המלחמה בעזה והאירועים הביטחוניים בגבול לבנון הפכו לחלק מהמציאות היומיומית המטרידה, והמשק הישראלי מתחיל להראות אט אט סימנים של שגרה חדשה. ממצאי סקר התאחדות התעשיינים שנערך בתום 41 יום ללחימה מראה כי שישה שיעור המפעלים הסגורים צנח מ-29% בשבוא הראשון למלחמה ל-6% בשבוע הרביעי לה ול-1% בחלוף שישה שבועות.

בד בבד, שיעור המפעלים הפועלים באופן מלא גדל מ-12% בשבוע הראשון למלחמה ל-18%. הסקרים נערכו בקרב 106-117 מעסיקים מהתעשייה.

"ישראבלוף": החוקר שטוען שהתוכנית של סמוטריץ' לא חוקית
הדולר בדרך לשפל של 4 שנים מול השקל. למה?
הסקר שחושף: כמה מהעסקים נפגעו מהמלחמה - ומי נפגע פחות
הנתונים חושפים: העבודות שנפגעו במיוחד מתחילת המלחמה

עם זאת, המפעלים עדיין מתמודדים עם מחסור בעובדים על רקע גיוס המילואים והקשיים בהחזרת מערכת החינוך לפעילות מלאה. גם בשבוע הלחימה השישי דיווחו 62% מבין המפעלים שנסקרו כי מחסור בעובדים הוא הבעיה המשמעותית ביותר שהם מתמודדים איתה. זאת לעומת 64% בשבוע הראשון ללחימה ו-70% בשבוע השני לה.

אך גם בעיה זו הופכת לחמורה פחות. בשבוע השישי ללחימה רק 12% מהמפעלים דיווחו על מחסור של 51% ומעלה מהעובדים בשבוע השישי ללחימה, לעומת 29% מהם בשבוע הראשון לה. 54% מהמפעלים דיווחו על מחסור של עד 15% מהעובדים.

74% מהמפעלים ציינו כי גיוס למילואים הוא הסיבה הנפוצה ביותר למחסור בעובדים, לעומת 38% שציינו כי המחסור נובע מהיות העובדים הורים לילדים מתחת לגיל 14 שמסגרות החינוך שלהם טרם חזרו לפעילות סדירה.

הרמטכ
הרמטכ"ל עם חיילי מילואים בתוך רצועת עזה|צילום: דובר צה"ל

על אף הטענות על פגיעה במכירות, הדיווחים מראים התאוששות קלה: שיעור המדווחים על התכווצות המכירות בחצי ירד מ-24% בשבוע הרביעי ללחימה לכדי 19% בשבוע השישי לה.

במקביל, הממצאים מראים על ירידה בחוסר הוודאות מצד המעסיקים לגבי סוגיית הוצאות עובדים לחל"ת (חופשה ללא תשלום). בשבוע הרביעי ללחימה ציינו 59% מהמעסיקים כי לא הוציאו ואינם מתכוונים להוציא עובדים לחל"ת לעומת 21% שציינו שכן יעשו זאת ו-20% שציינו שאינם יודעים. בשבוע השישי ללחימה כבר ציינו 66% מעסיקים שלא הוציאו או יוציאו עובדים לחל"ת לעומת 24% שציינו שיעשו זאת ורק 10% שצייינו שעדיין אינם יודעים.