למרות הביקורת הרבה - ואחרי שחלוקתה הוקפאה לשבוע, בג"ץ אישר השבוע את תוכנית תלושי המזון של משרד הפנים שהוביל דרעי. התווים יחולקו לראש השנה, אך ב-2024 ייבחנו הקריטריונים מחדש - לפני חלוקתם פעם נוספת. איך בג"ץ הסביר את האישור לחלוקה ב-2023 - ומה הביקורת המרכזית? 

סיקור N12

התוכנית של דרעי תוקצבה ביותר ממיליארד שקלים: 400 מיליון שיחולקו ב-2023 - ו-600 מיליון בשנה הבאה. "במשרד הפנים הובילו את התוכנית תחת הכותרת של 'ביטחון תזונתי' - אבל אין שום קשר בין חלוקה חד-פעמית של כרטיסי מזון לביטחון תזונתי, מדובר בתחום נפרד ברווחה", מציינת עו"ד יפעת סולל, סמנכ"לית עמותת חדו"ש - לחופש דת ושוויון, שהייתה בין העותרות נגד התוכנית. "יש חפיפה מסוימת בין עוני לאי-ביטחון תזונתי אבל ממש לא מלאה, לפי הסקר של המוסד לביטוח לאומי, יש התאמה של 61% בלבד בישראל בין שני התחומים הללו".

עו"ד סולל הסבירה כי הציבור שבו נמצאים הפערים הכי גדולים הוא הציבור החרדי. שם יש שיעור מאוד גבוה של אנשים שחיים בעוני, אבל שיעור נמוך מאוד של אי-ביטחון תזונתי. "באי-ביטחון תזונתי לא מטפלים בעזרת כרטיסי מזון פעם או פעמיים בשנה, זה משהו שחייב לבוא מדי חודש וגם את רכיב התזונה הבריאה שמאפשר לחיות באופן תקין", היא מציינת. "לכן יש בישראל את המיזם לביטחון תזונתי שפועל תחת משרד הרווחה, שבמסגרתו 36 אלף משפחות מקבלות כרטיסים חודשיים, תמיכה והדרכה להתנהלות נכונה במשק הבית גם מבחינת תזונה בריאה, לצד סלים של פירות וירקות".

"הממשלה תחת כותרת של ביטחון תזונתי, מחלקת מתנות לחג, שגם מוצגות בתקשורת החרדית כך", הוסיפה. "בעוד העברת הכספים נעשתה במקביל להוצאת 6,000 משפחות מהתוכנית המקיפה של המיזם הלאומי לביטחון תזונתי בשל מחסור תקציבי".

בג"ץ קבע מתלכתחילה שההליך התנהל בסוגייה הזו באופן מאוד בעייתי, השופטים כתבו כי אחד הנימוקים לחלוקת התווים הוא "מאזן הנוחות", מדובר בעילה משפטית שאומרת שיש לבחון את המצב הנתון בהתאם לנסיבות, ולא באופן מנותק מהן. "נוצר מצב שבו כבר פורסם דבר חלוקת התווים עוד לפני שהובא לכנסת, ואנו ימים ספורים לפני ערב החג, אנשים כבר הסתמכו על זה", אומרת עו"ד סולל. "כמו כן, יש יסוד להניח שאם 400 מיליון השקלים הללו לא יחולקו כעת באמצעות תלושי המזון - הם יוחזרו לאוצר - ולכן למרות הביקורת הרבה שהייתה לשופטים על המתווה, לא הייתה דרך להתערב כעת באופן שישפר את החלוקה".

עו
עו"ד יפעת סולל, סמנכ"לית עמותת חדו"ש - לחופש דת ושוויון

 

"למה? ככה": אלה הקריטריונים הבעייתיים

לפי התוכנית שיזם יו"ר ש"ס דרעי, משפחות מרובות ילדים, הזכאיות להנחה בארנונה, יקבלו עד 2,400 שקלים של תלושי מזון - 600 שקל להורים, ועוד 225 שקלים עבור כל ילד עד הילד השמיני. לעומת זאת, משפחות של אימהות חד-הוריות הזכאיות למזונות יקבלו עד 1,050 שקלים, כולל בן זוג ורק עד הילד השני. לבסוף, דווקא משפחות של עניים עובדים - הזכאים להבטחת הכנסה - יקבלו עד 525 שקלים בלבד, 150 שקלים עבור כל הורה, ו-112.5 שקלים עבור שני ילדים. עו"ד סולל התייחסה לקריטריונים המפלים: "למה? ככה. זה פשוט מוציא מהדעת, אי אפשר להצדיק את זה".

לדוגמה, משפחה עם 4 ילדים שזכאית להנחה בארנונה - תקבל 1,500 שקל בתלושים. לעומת זאת, אמא חד-הורית, עם אותו מספר ילדים, שמקבלת מזונות והבטחת הכנסה תקבל 750 שקל בלבד. מדוע זה כך? כי בקריטריון המרכזי שמתעדף משפחות עם ילדים רבים, מקבלים תוספת בתווי המזון עד 10 ילדים. לעומת זאת, אמא חד-הורית עם מזונות והבטחת הכנסה תקבל תוספת רק עד שני ילדים. 

שר הפנים משה ארבל בירך על התוכנית: "חלוקת תווי המזון למשפחות מעוטות יכולת היא צעד חשוב שיסייע למאות אלפי בני אדם במדינת ישראל, מכלל המגזרים וללא יוצא מן הכלל. אני מודה לרב אריה דרעי שיזם את המהלך, שמבטיח כי בכל בית בישראל יוכלו לשבת סביב שולחן החג ולחגוג בכבוד. החלטת בית המשפט העליון היום לעשות צדק ולא לאפשר את עצירת החלוקה מעידה על מקצועיות התהליך שבוצע".

חה"כ מירב כהן מהאופוזיציה ביקרה פעם נוספת את המתווה לאחר שאושר חלקית על ידי בג"ץ: "מנגנון תלושי המזון מעוות. הוא עוקף את משרד הרווחה ואת המוסד לביטוח לאומי. הוא מחלק מאות מיליונים, על חשבון משלם המיסים, לאו דווקא למי שהכי עני. יש בו העדפה בוטה וברורה של החברה החרדית. אבל אנחנו נכבד את פסיקת בג"צ, כמו תמיד. וכשנחזור לשלטון נתקן את המעוות".