.

לנפגעים שייכללו על בסיס התבחין השני, יינתנו סל טיפול ושיקום של 15 אלף שקלים לאחים של פדויי שבי וסל של 14,360 שקלים לקרובי משפחה בגירים שכולים וקרובים של חטופים מדרגה ראשונה.

כדי להימנע מהליך סבוך ולא נעים עבור משפחות הנפגעים, ממליצה הוועדה כי התגמול עבור בני המשפחה הבגירים מדרגה ראשונה של נרצחים וחטופים שעודם בשבי יינתן באופן רוחבי, מתוך הנחה שמרבית בני המשפחה עברו ייסורים קשים, והן על מנת לאפשר מענה מהיר ופשוט עבורם ובלי להעבירם בהליך הוכחת הפגיעה.