יותר מ-40 יום שישראל במלחמה: התושבים שפונו מבתיהם נשענים על כספי המדינה, העסקים שנפגעו מתחננים לסיוע כלכלי והצבא חייב תקציבי עתק כדי להמשיך במאמץ המלחמתי ביתר שאת. היום (חמישי) התייצב שר האוצר לריאיון נוקב במשדר חדשות 12, הודה כי יש לסגור המשרדים המיותרים והסביר מדוע למרות הפצרת נגיד בנק ישראל – הוא ממשיך להימנע מפגיעה בכספים הקואליציוניים.

"קיצצנו 70%", הצהיר שר האוצר בפתח הריאיון, אך במשרדו עדיין מסרבים לפרסם מסמך מפורט שמסבר מאין. "קיצצנו קיצוץ עמוק בכספים הקואליציוניים", הסביר השר בצל הביקורת. "אין כספים סקטוריאליים, יש כספים לכל אזרחי מדינת ישראל", אמר בצל הטענות על העברת תקציבים לחינוך החרדי. "העברת הכספים לחינוך החרדי לא קשורה בכלל למלחמה".

אילוסטרציה (צילום: AP)
"העברת הכספים לחינוך החרדי לא קשורה בכלל למלחמה"|צילום: AP

מנגד, נגיד בנק ישראל מתח ביקורת על החלטת השר והבהיר כי בחירתו לתת תוספת לחינוך החרדי, תחייב אותו להגדיל את התקציב בשנה הבאה. "נגד בנק ישראל לא אמר דבר אתמול, הוא בשוויץ. מנהל מחלקת המחקר הוא שהוציא את המסמך", טען השר. לאחר ניסיון להדגיש בפניו כי המכתב נשלח על דעתו של הנגיד, התעקש: "הנגיד לא ידע, שוחחתי איתו אתמול טלפונית". בבנק ישראל מיהרו להכחיש וטענו כי "כל מסמך מדיניות המפורסם מטעם הבנק הוא באישורו של הנגיד, ולאחר דיונים מקצועיים מקיפים – לרבות המסמך הנדון".

גם מבקר המדינה מתח ביקורת על מתווה האוצר וטען כי "היעדר תוכנית סיוע כלכלי עד היום היא כשל מהותי". סמוטריץ' מצדו השיב כי דבריו מהווים "חוסר הבנה של המתודולוגיה של המתווה. אין ולא היה בתולדות מדינת ישראל בזמן מלחמה מתווה סיוע לעסקים כל כך רחב. דוחות מע"מ מגישים ב-15 בחודש, ולפי זה אנחנו יודעים מה ההפרש במחזורים ולפי זה מעבירים את הכסף".

נגיד בנק ישראל פרופסור אמיר ירון (צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90)
סמוטריץ': "הנגיד לא ידע"; בנק ישראל: "כל מסמך מדיניות - באישורו"|צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90

לדבריו יישובי 0-7 (ק"מ מגדר ההפרדה) קיבלו מקדמות, אלה הורחבו גם ליישובים במרחק 40 קילומטרים. כך נעשה גם בצפון, ליישובים במרחק 9 קילומטר מגבול לבנון. "השארנו רק את מה שחשוב ונוגע לליבת העשייה ולחוסן של עורף. זה אירוע לוגיסטי מאוד קשה עם הרבה בירוקרטיה".

בהמשך הריאיון אישר השר כי "צריך ב-2024 לבטל את המשרדים המיותרים ולייעל את הממשלה. להתעסק פחות בפוליטיקה". עם זאת, הבהיר: "אני לא מבטל את כל התוכניות קואליציוניות כי הן הכרחיות וטובות. יש לנו תקלות ודברים שצריך לעשות טוב יותר ובירוקרטיה. המדינה עובדת ונותנת שירות טוב. כל מי שיגיש דוח שבוע הבא יקבל את הכסף". בנוסף, השר הציע להגיע לאולפן גם בשבוע הבא ולענות על כל השאלות הנוקבות של הציבור.

עסקת חטופים או המשך לחימה?

בנוסף להיותו שר האוצר, סמוטריץ' מכהן גם כשר במשרד הביטחון וחבר בקבינט המורחב. עם זאת, הוא העדיף שלא להתייחס לשאלת החטופים. "אני מבין את הצורך של התקשורת לעסוק בסוגיה, אבל אני מציע פחות לעסוק בזה ובספקולציות", טען. "לא צריך לנהל את זה באולפן. האתוס של ישראל מאז ומעולם היה 'נביא לכאן כל יהודי', גם אם נלך עד קצה העולם".

"את מי נשאיר מאחור, חיילות שלנו? איך נסתכל בעיניים של ההורים שלהן?"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ'

"אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו להשאיר חטופים מאחור. את מי נשאיר, חיילות שלנו? איך נסתכל בעיניים של ההורים שלהן?", אמר וסייג: "אנחנו מול אויב אכזר שהקלף היחיד שלו זה החטופים. הוא יעשה כל דבר כדי לשבור אותנו. המטרה שלו היא לא שחרור אסירים אלא לשמור על השרידות שלו ומטרה שלנו להשמיד באופן טוטאלי את יכולות חמאס. אנחנו צריכים לכתוש ולכתוש. להרחיב את המערכה".