"אנחנו מתחילים להישבר לאט-לאט, אני לוקח הלוואה כדי לשלם מיסים", סיפר רב-סרן (במיל') אסף מור בדיון בוועדת הכספים של הכנסת שעסק בהארכת תקנות הפיצויים לעסקים בכל הארץ. מור, עצמאי ומטפל ברפואה סינית, סיפר על האתגרים של בעלי העסקים העצמאים משרתי המילואים.
• "אני קופא מקור בשיחים - ובחוץ לא דואגים לי"
• "מסכן את החיים להגן עליכם ופוחד להעביר אשראי לסימילאק"
• 9 מיליארד שקל: השרים הציגו תוכנית סיוע למילואימניקים
• אושר מתווה הפיצויים לעסקים במלחמה | אלו הפרטים
בתום הדיון אישרה ועדת הכספים את התקנות הקובעות את הארכת תוכנית הפיצויים לעסקים בכלל אזורי הארץ. למרות דרישת חברי הוועדה ונציגי המעסיקים, משרד האוצר סירב לאפשר לעסקים שמדווחים לרשויות המס בשגרה באופן חד-חודשי לדווח בנפרד על ירידה במחזורים עבור החודשים נובמבר ודצמבר. משמעות הדבר היא עיכוב ביכולת של העסקים לדווח על הפגיעה בהכנסות חודש נובמבר ולקבל פיצוי בגינה.
"נקודת המוצא היא שאני משקר"
"אני מגיע מעזה אחרי 87 יום, אני סגן מפקד בצוות של אנשים מבוגרים עם הרבה מאוד ניסיון. אחרי שסיימנו משימה ב-4 בבוקר, אנחנו פותחים מחשבים ב-7 בבוקר ומנסים להציל את העסקים שלנו. ב-10 מקבלים משימה ועוזבים את הכל למשימה", תיאר רס"ן (במיל') מור.
"אני לא יכול להמשיך להחזיק את העסק שלי והעסקים שלנו יתחילו להיסגר. מה שהיינו צריכים זה שאתם [נציגי המדינה] תבואו אלינו לעסקים, שאין להם זמן להתחיל להתעסק. חצי מהדברים שאמרתם לא שמעתי עליהם כי אין לי זמן לשמוע חדשות", ציין.
"אני משלם מיסים, אני לא יכול להסתיר שום דבר. בסוף השנה נתחשבן על הכסף. נקודת המוצא זה שאני משקר, שאני לא אמין ואני צריך להוכיח כל הזמן. גם כך היומיום שלי כעסק קטן הוא כל הזמן להוכיח לרשויות המיסים כמה אני מרוויח. חשוף לקנסות ועיקולים. אני לא חברה גדולה, אין לי סוללה של רואי חשבון".
האוצר: "אנחנו משנים פאזה"
נציגי האוצר אמרו לוועדה כי תוכנית הפיצוי למילואימניקים בהיקף 9 מיליארד שקל שהציגו בשבוע שעבר שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ושר הביטחון יואב גלנט תגיע ביום ראשון הקרוב לממשלה. לדברי סגן ראש אגף התקציבים באוצר כפיר בטט אמר "אנחנו משנים פאזה. הולך להיות מסלול בדומה לצוק איתן, דומה מאוד למסלול המחזורים". לדבריו, משרתי המילואים יקבלו פיצוי דומה מאד למסלול של העסקים ביישובי הדרום והצפון כך שיפוצו על מלוא הפגיעה במחזור.
נציגי רשות המיסים אמרו כי לא ננקטים הליכים נגד מילואימניקים שלא עמדו בתשלומים ומנהל רשות המיסים שי אהרונוביץ' קרא למי שננקטו נגדו צעדים לפנות אליו באופן אישי. "עד היום הוגשו כ-230 אלף בקשות פיצוי בגין נזק עקיף וכ-30 אלף בגין נזק ישיר. צריך לזכור שמדובר בהיקפים שהמדינה לא ידעה אותם", ציין אהרונוביץ'.
"אנחנו יושבים לתת את התשובות עד כמה שניתן מהר. יכול להיות ש-98% בסדר ו-2% לא. אנחנו מורידים צוותים שלנו למרכזי הכינוס פעמיים–שלוש בשבוע כדי לתת סיוע בשטח. אם צריך להגביר - נגביר את זה", התייחס מנהל רשות המיסים לטענתו של מור על הצורך לפגוש את משרתי המילואים בשטח.
עלות פיצוי של 1.6 מיליארד שקל
בתום הדיון אישרה ועדת הכספים אישרה את הארכת תקנות הפיצויים לעסקים בכלל הארץ, נוכח המלחמה. לפי הודעת הוועדה, התקנות נועדו להאריך את התקופה עבורה אפשר לבקש פיצויים בגין פגיעה בהכנסות, מתוך הנחה שייתכן שנגרמו נזקים גם בחודש דצמבר 2023 כתוצאה מהמשך פעולות הלחימה.
הארכת התקופה הקובעת, תקופת הזכאות של כלל הניזוקים, תהיה בחודשים נובמבר ודצמבר 2023. כלומר, תהיה פעימת פיצוי אחת בשל נזקים שנגרמו בחודש אוקטובר 2023, ופעימה שנייה לגבי נזקים שאירעו בחודשים נובמבר ודצמבר 2023. באמצעות שינוי זה, אופן הבחינה של שיעור ירידת מחזור העסקאות של ניזוק שמדווח לצורכי מס ערך מוסף באופן חד חודשי ושל ניזוק שמדווח באופן דו חודשי, יהיה זהה.
במקביל לסעיף ההסמכה, יוכפלו גם שיעורי הירידה במחזור העסקאות בכדי לשקף את הדרישה לפגיעה גם בחודש דצמבר 2023. ההכפלה האמורה של שיעור הירידה במחזור העסקאות של הניזוק, עשויה לגרום לכך שגובה הפיצוי לניזוקים אשר נפגעו בצורה משמעותית בחודש נובמבר 2023, אך בחודש דצמבר 2023 שיעור הירידה במחזור העסקאות שלהם היה נמוך, יהיה קטן יותר בעקבות התקנה. בנוסף, עשויים אף להיות ניזוקים אשר לא תהיה להם זכאות לפיצוי עבור נובמבר כלל בעקבות ההכפלה האמורה.
העלות על הפיצוי צפויה לעמוד על סך של 1.6 מיליארד שקל, והמימון לפיצוי יהיה מקרן הפיצויים שהוקמה בהתאם לחוק מס רכוש. לשאלת הוועדה, באוצר ציינו כי בכוונתם לפרסם את טיוטת התקנות ליישובי הספר והאזורים המיוחדים בצפון ובדרום היום או לכל המאוחר מחר.