עד כמה מודאגים במשק הישראלי מ-2024? 100 מנכ״לים בכירים במשק הישראלי דיווחו על פסימיות מסוימת, אך גם על סימני אופטימיות זהירים, בכל הנוגע לכלכלה הישראלית בשנה החדשה. מדד אמון המנכ"לים השנתי של חברת הייעוץ קבוצת ספארקס (Sparks) שבוצע בשיתוף הפורום הישראלי למנהיגות ILF מבוסס על תשובות המנכ"לים ומעלה כי הם רואים את 2024 כשנת מעבר כשנת מעבר למפנה ביחס לשנה קודמת – הן במישור הפוליטי, הן במישור הביטחוני והן במישור החברתי.

המנכ"לים מאמינים היא כי החציון הראשון של השנה יושפע עדיין מהתמשכות הלחימה בדרום ובצפון, אולם במהלך חציון ב' יחלו להשפיע התהליכים המייצבים כמו סיום השלב העצים של הלחימה, חילופי ממשלה והתאוששות המשק.

הסקר הופנה לכ-150 מנכ"לים של חברות מובילות ומגוונות במשק הישראלי, ובכללם אל על, פנגו, ישראייר, שטראוס, אינטל, מקורות, פמ"י פרימיום, גוליבר והבורסה ליהלומים. מבין 150 המנכ"לים השיבו 100 תשובות אנונימיות ביחס לציפיותיהם ל-12 החודשים הקרובים. מבצעת הסקר ספארקס מתמחה בייעוץ אסטרטגי וכלכלי, עובדת עם משרדי ממשלה ומלווה את נשיאות המגזר העסקי.

תיעוד פעילות הכוחות הלוחמים בחאן יונס (צילום: דובר צה
חיילי צה"ל ברצועת עזה|צילום: דובר צה"ל

על פי המנכ"לים, לפחות בחציון הראשון, המשק עדיין יתמודד עם משמעויות המלחמה וחוסר היציבות. 59.5% מעריכים כי כמות המובטלים תעלה או תעלה מאוד, ו-79% סבורים כי המצב הכלכלי של משקי הבית יוחמר או יוחמר מאוד. ביחס לשינויים בסביבה העסקית, 64.5% מהמנכ"לים סבורים כי המגמה תהיה שלילית.

לצד אלו, הודגשו מספר מגמות חשובות נוספות: נראה שבשל המדדים הנמוכים בחודשי השנה האחרונים של 2023 והערכה להתמתנות האינפלציה, 42% מהמנכ"לים מעריכים כי הריבית תרד או תרד מאוד בחודשים הקרובים.

המנכ"לים מצפים לעליות מחירים

האם אנחנו צפויים לראות עליית מחירים בקרוב? לפי המנכ"לים בהחלט. 83.5% צופים עליית מחירים בהמשך השנה בשל ציפיות להתאוששות המשק בחלקו השני של השנה וחילופי ממשלה שיביאו להתייצבות פוליטיות - או בשל זינוק מחדש של האינפלציה ושחיקת ערך הכסף במעין שחזור עדכני של תרחיש העשור האבוד שלאחר מלחמת יום הכיפורים. כך או כך התוצאה זהה: עליית מחירים.

אדם קונה ירקות בסופר (צילום: מיכאל גלעדי, פלאש 90)
קניות בסופר|צילום: מיכאל גלעדי, פלאש 90

במהלך החציון הראשון קיימות מספר נקודת מפנה מהותיות, שהוזכרו כיוצרות את התנאים לשינוי מהותי ביחס למצב הקיים בישראל ומשפיעות ישירות על המשק: או המשך והעמקת הידרדרות החוסן הלאומי או שינוי מגמה ותחילת התאוששות. בין הנקודות שהזכירו המנכ״לים הוזכר הגיבוי האמריקאי להמשך המלחמה בעזה בעצימות גבוהה, שצפוי להסתיים בחודשים הקרובים. עוד הוזכרו ועדת חקירה שתחקור את מחדלי ה-7 לאוקטובר והחלטות בג"צ הנוגעות לרפורמה המשפטית ולתיקי נתניהו.

פסימיות לגבי התאוששות עולמית

המנכ״לים גם אינם אופטימיים לגבי התאוששות כלכלית בעולם. ההערכה על פי רוב העונים לסקר (40.5%) היא כי הכלכלה העולמית תתקשה להתאושש. רק 25.3% מהעונים לסקר מעריכים כי הכלכלה העולמית תשקף צמיחה והתאוששות מהותית. בהערכות הסיכונים הנוגעים לצמיחה במדינות ה-OECD עלו אזכורים להשפעות קונפליקט ברית נאט"ו ורוסיה, השפעות המלחמה בישראל על ארה"ב ואירופה בשל ניסיונות איראן להרחיב את מעגלי ההשפעה.

גם המאבק בין ארה"ב לסין צפוי להמשיך להשפיע על הכלכלה העולמית, עם נקודת ציון משמעותית של הבחירות בטיוואן בינואר 2024, אשר מהווה נקודת חיכוך אסטרטגית עבור שתי המעצמות.

מנכ"לי ההיי-טק אופטימיים במיוחד

מי שהיו יותר אופטימיים היו המנכ"לים של חברות ההיי-טק. בספארקס מונים שלוש סיבות אפשריות לכך: התלות הנמוכה של הענף בעובדים זרים או פלסטינים, שחסרונם משפיע מהותית על ענפים אחרים בשילוב צפי לשחרור מאסיבי של אנשי מילואים שעובדים בהיי-טק וגויסו עם פרוץ המלחמה; תלות נמוכה יחסית בביקוש המקומי; והערכה כי יתקיים שינוי בהרכב הממשלה.

רון צור (צילום: רון צור - סטודיו Sparkles & design)
מנכ"ל ספארקס רון צור|צילום: רון צור - סטודיו Sparkles & design

מנכ"ל ספארקס רון צור, מסר כי "מדד אמון המנכ"לים מייצג רמת אמון נמוכה ופסימיות של המנכ"לים ביחס למצבו של המשק הישראלי בשנת 2024. אך יחד עם זאת, ההפתעה היא שלמרות המלחמה שטרם הוכרעה ולמרות רמת אי הודאות הגבוהה, מידת הפסימיות אינה גבוהה מאוד, ולמעשה מעידה שהמנכ"לים רואים את שנת 2024 כשנת מעבר ואפשרות למפנה – הן במישור הפוליטי, הן במישור הביטחוני והן במישור החברתי".