גירעון המדינה כמעט הוכפל - ועלה מ-1.1% ל-2.6% בחודש אוקטובר, כך עולה מאומדן של החשב הכללי באוצר שפורסם היום (רביעי). לצד זאת, חל בחודש האחרון, בין השאר בעקבות מלחמת "חרבות ברזל", זינוק חד בהוצאות המדינה - בגידול מצטבר של 9.7% לעומת אוקטובר בשנה שעברה.
כלכלה - סיקור N12
- גובשו הסכמות על הפיצוי לחקלאים
- "שר האוצר ביקש לא להסיט כספים קואליציוניים למפונים"
- בנק ישראל חושף: כמה דולרים באמת נמכרו מתחילת המלחמה
- גפני: נהריה תקבל פיצוי מורחב ליישובי הגבול
- היועץ המשפטי של האוצר שם ברקס לשר סמוטריץ'
- איך מקבלים מענק למתפנים עצמאית | כל הפרטים
על פי האוצר, בחודש אוקטובר נרשמו הוצאות גבוהות במיוחד של כ-54.9 מיליארד שקל. "הגידול בהוצאות נובע בחלקו מהוצאות בגין המלחמה והקדמות תשלומים לספקים, רשויות מקומיות ואזרחים, וזאת כחלק מהתמיכה בפעילות המשק", נכתב . הוצאות הממשלה מתחילת השנה עמדו על כ-398.3 מיליארד שקל, לעומת כ-363 מיליארד בתקופה המקבילה אשתקד. שיעור הגידול המצטבר בהוצאות מערכת הביטחון עלה לרמה של 12.9% לעומת 7.3% בחודש שעבר.
במקביל, חלה החודש ירידה בהכנסות המדינה ממסים. ולאורך אוקטובר נרשמו הכנסות של כ-32 מיליארד שקל. על פי החשב הכללי, הכנסות אלו משקפות דחייה בהכנסות ממיסים המוערכות בהיקף של כ-1.6 מיליארד שקל וקיטון בהפקדות של ביטוח לאומי בהיקף של כ-3.2 מיליארד. הכנסות המדינה מתחילת השנה הסתכמו בכ-371.2 מיליארד שקל בהשוואה לכ-393.1 מיליארד שקל בתקופה המקבילה אשתקד - כלומר, קיטון מצטבר של כ-5.6% לעומת התקופה המקבילה אשתקד, שבה נרשמו הכנסות חריגות בהיקפן.
הכנסות המדינה ממסים ירדו ב-15%
בחודש אוקטובר הסתכמו הכנסות המדינה ממסים ב-29.1 מיליארד שקל. באוצר כתבו כי יש לקחת בחשבון שבמטרה להקל על עסקים בתקופת המלחמה נעשו מספר צעדים כגון: חלק מהתשלומים של כל סוגי המס נדחו בחודשיים, כל התשלומים של כל סוגי המסים הישירים נדחו ל-26.10, לא יוטלו קנסות על איחוד של עד חודש במועד תשלום המע"מ לעוסקים עם מחזור שנתי של עד 50 מיליון שקל, תשלום האגרה בגין רישיון רכב לחודשים אוקטובר ונובמבר נדחה בחודשיים.
באוצר מפרטים כי כתוצאה מכל הצעדים המפורטים לעיל נדחו בחודש אוקטובר הכנסות בסכום של 1.6 מיליארד שקל - חצי מיליארד שקל במסים ישירים, 900 מיליון שקל במע"מ ו-200 מיליון שקל באגרות. הכנסות המדינה ממסים ירדו באוקטובר ב-11% לעומת אוקטובר 2022, הגביה ממסים ישירים ירדה ב-15% לעומת אשתקד והגביה ממסים עקיפים ירדה ב-3%, הגביה מאגרות עלתה ב-4%.