י' ממרכז הארץ הציע את רכבו למכירה באחד מאתרי המכירות בסכום של 100 אלף שקלים. לאחר פרסום המודעה פנה אליו אדם שהתעניין ברכב והם קבעו להיפגש עבור העברת הבעלות והעברת הכסף. לאחר כל הבדיקות העביר הקונה בנוכחתו את הסכום במלואו דרך אפליקציית חשבון הבנק - וי' ראה בעיניו כיצד הקונה מבצע את העברה.
סיקור N12
- הזמינו מלון דרך "בוקינג" – ונעקצו באלפי שקלים
- בעקבות התקלות הטכניות: הוארך מבצע "החופשות המוזלות"
- כתובות לא נכונות - ובלי שירות: הזלזול של צ'יטה משלוחים
כשהגיע לביתו ונכנס לחשבון הבנק שלו גילה י' כי הכסף לא הועבר, הוא חשב כי אולי הוא יראה את ההעברה רק ביום העסקים הבא, אך כשהתקשר לבנק הבין שההעברה, שאכן נעשתה, בוטלה כמה דקות לאחר מכן. הוא ניסה להשיג את הקונה שרכש ממנו את הרכב, אך ללא הצלחה. אז הבין שנפל לתרמית.
כשניסה י' להבין מול הבנק איך זה קרה, גילה את ההבדלים בין שתי פונקציות להעברת כספים שבאינטרנט דרך הבנקים. העברת כספים רגילה - שבמסגרתה הכסף עובר באותו היום אך לא תמיד ניתן לעשות בו שימוש, עמלה נמוכה ומה שהכי חשוב - ניתן לבטל את ההעברה באותו יום עסקים. לעומת זאת, ישנה גם העברה ישירה - שנקראת גם העברת זה"ב - מערכת בטוחה שמעבירה כספים בזמן אמת, התשלום מבוצע מיידית וניתן להשתמש בכסף, התשלום הוא סופי ולא ניתן לבטלו והעמלה היא גבוהה יותר מההעברה רגילה.
ההבדלים בין ההעברות הבנקאיות השונות מפורטות באתרים של כל אחד מהבנקים, אך ככל הנראה לא ידועים כל כך לציבור שמשתמש בפונקציית העברת הכספים הרגילה כמעט בכל יום. הקונה שרכש מי' את רכבו ביצע מעשה נוכלות, כאשר הבין שביכולתו להעביר כספים בצורה רגילה דרך הבנק, ולבטל את ההעברה כבר באותו יום עסקים, כך עשה ועקץ מי' סכום של 100 אלף שקלים. הבנק שממנו העביר הקונה את הכסף וזה שביטל גם את ההעברה לא שואל שאלות, לא מתקשר לצד המקבל - ובמיוחד כשמדובר בבנק אחר כי אז גם לא קיימים הפרטים של מקבל הכסף.
"איבדתי גם את הרכב וגם את הכסף, נגרם לי נזק אדיר ואין לי מילים לתאר את הבושה שאני חש", שיתף י' בשיח עם N12, "אני כעת נדרש להוציא כסף נוסף עבור הייצוג המשפטי כדי להחזיר את מה שהיה שלי מן ההתחלה".
"לא האמנתי שאפול בפח"
כך גם קרה למ' שמכר את הטלפון הנייד שלו בסכום של 4,500 אלף שקלים, הוא נפגש עם הקונה שביקש לבצע את התשלום דרך ההעברה בנקאית, מ' הסכים והקונה ביצע את ההעברה הבנקאית מולו. מאחר ושניהם לקוחות של אותו הבנק ההעברה הופיע באותו הרגע בחשבונו של מ'. רק שלמחרת הבין מ' כי הכסף נמשך מחשבונו ומבירור מול הבנק הוא הבין כי הרוכש נתן הוראה לבטל את העברת הכספים באותו היום, הוא נעלם ולא ענה לשיחותיו של מ'. "לא האמנתי שאפול בפח בצורה כזו, ועוד לאחר שראיתי במו עיני כי הכסף הופיע בחשבון הבנק שלי, כבר אי אפשר לסמוך על אף אחד", סיפר ל-N12.
בעקבות עשרות תלונות דומות, עצרה המשטרה לפני שנה שני חשודים מאזור הצפון שפעלו באותה הדרך. השניים היו פונים לאנשים שמוכרים במחירים גבוהים מוצרים באתרי יד שנייה, מציגים אישור העברה בנקאית ונעלמים.
כך תיזהרו מהעוקץ המתוחכם
אם החלטתם למכור מוצר, כדאי להשתמש בשירות תשלומים המאפשר לקבל את הכסף בצורה מיידית. על מנת לבצע העברת זה"ב, יש צורך ליצור קשר עם הבנק, אך בעסקאות גדולות שכאלו עדיף ללכת על הדרך הבטוחה, ואולי היותר מסורבלת היום - ולהיות בטוחים שהכסף הוא באמת שלכם - ולא יהיה ניתן לבטלו.
"לקוחות תמימים מבצעים עסקאות ללא ליווי משפטי ומבלי שהם מבינים מה הסיכונים", מציין עו"ד אסף אמון, "ובמהרה מתברר להם כי נפלו קורבן למעשי מרמה של רוכשים שניצלו את חוסר הידע שקיים בציבור לגבי ביצוע העברות בנקאיות. לכן מומלץ להתייעץ עם גורמים מוסמכים טרם ביצוע עסקה כדי לסגור את כל הפרצות ובמידה ו'עקצו' אתכם ניתן לנקוט במספר פעולות כדי להשיב את המוצר ו/או הכסף בחזרה".
- יש לערוך חוזה מסודר עם אימות תעודות הזהות של הרוכש.
- בעת ביצוע העברה בנקאית יש לדרוש מן הרוכש העברה מיידית ולא העברה רגילה.
- יש לבקש ממבצע הפעולה אסמכתא המעידה על ביצוע העברה מיידית ולוודא מול הבנק (טלפונית) כי אכן בוצעה העברה מיידית ולא רגילה.
- רצוי לבצע את העסקה לפני השעה 18:30 כדי לצמצם את הסיכון של ביטול ההעברה לפני תום יום העסקים.