תלושי המזון של משרד הפנים יחולקו לקראת חג ראש השנה, כך קבע היום (רביעי) בג"ץ. על פי החלטת השופטים פוגלמן, וילנר וברק ארז - ב-2024 ייבחנו מחדש הקריטריונים לחלוקת התווים. ההחלטה מגיעה אחרי שבשבוע שעבר הוציא בג"ץ צו זמני שהשהה את חלוקת התווים.
סיקור N12
לפי התוכנית שיזם יו"ר ש"ס דרעי, משפחות מרובות ילדים, הזכאיות להנחה בארנונה, יקבלו עד 2,400 שקלים של תלושי מזון - 600 שקל להורים, ועוד 225 שקלים עבור כל ילד עד הילד השמיני. לעומת זאת, משפחות של אימהות חד-הוריות הזכאיות למזונות יקבלו עד 1,050 שקלים, כולל בן זוג ורק עד הילד השני. לבסוף, דווקא משפחות של עניים עובדים - הזכאים להבטחת הכנסה - יקבלו עד 525 שקלים בלבד, 150 שקלים עבור כל הורה, ו-112.5 שקלים עבור שני ילדים.
מוקדם יותר התייחסו מטעם התנועה לאיכות השלטון, שעתרה נגד התוכנית לבג"ץ, להחלטה המסתמנת. "מסתמן כי בית המשפט יקבל את טענות התנועה בדבר הצורך לתקן את מנגנון החלוקה ודורש מהממשלה לייצר מנגנון שוויוני יותר לחלוקה הבאה. יחד עם זאת, השופטים צפויים לאשר את מנגנון החלוקה הנוכחי שנקבע מפאת הקוצר בזמנים לקראת החג".
עו"ד אריאל ברזילי, ראש האגף הכלכלי בתנועה לאיכות השלטון: "העתירה שלנו הצביעה על קריטריונים לחלוקה המפלים באופן קיצוני בין האוכלוסיות, פוגעים בזכויות יסוד של ניצולי שואה, אמהות חד הוריות והאוכלוסיה הנזקקת ביותר ואשר עצם גיבושם התנהל בהליך פגום. אנחנו מברכים את בית המשפט על כך שדרש מהממשלה להתנהל בצורה שקופה ושוויונית יותר בהמשך. נעמוד על המשמר לוודא שהליקויים הרבים והאפליה האסורה שבמתווה החלוקה הנוכחי לא יעמדו על כנם במתווה החלוקה של השנה הבאה".
עו"ד יפעת סולל, סמנכ"לית ויועצת משפטית לעמותת חדו"ש - לחופש דת ושוויון, מסרה בתגובה להחלטת בג"ץ: "אנחנו מברכים על כך שבית המשפט הורה למדינה להימנע בשנה הבאה מלנהוג באופן הלא ראוי שהיא נהגה השנה ואנחנו מקווים שתקציב 2024 ו-600 מיליון השקלים, אכן יועברו לקידום הביטחון התזונתי בהתאם להמלצות המועצה הארצית לביטחון תזונתי, ולא כמתנות לחג שניתנות לכאורה ממפלגה מסוימת כפי שנעשה כעת".
ערן וינטרוב, מנכ"ל ארגון לתת, התייחס בשיחה עם N12 בחודש שעבר לקריטריונים שקבע משרד הפנים: "האחריות לטיפול בעוני ובאי-ביטחון תזונתי היא של הממשלה, כך שהקצאת מאות מיליוני שקלים לאי-ביטחון תזונתי היא צעד בכיוון הנכון. עם זאת, צריך להכניס את המימון לבסיס התקציב, לוודא שניהול התחום נשאר בידי משרד הרווחה והביטחון החברתי, ובעיקר שאמות המידה לזכאות, מבוססות על פרמטרים שוויוניים ואוניברסליים, על מנת לסייע לאוכלוסיות המוחלשות ביותר, שחיות באי-ביטחון תזונתי חמור, בכל המגזרים בחברה הישראלית".