הפרצה לא נסגרה: משפחות פשע וגורמים עבריניים ממשיכים לייבא חומרים למהילת דלקים, שאותם הם מוכרים במסווה לתחנות הדלק ולמפעלים, מה שיכול לגרום לסכנה בטיחותית ובריאותית. רפורמה שנכנסה לתוקפה בשנה שעברה הייתה אמורה לשים קץ לתופעה, אך מסתבר שהמחוקקים הותירו פרצה שאפשרה להמשיך בפעילות העבריינית באין מפריע.

החומרים שנקראים גם "ממיסים" או "תחליפי דלקים" הם חומרים תמימים, שמשמשים לרוב את התעשייה למהילה של סולר. על מנת להקל על התעשיינים, החומרים האלה הוגדרו בעבר פטורים ממס. אלא שעם השנים, גורמים עבריניים "עלו על השיטה", החלו לייבא את התחליפים בכמויות, למהול סולר, ולמכור אותו בזול לתחנות דלק ולמפעלים. הסולר המהול הוא מסוכן, ויכול להזיק לרכבים.

ב-2021, המדינה החליטה לשים לזה סוף. לא רק הסכנה הבריאותית הדאיגה אז את משרדי האוצר והאנרגיה ורשות המסים. מתברר, שהמדינה גם איבדה מיליארדי שקלים במסים לתופעה - בעוד על דלק "אמיתי" מרוויחה המדינה עד 3 שקלים לליטר, החומר החליפי פטור ממס, והמדינה לא נהנית מההכנסות המלאות.

גפני זעם בגלל הטריק של רשות המיסים 

שר האוצר ליברמן ושרת האנרגיה אלהרר קידמו רפורמה שביטלה את הטבת המס, והפכה את הפעילות העבריינית ללא רווחית. אלא שמתברר, שאלה מצאו חומר חדש שהיה אז מתחת לרדאר של הרשויות, תזקיק שעווני - וממשיכים בתהליך המסוכן באין מפריע.

יו
יו"ר ועדת הכספים משה גפני|צילום: יונתן סינדל, פלאש/90

בשבועות האחרונים רשות המסים ומשרד האוצר יצאו למהלך בנושא, וגיבשו צו שיבטל את הטבת המס הקיימת על תזקיק שעווני - ובעצם יכניס אותו תחת אותה רפורמה. רשות המסים הביאה את הצו לאישור ועדת הכספים של הכנסת, בהובלת ח"כ משה גפני. אלא שגפני התרעם ששרבבו באותו צו גם את ביטול הטבת המס על התזקיק השעווני - וגם הטבות למפעלים שביקש לקדם בעצמו. בלשכתו הסבירו כי רשות המסים ניסתה "לכרוך את המקל והגזר יחדיו" - להכניס את ההטבות למפעלים שהכיר וביקש, יחד עם הטלת המס על התזקיק השעווני, חומר שמשמש גם לתעשייה ועשוי לייקר את תהליכי הייצור במפעלים כחול לבן.

בינתיים, הנחה ח"כ גפני את רשות המסים להפריד בין הצווים, ומתכנן לדון בהטלת המס על התזקיק השעווני בהקדם, ובנפרד. בזמן הזה, הפרצה נותרת פתוחה - וקוראת לגנב.