בנק ישראל הותיר (שני) את הריבית במשק על כנה בגובה 4.5%, בהתאם לציפיות האנליסטים. הריבית נותרה על גובה זה מאז הפחתת הריבית היחידה שביצע בנק ישראל בתחילת השנה, שהיתה הראשונה מאז משבר הקורונה. בהתאם נותרת ריבית הפריים על גובה של 6%. במסיבת העיתונאים שנלוותה להודעת הריבית שיגר נגיד בנק ישראל, המשמש גם כיועץ הכלכלי לממשלה, מסר מזהיר לקראת העבודה על גיבוש תקציב 2025.
עוד בנושא ב-N12:
• הממשלה אישרה קיצוץ רוחבי, אבל לא בכספים הקואליציוניים
• מסמך האוצר חשף: מי ייפגעו במיוחד מהעלאת המיסים
• תוכניות האוצר ל-2025: המע"מ יועלה ל-19%, קצבאות יקוצצו
במקביל להודעת הריבית פרסמה חטיבת המחקר בבנק ישראל את התחזית המעודכנת שלה. כעת מניחה החטיבה כי המלחמה תימשך בעצימות גבוהה יותר עד סוף השנה ותדעך בתחילת 2025. בהתאם לכך תחזית הצמיחה עודכנה לפיכך כלפי מטה: התוצר צפוי לצמוח בשיעור של 1.5% בשנת 2024 ובשיעור של 4.2% בשנת 2025. התחזית הקודמת שפורסמה באפריל חזתה צמיחה של 2% לשנת 2024 ושל 5% לשנת 2025.
לפי תחזית חטיבת המחקר, הריבית צפויה לעמוד על 4.25% ברבעון השני של 2025. "בעקבות עדכון ההנחה על משך הלחימה, אנו מעריכים כי פרמיית הסיכון של המשק, שעלתה בעקבות המלחמה, תרד באופן הדרגתי יותר בהשוואה להערכתנו באפריל, כך שתידרש ריבית גבוהה יותר על מנת לייצב את האינפלציה", כתבו חוקרי הבנק.
האזהרה של הנגיד לממשלה
נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון ניצל את הבמה כדי להציב תמרור אזהרה לממשלה לקראת תחילת גיבוש תקציב 2025: "אני רוצה להדגיש, סדר הגודל של ההתאמות התקציביות הנדרשות הוא משמעותי. לכן, תחילתו המוקדמת של תהליך גיבוש התקציב במשרד האוצר הינו צעד חיובי. אוסיף, כי אם יתקבלו החלטות על הגדלה קבועה נוספת של תקציב הביטחון, יהיה צורך לבצע התאמות נוספות בהתאם".
למקרה שהמסר לא היה ברור מספיק חזר הנגיד והדגיש: "על הממשלה מוטלת האחריות לנקוט בצעדים הכרחיים, גם אם חלקם עשויים להיות לא פופולריים, כדי להבטיח יציבות כלכלית ולקדם צמיחה בת-קיימא".
לפי הנגיד, המחיר של בחירת הממשלה לברוח מצעדים לא- פופולריים עלול להיות גבוה ויגולגל על הציבור הישראלי כולו: "עמידה חלקית בלבד של הממשלה בהיקף ההתאמות הפיסקליות הנדרשות, או דחיית אישור התקציב לתוך 2025, לצד עלייה אפשרית נוספת בהוצאות המלחמה וההוצאות הפרמננטיות, עלולים להוביל כבר היום לעלייה נוספת בפרמיית הסיכון של ישראל. זאת, כתוצאה מהתגבשות תפיסה בשווקים שיחס החוב לתוצר נמצא בתוואי מתבדר. מצב כזה עלול להוביל לפגיעה בתוואי הצמיחה של המשק ולעלייה נוספת בתשלומי הריבית על החוב הממשלתי שיושתו לבסוף על הציבור".
השיקולים העיקריים בהחלטת הריבית:
- קצב התאוששות הפעילות הכלכלית התמתן ברבעון השני של 2024. מגבלות היצע מקשות על התכנסות הפעילות למגמה שאפיינה את המשק טרום המלחמה ומידת אי-הוודאות הגיאופוליטית המתמשכת מתבטאת ברמה גבוהה של פרמיית הסיכון של המשק.
- מאז החלטת הריבית הקודמת השקל נחלש מול הדולר והאירו בכ-1.3%, ובמונחי השער הנומינלי האפקטיבי בכ-1% תוך שנרשמה תנודתיות גבוהה בשוק.
- חטיבת המחקר מעריכה כי התוצר יצמח בשיעור של 1.5% בשנת 2024 ובשיעור של 4.2% בשנת 2025 - שיעורי צמיחה נמוכים מהתחזית הקודמת שניתנה בחודש אפריל ב-1.3% במצטבר.
- בשוק הדיור נמשכת העלייה במחירי הדירות ובביצועי המשכנתאות. הפעילות בענף הבינוי מתאוששת בהדרגה אך המגבלות על פעילות הענף נוכח המלחמה עדיין משמעותיות.
- מגמות האינפלציה בעולם מצביעות על המשך התכנסות לעבר היעד אך בקצב איטי ביחס לתחזיות קודמות מתחילת השנה. על רקע אלו ממשיכים הבנקים המרכזיים העיקריים לאותת לשוק כי לא יהססו להותיר את הריבית ברמה מרסנת לאורך זמן.
אופטימיות לגבי עמידה ביעד הגירעון
למרות ההעמקה בנתוני הגירעון המצטבר מתחילת השנה, בחטיבת המחקר בבנק ישראל מעריכים כי הממשלה תעמוד ביעד שנקבע בתקציב המעודכן ל-2024: "הגירעונות בתקציב הממשלה בשנים 2024 ו-2025 צפויים להסתכם ב-6.6% וב-4.0% תוצר, בהתאמה. החוב הציבורי צפוי לעלות לרמה של 67.5% תוצר ב-2024 ול-68.5% תוצר ב-2025".
בתשובה לשאלה ישירה בנושא אמר נגיד בנר ישראל פרופ' אמיר ירון כי כל עוד לא תהיה חריגה בהחלטות הממשלה מבחינת בהוצאות הביטחון, בבנק מאמינים כי הגירעון השנתי יתכנס ליעד השנתי.
תחזית האינפלציה הצפויה
- שיעור האינפלציה בארבעת הרבעונים הקרובים (המסתיימים ברבעון השני של שנת 2025) צפוי להיות 3.2%.
- שיעור האינפלציה במהלך שנת 2024 צפוי לעמוד על 3.0%, לעומת 2.7% בתחזית אפריל.
- בשנת 2025 האינפלציה צפויה לעמוד על 2.8% לעומת 2.3% בתחזית אפריל.