חילופי האשמות בין בכירי הקואליציה על רקע העלאות המחירים במשק: יו"ר ועדת הכספים חה"כ משה גפני תקף בפתח ישיבת הוועדה הבוקר (שלישי) את משרדי האוצר והכלכלה על היעדר טיפול בגל עליות המחירים במשק. "משרד האוצר לא עושה שום דבר בנושא העלאת המחירים, גם לא משרד הכלכלה. הממשלה נחלה כישלון מוחלט בנושא הזה", אמר גפני, שמפלגתו יהדות התורה חברה בקואליציה ומחזיקה בשני משרדי ממשלה.

עוד בנושא ב-N12:

הניתוח שבדק: למה המחירים באמת עולים
חודש אחרי הדיבידנד: שטראוס שוב מעלה מחירים
פסח נגמר - וגל העלאות המחירים נכנס לתוקף

"אנשים לא גומרים את החודש, משפחות קורסות מיוקר המחיה הגואה ואומרים לי שזה נושא של ועדת הכלכלה, אבל אני חושב שלא תהיה ברירה ואצטרך לכנס את הוועדה [הכספים] לדון בנושא", אמר יו"ר הוועדה גפני.

הדברים נאמרו בעקבות הצעה לסדר שהעלה מרכז האופוזיציה בוועדה חה"כ ולדימיר בליאק (יש עתיד). "מצאת זמן להתייחס להודעה של השר גנץ בשבת, אבל בנושא יוקר המחייה: צרצרים", אמר בליאק לגפני. "איפה אתם? הבטחתם להוריד את יוקר המחייה, ואתם מסרבים להתייחס לזה", תקף בליאק את יו"ר הוועדה, שבתגובה הפנה את האש לשרי הממשלה.

בשעות אחר הצהריים הגיב יו"ר ועדת הכלכלה דוד ביטן (הליכוד) לדבריו של גפני, והתחייב לקדם את הטיפול ביוקר המחייה עם פתיחת כנס הקיץ של הכנסת. בכוונתו של ביטן לקדם הצעת חוק פרטית שיזם שנועדה למנוע עליות מחירים בתקופת המלחמה ובמצבי חירום: "מאחר והממשלה גוררת רגליים ולא מצליחה לבלום את השתוללות המחירים, אין מנוס מלמנוע זאת בחקיקה", מסר ביטן.

"שר האוצר מחזיק אותנו בני ערובה"

"שר האוצר המופקר שלנו נותן אולטימטום לאזרחי ישראל? את מי אתה עושה בן ערובה?", אמרה במהלך הדיון  בוועדת הכספים חה"כ אורית פרקש-הכהן (המחנה הממלכתי), בתגובה לפרסומים לפיהם בשיחות עם נציגי ראש הממשלה התנה שר האוצר בצלאל סמוטריץ' את הטיפול בנושאים כלכליים בקידום מבצע צבאי ברפיח.

"זו לא פעם ראשונה ששר האוצר מחזיק את ישראל בני ערובה, הוא עשה את זה גם בתקציב, החזיק את המפונים, מנהלת תקומה ואת החיילים בני ערובה ולא אישר את התקציב שלהם חודשים ארוכים כדי שקודם כל ינפחו את התקציב של אורית סטרוק ויעלו את קצבאות האברכים", הוסיפה פרקש-הכהן.

סמוטריץ עצמו מכחיש כי סירב להיפגש עם ראש הממשלה ולדון ביוקר המחייה. "פשוט פייק. לא היה ולא נברא", כתב בהודעה שפרסם בחשבונו ברשת X (לשעבר טוויטר) תוך הדבקת תמונה הפרסום המדובר. "מעולם לא סירבתי להיפגש עם רוה״מ בנושא יוקר המחיה, אני פועל לבלום את תופעת עליית המחירים שפוגעת בכולנו".

עליות מחירים - בלי הצדקה כלכלית

בראשית החודש נכנסו לתוקף שורה של עליות מחירים שעליהן הודיעו יצרניות ויבואניות. עם אלו נמנות העלאות מחירים של עד 15% של מותגי היבואנית הגדולה דיפלומט, ובהם קפה ג'ייקובס, שוקולד מילקה ועוגיות אוראו, חטיפי פרינגלס, קטשופ ומיונז היינץ, חומרי הניקוי של פיירי ואבקות כביסה אריאל וטייד. בנוסף עלו מחירי גלידות נסטלה ב-6.5% ונקניקי יחיעם עלו בעד 9%. גם מוצרי משווקת מוצרי הטואלטיקה והניקיון הנקל-סוד הועלו בשיעור ניכר של עד 30%.

דיפלומט עליות מחירים (צילום: N12)
מוצרי דיפלומט|צילום: N12

במקביל הודיעו שורה של חברות מזון כי יעלו את מחירי מוצריהן בשבועות הקרובים לאחר יום העצמאות. תנובה הודיעה כי מחירי חלק ממוצריה ובהם מאמא עוף וטירת צבי יתייקרו בכ-10%. שטראוס הודיעה כי גם היא מעלה מוצרים לעשרות מוצרים, חלקם בשיעור של כ-4%. החברה המרכזית למשקאות (המחזיקה גם בקשת ובחברת החדשות) הודיעה כי תעלה את מחיריהם של שורה של מוצרים ב-5%.

ניסיונותיו של שר הכלכלה ניר ברקת להילחם בהתייקרויות באמצעות "שיימינג" כלפי חברות לא הצליחו לבלום את כל העלאות המחירים. בשבוע שעבר על רקע הביקורת מסר ברקת כי "העלאת המחירים של המונופולים בשעת מלחמה מעידה על חזירות שאינה יודעת גבול" וקרא לצרכנים "להחרים חברות שמעלות מחירים".

ניר ברקת מציג מדבקות שחורות (צילום: משרד הכלכלה)
שר הכלכלה מציג את אחת מיוזמות השיימינג שלו|צילום: משרד הכלכלה

לפי הכלכלן הראשי של מיטב בית השקעות אלכס זבז'ינסקי לחברות אין הצדקה כלכלית להעלאות המחירים. "נראה שההודעות על עליות מחירים שהתפרסמו לאחרונה קשורות יותר ליכולת החברות מאשר לצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות", כתב זבז'ינסקי.