חודשי הקיץ מביאים איתם את תשלומי דמי ההבראה שמספקים לעובדים מעין "צ'ופר" חד-שנתי במשכורת. אלא שדמי ההבראה של 2024 נמוכים מהרגיל על רקע המלחמה והוצאותיה. N12 עושה סדר בשאלות על דמי ההבראה והשפעות המלחמה בעזרת עו"ד אבי טסמה, מומחה לדיני עבודה ובעלי משרד העוסק בתחום.
מה זה דמי הבראה?
דמי הבראה הם תשלום שמשולם בנוסף למשכורת, לרוב פעם בשנה, אך שאינו נחשב חלק משכר העבודה ולכן גם לא נלקח בחשבון בחישובים כתעריפי פנסיה, פיצויי פיטורים או חופשה. מקור השם הוא בזכות שניתנה בעבר כמימון נופש לעובדים בבית הבראה, ושעם השנים הוחלף בתשלום ישיר לעובדים.
מי זכאי לדמי הבראה?
כל העובדים במשק זכאים לתשלום דמי ההבראה לאחר שהשלימו שנת עבודה של 12 חודשים במקום העבודה, בלי תלות בתפקידו או בכירותו.
כיצד מחושבים דמי ההבראה?
דמי ההבראה מחושבים כמכפלה בין שווי יום הבראה ובין מספר ימי ההבראה להם זכאי העובד, שעולים בהתאם לוותק העובד. מספר ימי ההבראה שלהם זכאי עובד במגזר הפרטי מחושב לפי מדרגות הוותק הבאות אצל המעסיק:
- בשנה הראשונה: זכאות ל-5 ימי הבראה.
- ותק של 3-2 שנים: 6 ימי הבראה.
- ותק של 10-4 שנים: 7 ימי הבראה.
- ותק של 15-11 שנים: 8 ימי הבראה.
- ותק של 19-16 שנים: 9 ימי הבראה.
- ותק של 20 שנה ומעלה: 10 ימי הבראה.
משנת 2023 שווי יום הבראה לעובד במגזר הפרטי הוא 418 שקל ובמגזר הציבורי הוא 471.40 שקל. יש ענפים כמו ניקיון ושמירה שבהם העובדים זכאים לתעריפים גבוהים יותר. עם זאת, גובה התשלום משתנה בהתאם להיקף המשרה של העובד. למשל, עובד בהיקף של 75% משרה - זכאי ל-75% מדמי ההבראה המלאים; עובד בהיקף 50% משרה זכאי ל-50% מדמי ההבראה המלאים, וכך הלאה. מכאן שעובד ממוצע במגזר הפרטי במשרה מלאה עם ותק של שנת עבודה אחת זכאי בשגרה ל-5 ימי הבראה בשווי 418 שקל כל אחד, שהם 2,090 שקל.
המעסיק רשאי להחליף את התשלום הישיר של דמי ההבראה במימון לעובד של נופש פרטי בשווי שלא יפחת מסכום דמי ההבראה שהעובד אמור לקבל, בתנאי שהדבר הוסכם בכתב עם העובד. אין מניעה גם שהתשלום יבוצע בחלוקה ל-12 חודשים ויינתן כתשלום חודשי ולא שנתי חד-פעמי, בתנאי שהדבר נעשה בהסכמה הדדית ובכתב, למשל בהסכם העבודה.
מה לגבי מי שלא עבד השנה?
דמי ההבראה לא משולמים עבור תקופות שבהן שהה בחופשה ללא תשלום (חל"ת), גם אם זו נכפתה עליו על ידי המעסיק, כמו בעת המלחמה. לעומת זאת, אם מדובר בחופשה בתשלום, ימי החופשה מחושבים כחלק בלתי נפרד מתקופת העבודה ונכללים בוותק לדמי ההבראה.
שירות במילואים מחושב כחלק מתקופת העבודה ונכלל לרוב בוותק לצורך זכויות עבודה לרבות דמי הבראה. לכן, גם עובדים ששהו חודשים ארוכים במילואים זכאים לדמי הבראה עבור תקופת השירות שלהם.
תקופת חופשת לידה נכללת בוותק לצורך תשלום דמי הבראה, אך רק התקופה עבורה משולמים דמי הלידה על ידי הביטוח הלאומי.
מה השינוי שחל במהלך המלחמה?
בעקבות מלחמת חרבות ברזל, נחקק חוק ההקפאה וההפחתה של דמי ההבראה. חוק זה קובע כי ציבור העובדים בישראל שזכאי לדמי הבראה - למעט עובדי משק בית - ולרבות עובדים ששירתו במילואים, ישתתפו במאמץ המלחמתי דרך תשלומי ההבראה.
החוק קבע שני שינויים: ראשית, הוקפא התעריף שמשולם עבור דמי ההבראה כך שהוא יישאר זהה לזה שהיה ב-2023 - גם אם העובד זכאי להעלאה בתעריף דמי ההבראה ב-2024 על בסיס הסכם אישי או קיבוצי או נוהג.
שנית, נקבע שעובדים יתרמו יום הבראה או חלק ממנו (בהתאם להיקף המשרה שלהם). למשל, עובד בחצי משרה יתרום לכל היותר חצי יום הבראה. ה"תרומה" תבוצע באמצעות הפחתת דמי ההבראה שמשולמים לעובד. ההפחתה חלה גם אם דמי ההבראה משולמים כתשלום חודשי שמתפרש על פני 12 חודשי השנה או אם המעסיק בוחר לממן נופש לעובדים.
האם נקבעו חריגים להפחתה?
כן נקבעו כללים מקלים לעובדים בעלי שכר נמוך יחסית: עובדים שמשכורתם בחודשים ינואר-מרץ 2024 לא עלתה על 6,000 שקל והיו זכאים רק ל-5 ימי הבראה יספגו רק מחצית מההפחתה - כלומר חצי יום הבראה ולא יום שלם. אם העובדים לא עבדו בחודשים ינואר-מרץ אזי החישוב ביחס למשכורת בשלושה חודשי העבודה שקדמו לאפריל 2024.
מה עושה המעסיק בהפרשים?
המעסיק מחויב להעביר לרשות המיסים את הכספים שנחסכו בתשלום דמי ההבראה לעובדים כתוצאה מחוק ההקפאה וההפחתה. התשלום נדרש לעבור באותו החודש שבו משולמים דמי ההבראה עצמם לעובדים.
איך נראה את ההפחתה בתלוש?
החוק לא מחייב לתעד בתלוש השכר של העובד את ההפחתה או ההקפאה בדמי ההבראה ששולמו לו, אך קיימת חובה כללית לתעד בתלוש את האופן שבו חושב השכר. מכאן שהדבר נתון להחלטת המעסיק, ולדברי עו"ד טסמה בנסיבות הנוכחיות יש חשיבות מיוחדת לבטא את הדברים בתלוש השכר כדי לתת ביטוי להשתתפות העובדים במאמץ המלחמתי.
אפשר לוותר על דמי הבראה?
בדומה לזכויות עובדים רבות, גם הזכות לדמי הבראה לא ניתנת לוויתור. החוק בישראל לא מכיר בוויתור של עובד על דמי הבראה. במקרה שבו עובד ומעסיק סיכמו על ויתור דמי ההבראה, העובד יהיה רשאי לתבוע את דמי ההבראה שלא שולמו בהתאם לתעריפים וההיקפים החוקיים.
מה אפשר לעשות במקרה אי-תשלום?
לזכותו של עובד לתבוע את דמי ההבראה שלא שולמו או להתפטר בדין מפוטר, בתנאי שהתריע בפני המעסיק כי אי התשלום יוביל להתפטרותו. בהתפטרות שכזו, העובד עשוי להיות זכאי לפיצויי פיטורים, למרות שמדובר בהתפטרות ולא בפיטורים.
האמור לעיל אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי