כ-37% מהעסקים דיווחו על צמצום חד בהיקף התעסוקה (כלומר, עובדים עם עד 20% ממספר העובדים הרגיל) - עד כדי הפסקת הפעילות הכלכלית של העסק לחלוטין בזמן מלחמת "חרבות ברזל", כך על פי סקר שפרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה היום (רביעי). נתוני הסקר לבחינת מצב העסקים נאספו בתאריכים 26.10-24.10, והם משקפים את דיווחי המנהלים על מצב התעסוקה והפגיעה בחברתם בשבוע השלישי למלחמה.

כלכלה - סיקור N12

מהסקר עולה כי היקף הפגיעה שונה באיזורים שונים בארץ: היקף עסקים שדיווחו על מצב של כמעט סגירה במחוזות השונים – כ-59% מהעסקים במחוז הדרום לעומת כ-25% מהעסקים במחוז תל אביב. הפגיעה בתעסוקה במחוז ירושלים ואזור יהודה והשומרון גבוהה מהפגיעה במחזות האחרים (למעט מחוז הדרום). זה נובע ככל הנראה מהתלות בתעסוקת פלסטינים במחוז זה.

בבחינת הענפים שנפגעו בעיקר, בולטת פגיעה חריפה בענף הבינוי שבו יותר מ-62% מהעסקים נמצאים במצב של כמעט סגירה בניגוד ל-4% מהעסקים בענפי שירותי היי-טק והפיננסים. בפילוח של גודל העסקים שנפגעו, ניכר שהפגיעה בתעסוקה בעסקים קטנים חמורה יותר. 42% מהעסקים שבהם 10-5 משרות שכיר נמצאים על סף סגירה, לעומת כ-15% מהעסקים שבהם יותר מ-250 משרות.

הצמצום בתעסוקה לפי ענף כלכלי
הצמצום בתעסוקה לפי ענף כלכלי

כמה עובדים במשק גויסו?

כ-11% מהעסקים (יותר מ-6,000 עסקים באוכלוסיית הסקר) מדווחים על שיעור גבוה יותר מ-21% של מועסקים בחברתם המגויסים בצו 8. בענפי שירותי ההיי-טק והפיננסים כ-20% מהחברות מדווחות על שיעור גבוה של מגויסים מבין עובדיהן, לעומת כ-4% בלבד בענף שירותי מזון ומשקאות .

הייטק, משרדים, סטארטאפ (צילום: pidjoe, getty images)
בהיי-טק - רק כ-4% מהעסקים במצב של כמעט סגירה|צילום: pidjoe, getty images

יותר אנשים עובדים מהבית

היקף העסקים המאפשרים עבודה מהבית עלה מכ-31% בזמני שגרה, לכ-37% מהעסקים כעת. עסקים רבים שאפשרו עבודה מהבית בזמן שגרה הגדילו את היקף העבודה מהבית. כך בענפי שירותי ההיי-טק והפיננסים שיעור העסקים שאפשרו עבודה מהבית של יותר משלושה ימים בשבוע עמד על חמישית בזמני שגרה וכעת מחצית מהעסקים בענפי אלו מאפשרים זאת.

הפגיעה בהכנסות החברה

כ-51% מהעסקים בכל הארץ מדווחים על פגיעה בשיעור של יותר מ-50% בהכנסות החברה בהשוואה לזמני שגרה. במחוזות הדרום והצפון שיעור העסקים המדווחים על פגיעה חמורה בהכנסות היו הגבוהים ביותר (66% ו-64%, בהתאמה).

הצמצום בתעסוקה לפי גודל עסק
הצמצום בתעסוקה לפי גודל עסק

בענפי הבינוי ובענף שירותי מזון ומשקאות יותר מ-70% מהעסקים מדווחים על פגיעה חמורה בהכנסות (74% ו-71%, בהתאמה). כ-57% מהעסקים הקטנים מדווחים על פגיעה חמורה בהכנסות לעומת 14% מהעסקים הגדולים.