השבוע הקשה שעבר על עוטף עזה, הדרום - והמרכז הגיע לסיומו אמש, עם הפסקת האש שנכנסה לתוקפה. אבל עבור בעלי העסקים, הדרך לפיצויים עבור הנזק הרב שספגו - רק מתחילה. ריכזנו ב-N12 יחד עם עו"ד ד"ר ירון קטן מומחה לדיני עבודה ומרצה באוניברסיטת בר-אילן ובקריה האקדמית אונו מדריך לעובדים ולמעסיקים.
מי זכאי לפיצוי?
מי שיהיו זכאים לפיצוי הם בעיקר בעלי העסקים בקו של עד 40 קילומטרים מהרצועה. בעלי מפעלים, נותני שירות, מסעדות, בתי קפה, ואולמות אירועים יוכלו לפנות לרשות המיסים על מנת לתבוע "נזק עקיף" - את ההפסדים שחוו עקב הורדת היקף הפעילות או סגירת בתי העסק.
סגרתי את העסק בהוראת פיקוד העורף, האם אני צריך לשלם שכר לעובדים?
במקרה שבו קיבלו הוראה לסגור את העסק מסיבות ביטחוניות, בדרך כלל מעסיקים נדרשים להמשיך ולשלם לעובדים שלהם כרגיל. החוק אמנם לא מסדיר את שכר העובדים והפיצויים עבור המעסיק, גם כשמדובר בהיעדרות מוצדקת של העובדים, אך בדרך כלל יש הסכמים שלפיהם המעסיק משלם את השכר בעצמו - ומקבל בהמשך את הפיצויים מהממשלה.
חששתי להגיע לעבודה במהלך השבוע ולקחתי חופש, האם אני זכאי לפיצוי?
ככלל, עובד שחשש להגיע לעבודה, אבל גר באזור שבו לא הייתה הנחיה לסגור את מקומות העבודה - לא זכאי לפיצוי. עם זאת, אם מקומות העבודה נשארו פתוחים, אבל מערכת החינוך נסגרה, הורה אחד יכול להישאר בבית עם הילד ולהיעדר בשכר מעבודתו.
סגרתי מסעדה באזור תל אביב כי הרחוב היה שומם, האם אני נדרש לשלם לעובדים?
בעל עסק יכול להוציא את העובדים לחופשה, אך רק בהתראה מראש. לכן, עסק שסגר במפתיע עקב התרוקנות הרחובות, נדרש להמשיך ולשלם לעובדים. בהתראה מראש, ניתן להחליט לסגור את העסק, ולדרוש מהעובדים לנצל את ימי החופשה שלהם. עובד שאין ברשותו ימי חופשה צבורים, יקבל שכר כרגיל.
אני זכאי לפיצויים מהמדינה, איך אקבל אותם?
בעל עסק שזכאי לפיצויים יוכל לקבל אותם דרך אתר רשות המיסים, בהגשת "תביעת פיצויים". בדרך כלל יש גם פניות יזומות מצד המדינה, ולעתים אף באים באופן אישי למקומות התעסוקה. כדאי להצטייד במסמכים המתארים את היקף הנזק, הקשר בינו לבין המצב הביטחוני - ומחזור העסקים בתקופות מקבילות.