"העלייה בשיעור התעסוקה של גברים חרדים בשנת 2022 ובשבעת החודשים הראשונים של שנת 2023 תלויה מאוד בהגדרה מיהו חרדי", כך נקבע בסקירה שפורסמה היום (ראשון) של הכלכלן הראשי באוצר. אם בוחנים את העלייה בתעסוקת גברים חרדים (לפי הגדרה עצמית) מינואר עד יולי 2023, חלה עלייה של 4.4% ביחס לשנת 2021 וב-2.7% ביחס לשנת 2019 (טרום משבר הקורונה). בכך, הגיע שיעור התעסוקה של חרדים ל-55.5% - לכאורה שיא של כל הזמנים.
סיקור N12
- מעל היעד של הממשלה: הגרעון ממשיך לגדול
- אחרי פגישת נתניהו והנגיד: זה הסיכום לגבי המשך הקדנציה
- הנתונים ששר האוצר ניסה להסיט מהם את תשומת הלב
- מכה לקרעי: בג"ץ הקפיא את פיטורי יו"ר הדואר
- סמוטריץ' הודיע על מינוי הכלכלן הראשי באוצר
עם זאת, מבחינה של הנתונים לפי ההגדרה המקובלת של מיהו חרדי, שיעור התעסוקה של גברים חרדים עלה במידה מתונה הרבה יותר. כך, שיעור התעסוקה מינואר עד יולי 2023 היה גבוה רק ב-2.1% ביחס לשנת 2021 וב-0.7% בלבד ביחס לשנת 2019, "דבר שמעלה בספק את קיומה של תחילת מגמת עלייה בתעסוקת הגברים החרדים", קבעו באוצר.
ההגדרה המקובלת למיהו חרדי של המועצה הלאומית לכלכלה משנת 2010, קובעת כי "אדם מוגדר חרדי אם לפחות חלים אחד מהדברים הבאים: עבור הפרט או בעבור מי מבני הבית שלו, דווח כי סוג בית הספר האחרון היה 'ישיבה/מדרשה גדולה' או הפרט מתגורר באחד מיישובי הגרעין החרדיים (רכסים, כפר חב"ד, ביתר עילית, כוכב יעקב, מודיעין עילית, קריית יערים, עמנואל, אספר, מתתיהו ומשואה)".
לסקירה המלאה של אגף הכלכלן הראשי באוצר לחצו כאן.
לאחרונה, פרסמה הלמ"ס כחלק מהמעקב השוטף אחר יעדי התעסוקה שנקבעו לשנת 2030 את שיעורי התעסוקה העדכניים של קבוצות האוכלוסייה השונות נכון למחצית הראשונה של שנת 2023. הנתונים הראו ששיעור התעסוקה של הגברים החרדים (לפי הגדרה עצמית) בגילאי 66-25 עלה בצורה משמעותית יחסית.
"יותר אנשים מגדירים את עצמם חרדים"
החל משנת 2022 ובמיוחד בשנת 2023 חל גידול משמעותי בקרב אוכלוסיית הגברים המגדירים את עצמם חרדים, בעוד שלפני כן המצב היה הפוך, הסבירו באגף הכלכלן הראשי באוצר. כלומר, אוכלוסייה גדולה יותר של גברים החלה להגדיר את עצמה כחרדית אף שאינה מוגדרת כך לפי הגדרת המועצה הלאומית לכלכלה, ייתכן שכתוצאה משינוי בתפיסה הסובייקטיבית.
באוצר ציינו כי "אוכלוסייה זו מתאפיינת ברמות השכלה גבוהות יותר, בהיקפי משרה גבוהים יותר, בשכר גבוה יותר, ובשיעורי תעסוקה גבוהים יותר; ובכך קרובה יותר במאפייניה למאפייני היהודים שאינם חרדים מאשר לאוכלוסייה החרדית לפי הגדרת המועצה. משום כך, העלייה בתעסוקה של קבוצה זו (גברים חרדים לפי הגדרה עצמית) עשויה לשקף במידה רבה את ההצטרפות לאוכלוסייה החרדית, אל מול שינויים בדפוסי התעסוקה של חרדים 'ותיקים'".
הגידול המהיר באוכלוסייה החרדית לפי הגדרה עצמית בלבד (אינם מוגדרים כחרדים לפי הגדרת המועצה) מסביר כ-44% מהעלייה בשיעור התעסוקה של גברים חרדים לפי הגדרה עצמית בין 2019 ליולי 2023. שאר העלייה נובעת כמעט כולה מגידול בשיעור התעסוקה של קבוצת הגיל 64-55.
יתרה מכך, שיעור גבוה של גברים חרדים בגילאים מבוגרים עובדים בהיקפי משרה נמוכים ומרוויחים שכר נמוך יחסית ולכן לעלייה בשיעור התעסוקה בקרב קבוצת גיל זו השפעה מוגבלת על התוצר. כמו כן, על פי סקירת משרד העבודה, העלייה בשיעור התעסוקה בקרב קבוצת הגיל המבוגרת לוותה בירידה בשיעור העובדים במשרה מלאה, באופן שמעיד על כך שבסבירות גבוהה, רבים מהמצטרפים לשוק העבודה בקבוצת הגיל הזאת הצטרפו בשיעורי משרה נמוכים. מעבר לכך, נציין שביחס לשנת 2019 (טרום משבר הקורונה) חלה אף ירידה קלה בתעסוקת גברים חרדים בגילאי 34-25.
"שיטת זיהוי מוטה כלפי מטה"
ד"ר איתן רגב, סמנכ"ל מחקר מדיניות במכון החרדי למחקרי מדיניות, התייחס לנתוני אגף הכלכלן הראשי באוצר: "ההתפתחויות הדמוגרפיות האחרונות בחברה החרדית, ובפרט בעקבות הנדידה הגוברת לפריפריה, הובילו לפערים בין שיעורי התעסוקה בחברה החרדית שנמדדו על פי הגדרה עצמית בסקרי למ"ס, לעומת שיעורי התעסוקה של חרדים שזוהו באופן עקיף לפי שיטת המועצה הלאומית לכלכלה. שיטת זיהוי זו, שנותנת דגש גדול מדי ליישובי הגרעין החרדיים, היא מוטה כלפי מטה, זאת מכיוון שביישובים אלה שיעורי התעסוקה בחברה החרדית נמוכים יותר מאשר בשאר הארץ".
ד"ר רגב הוסיף: "יתר על כן, מחקרים אחרונים מראים כי שיעורי ההצטרפות אל המגזר החרדי נמצאים בשנים האחרונות במגמת ירידה, דבר ששומט את הקרקע מהטענה כי העלייה בשיעור התעסוקה במחצית הראשונה של 2023 נובעת מהצטרפות של פרטים עובדים למגזר החרדי. כמו כן, כפי שהראה ניתוח של משרד העבודה, כמחצית מהעלייה בתעסוקה התרחשה בקרב גילי 66-55, כאשר המחקר מראה כי הרוב המוחלט של המצטרפים למגזר החרדי עושים זאת בגילי 30-15".